1515
Annons

Sommarbilen: Kiropraktorns "Magic hands" blev ett lönsamt dragplåster

Han lämnade Stockholm för att satsa allt på skåningarnas ryggar och nackar. I dag är P-O Öiens kiropraktiska klinik en av de största i landet.
Nu ska den fortsätta växa med ergonomiska produkter.

KÄND FÖR SITT HANDLAG. P-O Öien, vd för Pluspraktik Norden, visar en teknik för en av de anställda. Under sin tid i Stockholm gick han under smeknamnet ”magic hands” och behandlade Oprah Winfrey.
KÄND FÖR SITT HANDLAG. P-O Öien, vd för Pluspraktik Norden, visar en teknik för en av de anställda. Under sin tid i Stockholm gick han under smeknamnet ”magic hands” och behandlade Oprah Winfrey.Bild:Jesper Frisk
Bild:Jesper Frisk
Bild:Jesper Frisk
Bild:Jesper Frisk
Bild:Jesper Frisk
Bild:Jesper Frisk
Bild:Jesper Frisk
Bild:Jesper Frisk

”Hur många av er borstar tänderna två gånger om dagen?”

När alla räcker upp handen ställer P-O Öien nästa fråga:

”Hur många av er tar aktivt hand om rygg och nacke tio minuter per dag?”

”Så börjar jag ofta när jag föreläser, men på den andra frågan brukar det inte vara lika många som räcker upp handen. Nästan ingen faktiskt. Trots att undersökningar visar att 85 procent har besvär”, säger P-O Öien.

Han är kiropraktorn som för nio år sedan flyttade hem till Skåne och grundade kliniken Pluspraktik. I dag tar företaget emot cirka 300 patienter varje dag, allt från nyfödda till ”hur gammal man än blir”.

”För ett tag sedan hade jag en dam här som var 99 år. Hon hade haft ont i ryggen i 30 år, men efter fyra behandlingar kände hon sig så bra att hon köpte en cykel.”

Till hans klinik kommer patienterna ofta när de redan har ont. Tillsammans diskuterar de hur patientens vardag ser ut, innan han känner igenom kroppen. Efter det går han igenom vad kliniken kan hjälpa till med och vad man själv kan göra.

”Mycket handlar om att utbilda patienten så att den kommer ihåg att ’borsta ryggen’. För en ryggvärk har man ofta skapat själv genom att sitta eller ligga dåligt. Så då gäller det att ändra beteenden. Kanske sitta kortare tid vid matbordet, eller stanna oftare när man kör bil.”

Intresset för kiropraktik upptäckte P-O Öien relativt sent. Han var färdig med en utbildning till dataingenjör, men när han började arbeta saknade han den sociala kontakten han hade haft när han jobbade extra på sjukhus. Kompisarna tyckte att han skulle söka sig tillbaka till vården, och så hittade han kiropraktiken.

”Jag tyckte att det lät fantastiskt spännande att man kunde behandla människor utan medicin.”

För att finansiera ännu en lång utbildning öppnade han en liten klinik i Stockholm.

P-O Öien blev snabbt populär. Under några år drev han klinik på ett lyxhotell där han gick under smeknamnet ”magic hands”. Både svenska och internationella kändiskunder vände sig till honom, bland dem talkshowvärdinnan Oprah Winfrey.

Men samtidigt som kliniken i Stockholm växte, gjorde även familjen det. När hans andra barn föddes blev lägenheten i Stockholm för liten, och när möjligheten att byta den mot ett stort hus vid Åhus strand dök upp bestämde sig P-O Öien för att stänga verksamheten och flytta hem till uppväxttrakterna.

”Så i stället för att åka till USA blev det Kristianstad. Jag valde oss dödliga framför kändisar”, skämtar han och lägger till:

”Det tycker jag är jättekul.”

Vid flytten var han aldrig orolig för att det skulle bli svårt att hitta kunder i Skåne. Men i början upplevde han ofta att han fick kämpa mot det han kallar ”gamla skrönor”.

”Som att det gör ont att komma hit. När det i själva verket är så att vi tittar på nervsystemet för att härleda smärtan.”

En annan utmaning har varit att rekrytera när det råder personalbrist i vården. Det har han löst genom att rekrytera från Stockholm och Göteborg, men även Norge och Island.

På sikt planerar P-O Öien att etablera sig på fler orter i Sverige och i utlandet. I pipeline finns också en ambulerande klinik som kan åka ut till företagskunder.

Men den stora satsningen de senaste åren har Pluspraktik gjort i ergonomiska produkter. Bolaget samarbetar till exempel med företag som gör skor, kontorsstolar, höj- och sänkbara bord och ryggsäckar.

Nyligen startade P-O Öien också egen tillverkning av ergonomiska sängar i Falkenberg under varumärket +Beds Nordic.

”Efter ett tag ser man besvärsmönster, då vill jag kunna guida patienterna till en bättre stol eller säng.”

Men hur är det då med P-O Öiens egna besvär – har han några?

”Jag vågar påstå att jag tillhör de 15 procent av befolkningen som inte har besvär. Varje vecka tar personalen här hand om varandra och jag försöker så gott det går att inte bli skomakarens barn.”

Lockheed Martin får jättekontrakt på 7 miljarder dollar

USA:s försvarsdepartement meddelade under natten till lördag svensk tid att amerikanska försvarsjätten Lockheed Martin får ett kontrakt värt 7,6 miljarder dollar motsvarande dryga 77 miljarder kronor.

Ett amerikanskt F-35
Ett amerikanskt F-35Foto:Harald Tittel/AP

Totalt ska Lockheed Martin tillverka 129 nya stridsflygplan av modellen F-35, dock i olika variationer, till flera grenar inom det amerikanska försvaret. 16 stycken av modellen F-35A ska också säljas till utlandet.

Produktionen av planen kommer framför allt ske i Texas, men även till viss del i andra delstater.

Lockheed Martin stängde till kursen 434,24 dollar i fredags, före nyheten släpptes. Aktien har till skillnad från börsen i övrigt haft en positiv utveckling under året och är upp cirka 22,5 procent. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera