Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Sony åker på skattesmäll på 110 miljoner efter Skatteverkets granskning

Sony Mobile i Lund får underkänt på sina deklarationer under åren efter att Sony köpte ut Ericsson som delägare. Skatteverket skriver upp resultatet med 2,2 miljarder – och dömer ut skattetillägg på 110 miljoner.

Foto:Johan Nilsson/TT

Det är Skatteverkets storföretagsavdelning som satt Sony Mobile Communications AB i Lund under lupp – och nu gett bolaget underkänt för redovisningen i deklarationerna under åren 2013-2015. Resultatet för perioden skrivs upp med 2,2 miljarder kronor.

Eftersom Skatteverket dessutom anser att bolaget lämnat oriktiga uppgifter i sina deklarationer ska Sony Mobile betala skattetillägg på sammanlagt 110 miljoner kronor för de tre räkenskapsåren.

I fokus för granskningen är Sonykoncernens övertagande av Ericssons hälftenägande i Sony Ericsson. Frågan som utretts är hur relationen mellan dotterbolaget i Lund och moderbolaget i Tokyo konstruerades.

Det Skatteverket slår ner på är hur Sony beräknat den så kallade internprissättningen mellan bolagen i koncernen, det vill säga hur värdet av olika tillgångar och risker fördelats och vilka ersättningar som bör betalas internt för detta när verksamheterna finns i olika länder.

I beslutet hänvisas till OECD:s princip att affärer mellan närstående bolag i olika länder ska beräknas på samma sätt som om det gällt två fristående företag som gjort affärer med varandra. Syftet är bland annat att förhindra att internationella koncerner flyttar vinster till länder där det är mer fördelaktigt att skatta.

Det är denna så kallade ”armlängdsprincip” som Skatteverket anser att Sonykoncernen har brutit mot i sina räkenskaper och därmed redovisat på fel sätt i deklarationerna.

I det 88 sidor långa beslutet går Skatteverket detaljerat igenom hur ombildningsprocessen gick till och hänvisar bland annat till granskning av protokoll från styrelse- och ledningsgruppsmöten – men också en rad tidningsartiklar från bland andra Sydsvenskan, Dagens industri, Reuters och CNN – för att visa hur relationen och ansvarsfördelningen mellan moderbolaget i Tokyo och dotterbolaget i Lund sett ut i praktiken.

Slutsatsen blir att ”internprissättningen inte varit armlängdsmässig under beskattningsåren” och att ”den felaktiga prissättningen medfört att ert resultat av näringsverksamhet har blivit för lågt beräknat”, skriver Skatteverket i beslutet till Sony Mobile Communications AB.

Därför skrivs resultatet upp med 844 miljoner kronor för räkenskapsåret 2013 (januari-mars), 816 miljoner för räkenskapsåret 2013/2014 (april-mars) och 543 miljoner för räkenskapsåret 2014/2015 (april-mars).

Tidningen har sökt Sonys platschef i Lund, Stefan Andersson, men han vill inte kommentera Skatteverkets beslut. Istället skriver bolagets presstalesperson Stefan Olsson i ett meddelande:

”Det här är ett ärende som pågått under flera år och där Skatteverket och Sony har skilda uppfattningar. Vi har därför överklagat Skatteverkets senaste beslut. Eftersom det är ett pågående ärende har vi i nuläget inte fler kommentarer att ge.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från K2AAnnons

Vill leda fastighetsbranschen med skarpa hållbarhetsmål

Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.
Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.

Det går att göra lönsamma affärer utan att tumma på hållbarhetsmålen. Det menar fastighetsbolaget K2A som riktat in sig på Svanenmärkta hus och låter klimatfrågorna leda vägen framåt. Företaget har redan tuffa hållbarhetskrav, men siktar ännu högre.

Med en ny hållbarhetschef på plats vill fastighetsbolaget K2A fortsätta pusha gränserna för sitt hållbarhetsarbete – trots att man redan nu ligger i framkant. Företaget har en hög andel miljöcertifierade fastigheter, och var dessutom först i världen med att få sina aktier grönklassade av forskningsinstitutet CICERO Shades of Green.

– Detta innebär att en oberoende part har bedömt att K2A:s kapitalflöden och investeringar är i linje med en koldioxid- och klimatresilient framtid. Vi är väldigt stolta över våra gröna aktier som visar att vi vill accelerera vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin, hållbarhetschef på K2A.

K2A är det enda bolaget i världen som har en tredelad grön finansiering, där de gröna aktierna är en del och gröna lån och obligationer är två andra. Företaget har själv kontroll över hela värdekedjan – från produktionen av Svanenmärkta lägenhetsvolymer i trä, till långsiktigt ägande och förvaltning av färdigställda bostäder.

– Fördelen med att äga hela processen är att vi har full kontroll på materialflöden och aktivt kan reducera vår klimatpåverkan i varje steg av värdekedjan. Det gör det möjligt att ha ett långsiktigt arbetssätt som är hållbart både miljömässigt och finansiellt över tid, säger Karina Antin.

För K2A innebär hållbarhet inte bara satsningar för att kvalitetssäkra byggprocessen och minska klimatpåverkan, utan företaget tar också ett socialt ansvar och har som målsättning att ha de mest välmående hyresgästerna. Vi vill att samhället som påverkas av vår verksamhet också ska gynnas av den.

– Allt fler kommuner tar hållbarhetsaspekten i beaktande vid fördelning av mark och kraven på byggaktörer kommer att öka. Inom kort ser vi att hållbarhet i den här branschen är do or die, säge Karina Antin.

Många företag har i dag som målsättning att ha netto-noll utsläpp av växthusgaser år 2030. K2A vill gå längre än så och satsar på att bli klimatpositiva innan 2030.

– Vi kommer att sätta ännu vassare hållbarhetsmål framöver, och vi vill nå dit utan att behöva köpa utsläppsrätter. Vi ser redan nu att vi kan göra lönsamma affärer utan att tumma på vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin.

Fakta om K2A 

K2A Knaust & Andersson Fastigheter AB – det gröna fastighetsbolaget, äger, utvecklar och långsiktigt förvaltar hyresrätter för alla typer av boenden samt samhällsfastigheter. K2A är det första bolaget i världen med gröna aktier. Kontakt: info@k2a.se 

Läs mer om K2A:s viktiga och hållbara arbete här

 

Mer från K2A

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med K2A och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?