Soros: Bitcoin är inte en valuta

Bitcoin är en spekulation som bygger missförstånd, som alla bubblor. Men någon krash blir det inte, eftersom världens diktaturer gärna använder bitcoin för att flytta pengar utomlands. Det sa George Soros på en middag i Davos på torsdagen.

Bild:Olivier Hoslet

Bitcoin är inte en valuta, enligt George Soros. En valuta ska vara så pass stabil att den exempelvis kan användas för att betala ut löner. Det går inte om valutan svänger med 25 procent på en dag, konstaterade miljardären.

”Bitcoin är en spekulation baserad på ett missförstånd. Även om den bygger på en mycket innovativ blockkedjeteknik som kan användas i både positiva och negativa syften”, sa George Soros.

Han betecknade bitcoin som något som används för skatteflykt och av diktarorer som vill bygga nästägg utomlands.

Men det är också det som förhindrar en total kollaps för bitcoin, sa han.

”Det får en stor effekt på värderingen av bitcoin. Så länge vi har växande diktaturer, ger det bitcoin stöd. I stället för ett abrupt slut blir den en mer flatt utveckling. Men oavsett, är det en bubbla som bygger på ett missförstånd. Som tulpanlökarna”, sa George Soros.  


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?