ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Sopstrejken fortsätter - "De bryter mot kollektivavtalet"

  • Foto: Colourbox

Sopstrejken i Stockholm är nu inne på sin sjunde dag och än syns ingen lösning på konflikten. Positionerna är fortsatt låsta.

Sedan i onsdag pågår sopstrejken där ett 50-tal anställda vid Stockholms största renhållningsbolag Reno Norden gått ut vild strejk. Arbetsgivarsidan fördömer strejken.

"Vi ser mycket allvarligt på den här konflikten. Tyvärr är det på det sättet att ibland hamnar vi på arbetsmarknaden i förhandlingarna i ett läge att vi hamnar i konflikt. Men det rör ju då när vi ska ingå kollektivavtal. Här har vi en situation där vi har ett kollektivavtal och vi har några enskilda individer som inte respekterar den fredsplikt som då gäller", säger Transportföretagens vd Mattias Dahl.

"De bryter mot fredsplikten, kollektivavtalet och i sin förlängning faktiskt mot den svenska modellen. Vi har spelregler och de får man följa", säger han vidare.

Det som tycks ha utlöst konflikten var när Reno Norden skulle göra en nyckelinventering.

"När man hämtar sopor så gör man det hos en fastighetsägare och fastighetsägaren lånar då ut nycklar till soprummen till bolaget. Sedan lämnar bolaget ut nycklarna till sopgubben som ska komma och hämta soporna. Nu har bolaget velat göra en inventering och det är därför att fastighetsägarna har bett om att en inventering ska göras", säger Mattias Dahl.

Enligt Mattias Dahl har sophämtarna vägrat att lämna ifrån sig nycklar och i stället gått ut i strejk.

Transportföretagen uppmanar de strejkande sophämtarna att återgå till arbetet.

"Det är en väldigt annorlunda situation än en normal förhandling där det finns ett givande och tagande. Här är det så att om någon begår en olovlig handling så hamnar man i ett annat läge. Vi kan inte förhandla på samma sätt. De måste först sluta med den olagliga handlingen", säger Dahl.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer