1515

Sopstrejken sprider sig – Liselotte Lööf hakar på

Krisdrabbade Reno Norden hämtar sopor i över 25 kommuner i landet. En av dem är Enköping.

"Det är en allvarlig situation. Vi följer händelseförloppet noga", säger Eva Favaro, kommunikationschef på Vafab Miljö, som är ansvarigt för sophanteringen i Enköping.

Samtidigt utvidgas den vilda sopstrejken i Stockholm.

Den vilda strejken bland sophämtare på Reno Norden i Stockholm, har skapat oro hos andra kommuner där Reno Norden hämtar sopor. En av dem är Enköping.

"Vi har ännu inte fått några signaler på att det skulle förekomma störningar i Enköping. Sedan har vi haft kunskap om Reno Nordens ekonomiska situation under en längre tid och haft det under lupp, vilket gör så klart att vi har diskussioner kring vad skulle hända, dels om det blir en strejk i Enköping, men också om det skulle vara så att Reno Norden faktiskt går i konkurs", säger Eva Favaro.

Reno Norden, som har sin bas i Norge, har stora ekonomiska bekymmer. Enligt en del bedömare står bolaget på randen till konkurs.

"Det är tyvärr så att bolaget är på väg mot konkurs. Det är väldigt högt belånat och som det ser ut nu så möter man inte långivarnas villkor, så det ligger lite i långivarnas händer och det pågår mycket förhandlingar om hur man ska göra med det här bolaget", säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

"Krisen här i Stockholm har ju förstås med det att göra, därför man är i panik och bolaget måste få ner kostnader. Och det man gör är att omförhandla sopåkarnas avtal, det är förstås en del i att försöka rädda bolaget. I Norge har man dragit sig ur två stora kontrakt som har varit olönsamma, men misslyckats att dra sig ur andra."

Bornold går så långt att beskriva Reno Nord som skojare.

"Jag förstår sopåkarnas frustration och deras ilska. Det tror jag alla skulle göra som har varit i kontakt med bolaget."

Samtidigt utvidgas den vilda sopstrejken i Stockholm. Även sophämtare på Liselotte Lööf har lagt ner arbetet för att visa sympati med sina kollegor på Reno Norden. Det bekräftar Liselotte Lööf i ett pressmeddelande.

"Vi beklagar detta mycket och de eventuella störningar som kan uppkomma för Stockholms stads innevånare på de områden vi har uppdrag på i dag. Liselotte Lööf Miljö AB ser mycket allvarligt på den uppkomna situationen och vi kommer att vidta alla de åtgärder som står till buds för att snabbt avhjälpa densamma", skriver bolaget i pressmeddelandet.

"Ja, nu strejkar vi också. Vi jobbade visserligen ingenting i går heller. Men vi har ju fram till klockan 22 på kvällen på oss att hämta sopor, så rent tekniskt strejkar vi inte innan vår arbetstid är slut. Så nu är vi i strejk", säger Lorant Alföldi, anställd hos Liselotte Lööf, till SVT Stockholm.


Innehåll från OGOshipAnnons

Här är bolaget som tar e-handelslogistik till nya nivåer

Snabbare leveranstid, lägre kostnader och ett minskat CO2 utsläpp med 96 procent är exempel på effekter av last-mile delivery från lokala aktörer. Med målsättningen att inom några år kunna nå hela världen inom 48 timmar med en lokal leveransmetod satsar det nytänkande logistikbolaget OGOship på fortsatt stark tillväxt. 

Det är ett ambitiöst mål som grundas i att under 10 år ha förankrat en modern och smidig affärsmodell som innebär att både OGOship och deras kunder tillsammans expanderar i Europa, med siktet på den globala marknaden. 

– Vår affärsmodell innebär att vi jobbar tillsammans med lokala aktörer inom logistik och lagerhållning. Det betyder att vår kund enkelt kan skala upp med nya marknader via vårt nätverk utan att själva behöva söka efter logistikcenter, integrationer eller förhandla fram egna avtal. Vår nätverksmodell är den stora orsaken till att det går så snabbt för oss att expandera, säger Kalle Bremer, Head of Operations.

Plug and play-kompatibel lösning

Många gånger är det operativt utmanande att sätta upp processer och rutiner som är anpassade för individuella lager. Styrkan i OGOships modell är att den skapar enkelhet för E-handelsaktörer att skala upp sin verksamhet och kostnadseffektivt nå flertalet marknader inom Europa via multi-warehouse lösningen. Detta ger möjligheten att reducera leverans distansen till slutkunden som utöver kostnadsfördelarna också genererar minskad miljöpåverkan och inte minst en positiv kundupplevelse. Oavsett om man väljer att använda ett eller flera lager så får man via OGOships utvecklade plattform enkelt tillgång till sin aktuella data sett till lagerhållning och orderadministration. 

– Förutom att man får tillgång till våra över 25 färdiga integrationer till de vanligaste plattformarna, vårt nätverk och redan förhandlade lageravtal, så har man som kund hos OGOship även ett gränsöverskridande team som stöd. Tillsammans med oss är det enkelt att gå från att vara en nationell e-handel till att faktiskt öppna upp nya marknader i Europa och framöver globalt, säger Anton Arnesson, Key Account Manager. 

Leder till ökad kundlojalitet

Logistiklösningen innebär en skalbarhet och skapar kontroll på hela det logistiska flödet, oavsett antal lager. Samtidigt bidrar en snabb och mer hållbar leverans till att hjälpa kunderna att stärka sitt varumärke med ökad kundlojalitet. 

– E-handlare har ofta en plattform med stöd för ett enskilt lager, men med vår lösning kan kunden bulk-splitta så att de delar lagret på flera olika platser. Vi ger vår kund goda förutsättningar att ha en hållbar distributionsmodell med en mycket större geografisk täckning och snabbre lokala leveranser till en lägre kostnad. Tillsammans med vår kund tar vi e-handelslogistik till helt nya nivåer, avslutar Kalle Bremer.

Om OGOship

Grundat i Finland 2011

www.OGOship.com

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med OGOship och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?