1515

Sophämtare strejkar – Stockholm letar krisplan

Ett gryningsmöte på torsdag ska avgöra framtiden för Stockholms sopstrejk.
Samtidigt undersöker staden vilken krisplan man ska följa om konflikten fortsätter.

Renhållningsarbetare.
Renhållningsarbetare.Bild:Bertil Ericson/TT

I dagsläget är det ett 20-tal olika bolag som sköter avfallshanteringen i Stockholm. När ett hundratal sophämtare på Reno Norden gick ut i strejk på onsdagen innebär det stopp i sophämtningen för alla stockholmare som har sophämtning i säck och kärl i områdena Hässelby, Vällingby, Spånga, Tensta, Rinkeby, Bromma, Älvsjö, Vantör, Kungsholmen, Vasastan och Östermalm.

Men Stockholms stad kan inte uppge hur många hushåll det handlar om totalt.

"Just i dag berör det bara de som har hämtning en gång i veckan. Men om det fortsätter berörs även de som har torsdagshämtning, vilket är fler. Reno Norden har ett ansvar att lösa sophämtningen åt oss. Strandar förhandlingarna så har vi krisplaner", säger Katarina Johansson, enhetschef för avfallshantering på Stockholm vatten och avfall.Lönefråga

Konflikten handlar i första hand om hur lönerna ska sättas efter den 1 oktober, då Reno Norden och Suez blir ensamma entreprenörer i staden.

"Det handlar om att arbetsgivaren vill sänka våra löner, vi ska göra mer för mindre pengar, säger Peter Börjesson, talesperson för sophämtarna som kör för Reno Norden, till P4 Stockholm. Vi viker oss inte. I princip hela Stockholm kommer att drabbas", säger Peter Börjesson.

Under eftermiddagen hölls möten mellan Reno Norden och sophämtarnas förhandlingsgrupp. Sophämtarna har nu ett antal olika förslag att ta ställning till och beslut ska tas vid ett möte klockan 05 på torsdag morgon, innan skiftet börjar.

"Sopgubbarna ska rösta om det. Det kan finnas öppningar om att komma överens i morgon", säger en källa med insyn i förhandlingarna till TT.

Om konflikten fortsätter kan staden sätta ut containrar där stockholmarna får lämna sina sopor. Om inte Reno Norden kan sätta in ny personal, eller lösa konflikten finns även alternativet att ta in andra entreprenörer. Dock kompliceras det alternativet av att de nycklar som används till portar och soprum ofta inte är märkta. Staden har velat få till en nyckelinventering, vilket sophämtarna motsatt sig.

"Jag kommer göra allt för att minimera störningarna så mycket det går. Vi har mycket restauranger i gång och det här kan fort utvecklas till en sanitär olägenhet", säger Katarina Johansson.

TT har sökt Reno Nordens vd för en kommentar.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?