Sophiahemmet skolar om SAS kabinpersonal till sjukvårdsbiträden

Permitterad personal på SAS erbjuds en kort utbildning i vård och omsorg på Sophiahemmets högskola. Därefter väntar praktik på Sophiahemmet sjukhus. Det berättar högskolans rektor Johanna Adami.

Johanna Adami, rektor på Sophiahemmets högskola.
Johanna Adami, rektor på Sophiahemmets högskola.Foto:David Bicho

När flygbolaget SAS SAS -0,12% Dagens utveckling på söndagskvällen berättade att upp till 10.000 personer ur personalen permitteras i spåren av coronakrisen ville Fredrik Hillelson, vd på rekryteringsbolaget Novare, Johanna Adami, rektor på Sophiahemmets högskola och Wallenbergsstiftelsernas kommunikationsansvarige Oscar Stege Unger bidra med något positivt. De känner varandra sedan tidigare från ett gemensamt projekt om att hjälpa utländska läkare att få behörighet i Sverige. 

Deras samtal kring SAS resulterade i att erbjuda en tre dagar lång kurs i vård och omsorg på Sophiahemmets högskola till SAS kabinpersonal i Sverige. I ett första skede får endast 30 av de sammanlagt 1.100 permitterade möjlighet att delta. Wallenbergstiftelserna, som är en av SAS största ägare, finansierar utbildningen som kostar en miljon kronor. Kursen startar den 30 mars. 

”De ska få lära sig om infektionssjukdomar, patientsekretess, hygien och omvårdnadsmetoder”, säger Johanna Adami som är rektor för Sophiahemmets högskola. Johanna Adami sitter även i koncernledningen på Sophiahemmet som omfattar både högskolan och sjukhuset med sina 40 olika privata rådgivare.

”En otrolig fördel är att kabinpersonalen redan har basutbildning i första hjälpen, hälso- och sjukvård och säkerhet”, fortsätter Johanna Adami.

Efter utbildningen som sker på distans ska SAS-personalen få praktisera ute på någon av Sophiahemmets vårdverksamheter under två dagar. 

”På grund av corona hinner inte sjuksköterskorna och läkarna med som det brukar. Det är så mycket som går till andra uppgifter. Om vi kan nyttja motiverade personer från SAS så är det bra”, säger Johanna Adami. 

”De kommer kunna ha ett uppdrag som liknar sjukvårdsbiträdets”, fortsätter högskolerektorn. 

Efter utbildningen på tre dagar och praktiken på två dagar är tanken att de ska fortsätta arbeta på Sophiahemmet.  Personalen behåller sin permitteringslön, som SAS och staten delar på under utbildningen.  

Har ni möjlighet att anställa dem som gått er korta utbildning?
”Det blir ingen formell anställning. De kommer få möjlighet att fortsätta praktisera under våren och vi hoppas att de kan behålla sin permitteringslön under den tiden. Vi jobbar på det”, säger Johanna Adami. 

Hur säkerställer ni att den här nya gruppen inte tar onödiga risker och smittas av corona i er sjukhusmiljö?
”Vi följer de riktlinjer som finns. Sedan har vi ingen akutverksamhet på Sophiahemmet så jag ser inte det som en risk.”

Hur orolig är att du att vi står inför en sjukvårdskris med allt fler allvarliga fall av coronasmittade?
”På grund av den belastning som redan nu märks av i sjukvården måste vi alla steppa upp för att värna patienternas säkerhet.  Men jag känner ett starkt förtroende för våra myndigheter. Vi kommer klara av detta”, säger Johanna Adami. 

Denna utbildning riktar sig endast till 30 av SAS permitterade kabinpersonal på totalt 1.100 personer. Hur ser du på det?
”Det här är en pilotutbildning. Men vi är beredda att fortsätta med utbildningen. Vi har 600.000 patienter per år på Sophiahemmet så behovet är stort. Vill andra ta emot de här utbildade är det bara att sträcka upp handen”, säger högskolerektorn. 

I början av veckan meddelade det privata sjukvårdsföretaget Aleris att man kontaktat Socialstyrelsen med erbjudandet att bistå utifall Sverige hamnar i en akut vårdkris. Sophiahemmet säger att man också vill ta sitt ansvar. 

”Tillsammans med Capio som driver den ortopediska kirurgin på Sophiahemmet har vi erbjudit region Stockholm stora delar av våra operationsresurser om de skulle behövas för att avlasta akutsjukhusen”, säger Marie Wickman Chantereau, chefläkare på Sophiahemmet.

I Sverige är sjukvården uppdelad mellan privata och offentliga vårdgivare. När coronakrisen slagit till har det inte funnits upparbetade kommunikationsväger mellan privat och offentlig vård. En plan för att lyfta in de privata vårdgivarna i den stora vårdkedjan saknas.

 


Innehåll från DokumenteraAnnons

Med dokumentation som framgångsmetod

Per Grahn-Möller, senior teknisk skribent och ansvarig för kompetensutveckling på Dokumentera.
Per Grahn-Möller, senior teknisk skribent och ansvarig för kompetensutveckling på Dokumentera.

Den pågående digitaliseringen av samhället innebär stora vinster för företag och organisationer, men kan också medföra vissa problem om processen inte utförs rätt. – Bristen på dokumentation och information kan göra digitaliseringsarbetet till en riskfråga, säger Per Grahn-Möller, senior teknisk skribent och ansvarig för kompetensutveckling på Dokumentera.

Dokumentera är ett konsultbolag som specialiserar sig på teknisk dokumentation och informationshantering. Sedan starten 2007 har de växt till ett 30-tal medarbetare som dagligen hjälper företag att tillgodogöra sig de nya digitaliserade flödena. 

– Vi kommer in i gränslandet mellan användare och teknik, vår främsta uppgift är att hjälpa användare att lära sig använda de digitala flödena på rätt sätt för att säkerställa effektivitet, informationssäkerhet, sekretess och GDPR, säger Per.

Ger verksamheten stöd

Det viktigaste att tänka på som företag är att få med sig hela verksamheten på tåget och där spelar Dokumentera en viktig roll. Genom att ge verksamheten stöd ser de till att företaget får full effekt av den tekniska investering de gör.

– Den största risken är att man satsar hårt på tekniken men glömmer verksamheten, vilket ofta resulterar i att man inte kan tillgodogöra sig tekniken. Vi hjälper företag att se till att processer, rutiner och instruktioner är dokumenterade och tillgängliga som stöd för personalen, säger Per.

Väletablerad metod

I Dokumenteras arbete ingår först att stödja ledning och chefer på strategisk nivå för att förstå hur verksamheten ska dokumenteras, och sedan dess IT-stöd med hjälp av processer, rutiner, instruktioner samt styrande dokumentation. Det viktiga här är att definiera omfattningen på dokumentationsarbetet, och det är här som många går vilse, menar Per.

– Det kan vara svårare än man tror att hitta en rimlig nivå och många tänker inte på att det är lika viktigt att kunna begränsa som att kunna inkludera. Dokumentera tillräckligt, men inte mer! 

Problemet med för mycket dokumentation är att den kontinuerligt måste underhållas och uppdateras och då måste det finnas resurser för detta. Per lyfter vikten av att låta dokumentationen bli en del i det vardagliga arbetet – både när det gäller ny dokumentation och att gallra bort det som inte längre gäller. Med ett tydligt och genomarbetat regelverk kan företaget sedan låta verksamheten bli mer självgående när det kommer till den vardagliga dokumentationen. 

– Framför allt jobbar vi stenhårt med att förenkla och göra de nya rutinerna begripliga för verksamheten – för att säkra framgången av verksamhetens digitala förändringsarbete, avslutar Per.

Fakta

Dokumentera är ett konsultföretag specialiserat på att hjälpa företag och organisationer att bli mer effektiva och framgångsrika med att, såväl strategiskt som operativt, analysera, skriva och organisera information och teknisk dokumentation.

Läs mer här

Mer från Dokumentera

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Dokumentera och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?