1515

Sopstrejken fortsätter - "De bryter mot kollektivavtalet"

Sopstrejken i Stockholm är nu inne på sin sjunde dag och än syns ingen lösning på konflikten. Positionerna är fortsatt låsta.

Bild:Colourbox

Sedan i onsdag pågår sopstrejken där ett 50-tal anställda vid Stockholms största renhållningsbolag Reno Norden gått ut vild strejk. Arbetsgivarsidan fördömer strejken.

"Vi ser mycket allvarligt på den här konflikten. Tyvärr är det på det sättet att ibland hamnar vi på arbetsmarknaden i förhandlingarna i ett läge att vi hamnar i konflikt. Men det rör ju då när vi ska ingå kollektivavtal. Här har vi en situation där vi har ett kollektivavtal och vi har några enskilda individer som inte respekterar den fredsplikt som då gäller", säger Transportföretagens vd Mattias Dahl.

"De bryter mot fredsplikten, kollektivavtalet och i sin förlängning faktiskt mot den svenska modellen. Vi har spelregler och de får man följa", säger han vidare.

Det som tycks ha utlöst konflikten var när Reno Norden skulle göra en nyckelinventering.

"När man hämtar sopor så gör man det hos en fastighetsägare och fastighetsägaren lånar då ut nycklar till soprummen till bolaget. Sedan lämnar bolaget ut nycklarna till sopgubben som ska komma och hämta soporna. Nu har bolaget velat göra en inventering och det är därför att fastighetsägarna har bett om att en inventering ska göras", säger Mattias Dahl.

Enligt Mattias Dahl har sophämtarna vägrat att lämna ifrån sig nycklar och i stället gått ut i strejk.

Transportföretagen uppmanar de strejkande sophämtarna att återgå till arbetet.

"Det är en väldigt annorlunda situation än en normal förhandling där det finns ett givande och tagande. Här är det så att om någon begår en olovlig handling så hamnar man i ett annat läge. Vi kan inte förhandla på samma sätt. De måste först sluta med den olagliga handlingen", säger Dahl.


Innehåll från No IsolationAnnons

Komp bryter barriären mellan digitala och analoga generationer

Företaget No Isolation har utvecklat enknappsdatorn Komp, som ska bryta barriären mellan analoga mor- och farföräldrar och deras digitala barn och barnbarn.

Det senaste året har de flesta av oss blivit experter på att umgås digitalt. Nej, Zoom-fester och knäppa ansiktsfilter är inte lika spännande nu som de var i början, men bilder, meddelanden och videosamtal hjälper oss onekligen att hålla kontakten med de vi bryr oss om. Komp är utvecklad för den stora delen av befolkningen som inte fick vara med på den digitala revolutionen, och som i brist på tekniska färdigheter riskerar att hamna utanför gemenskapen.

Från en app på mobilen kan anhöriga skicka bilder, meddelanden och ringa videosamtal till användarens Komp. Kompen har bara en knapp som används för att skruva på och av datorn och den kan anslutas till både WiFi och 4G.

– Vi som är uppväxta med digital teknik inser nog inte alltid hur otroligt svårt det kan vara för andra att ta sig in i den digitala bubblan. Därför har vi gjort Komp så enkel att till och med de mest analoga släktingarna klarar av att hänga med i familjens digitala vardag, säger Karen Dolva, VD på No Isolation.

Välfärdsteknik som ökar livskvalitén 

Komp används idag i tusentals privata hem och i en mängd olika vård- och omsorgsverksamheter. Komp kan skräddarsys med tilläggstjänster och ger både familj och vårdpersonal en digital kanal till tekniskt ovana personer som annars är svåra att nå.  

Med hjälp av en enkel webportal kan vårdpersonal förmedla viktig information, skicka påminnelser och göra digitala besök via Kompen.

– Komp är en flexibel lösning som gör det enkelt för vårdpersonal att öka patientens eller den boendes trivsel och självständighet. Den ska inte ersätta fysiska besök, utan öka kvaliteten på dem. Vårt mål med Komp i vården är att bidra till ökad livskvalité och effektiv, kvalitetssäkrad vård, förklarar Karen Dolva. 

Stort intresse på andra sidan gränsen

Komp utvecklades i samarbete med norska cancerföreningen och används idag i mer än 50 norska kommuner. Oslo är en av kommunerna som satsar stort på Komp och genomför nu ett projekt med 340 Komp-enheter på stadens kommunala vårdhem.

– De boende och deras anhöriga har stor glädje av Komp. Verktyget skapar trygghet och lugn för de boende och inspirerar till fina samtal med anhöriga och oss anställda. Det är ett fantastiskt verktyg, berättar en i personalen på Bjølsenhemmet i Oslo.

Läs mer om Komp för hälso- och sjukvården

Mer om No Isolation:
No Isolation är ett norskt startup, grundat i oktober 2015. Företaget har som mål att minska ofrivillig ensamhet och social isolation genom varm teknologi och kunskap. Ensamhet och social isolation är globala problem som kan drabba vem som helst, och företaget växer snabbt för att möta efterfrågan. 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med No Isolation och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?