1515
Annons
Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Sony åker på skattesmäll på 110 miljoner efter Skatteverkets granskning

Sony Mobile i Lund får underkänt på sina deklarationer under åren efter att Sony köpte ut Ericsson som delägare. Skatteverket skriver upp resultatet med 2,2 miljarder – och dömer ut skattetillägg på 110 miljoner.

Foto:Johan Nilsson/TT

Det är Skatteverkets storföretagsavdelning som satt Sony Mobile Communications AB i Lund under lupp – och nu gett bolaget underkänt för redovisningen i deklarationerna under åren 2013-2015. Resultatet för perioden skrivs upp med 2,2 miljarder kronor.

Eftersom Skatteverket dessutom anser att bolaget lämnat oriktiga uppgifter i sina deklarationer ska Sony Mobile betala skattetillägg på sammanlagt 110 miljoner kronor för de tre räkenskapsåren.

I fokus för granskningen är Sonykoncernens övertagande av Ericssons hälftenägande i Sony Ericsson. Frågan som utretts är hur relationen mellan dotterbolaget i Lund och moderbolaget i Tokyo konstruerades.

Det Skatteverket slår ner på är hur Sony beräknat den så kallade internprissättningen mellan bolagen i koncernen, det vill säga hur värdet av olika tillgångar och risker fördelats och vilka ersättningar som bör betalas internt för detta när verksamheterna finns i olika länder.

I beslutet hänvisas till OECD:s princip att affärer mellan närstående bolag i olika länder ska beräknas på samma sätt som om det gällt två fristående företag som gjort affärer med varandra. Syftet är bland annat att förhindra att internationella koncerner flyttar vinster till länder där det är mer fördelaktigt att skatta.

Det är denna så kallade ”armlängdsprincip” som Skatteverket anser att Sonykoncernen har brutit mot i sina räkenskaper och därmed redovisat på fel sätt i deklarationerna.

I det 88 sidor långa beslutet går Skatteverket detaljerat igenom hur ombildningsprocessen gick till och hänvisar bland annat till granskning av protokoll från styrelse- och ledningsgruppsmöten – men också en rad tidningsartiklar från bland andra Sydsvenskan, Dagens industri, Reuters och CNN – för att visa hur relationen och ansvarsfördelningen mellan moderbolaget i Tokyo och dotterbolaget i Lund sett ut i praktiken.

Slutsatsen blir att ”internprissättningen inte varit armlängdsmässig under beskattningsåren” och att ”den felaktiga prissättningen medfört att ert resultat av näringsverksamhet har blivit för lågt beräknat”, skriver Skatteverket i beslutet till Sony Mobile Communications AB.

Därför skrivs resultatet upp med 844 miljoner kronor för räkenskapsåret 2013 (januari-mars), 816 miljoner för räkenskapsåret 2013/2014 (april-mars) och 543 miljoner för räkenskapsåret 2014/2015 (april-mars).

Tidningen har sökt Sonys platschef i Lund, Stefan Andersson, men han vill inte kommentera Skatteverkets beslut. Istället skriver bolagets presstalesperson Stefan Olsson i ett meddelande:

”Det här är ett ärende som pågått under flera år och där Skatteverket och Sony har skilda uppfattningar. Vi har därför överklagat Skatteverkets senaste beslut. Eftersom det är ett pågående ärende har vi i nuläget inte fler kommentarer att ge.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?