1515

"Solkungen" bannlyst från Hongkong

Mannen som under en period våren 2015 var rikast i Kina, solenergientreprenören Li Hejun, förbjuds nu att ha någon som helst ledande position i Hongkongs företagsvärld. Förbudet gäller i åtta år, skriver tv-kanalen CNBC:s nätupplaga.

Li Hejun är grundare av solpaneltillverkaren Hanergy Thin Film, som rusade på Hongkongbörsen under 2015 och nådde ett börsvärde på cirka 40 miljarder dollar, innan aktien plötsligt en dag rasade med 50 procent för att sedan börsstoppas på obestämd tid.

En utredning inleddes kort därpå av Hongkongbörsens inspektionsenhet SFC, gällande misstänkt marknadsmanipulation.

Nu har en domstol i Hongkong kommit fram till att Li Hejun varit "inkompetent och slarvig" i sitt uppdrag som styrelseordförande i Hanergy Thin Film. Därför diskvalificeras han från att ha någon chefsposition i Hongkong, och förbudet gäller oavsett om det handlar om ett noterat bolag eller inte.

Turbulensen i Hanergy år 2015 satte strålkastarljuset på den många gånger komplicerade relationen mellan Hongkong-noterade företag och deras fastlandskinesiska moderbolag - en modell som möjliggjort för privatägda kinesiska företag att skaffa finansiering från Hongkong utan att behöva följa regionens regler för informationsgivning.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?