1515

Solenergi är på väg till börsen

Cleanergy siktar på en börsnotering senare i år och inleder ett samarbete med statliga marockanska Masen.

Målet är att få ett kommersiellt genombrott för den nya teknik för solenergi inklusive lagring som det svenska solenergibolaget har utvecklat.

Demonstrator av Cleanergy Stirling CSP.
Demonstrator av Cleanergy Stirling CSP.Bild:Cleanergy

Det var vid en ceremoni i Rabat i Marocko som det nya avtalet skrevs under på tisdagen.

”Statliga Masen är en av världens största aktörer inom solenergi. Och därför är det oerhört betydelsefullt att de genom det här avtalet visar att de tror på vår teknologi och dessutom är redo att bidra till att utveckla den vidare”, säger Jonas Eklind, vd för Cleanergy.

Solenergin har fått sitt genombrott och potentialen för fortsatt tillväxt är enorm, enligt bedömare som energiorganet IEA. Svenska Cleanergy hoppas bli en vinnare på den växande marknaden. Men hittills har bolagets förhoppningar om ett snabbt genombrott för dess strategi att satsa på energiproduktion genom omvandling av solens värme via en så kallad Stirlingmotor inte förverkligats. Men nu ser Cleanergy, som har sätet på Lindholmen i Göteborg, en ljusnande framtid. Anledningen är att det har tagit fram en teknologi för energilagring, något som annars är en akilleshäl för storskalig utbyggnad av solenergin.

”Bolagets resa har tagit över tio år och det har satsats flera hundra miljoner kronor. Än så länge är vår teknik dyrare än konventionella solceller. Men i kombination med vår nya unika lösning för energilagring så är vi övertygade om att vår lösning blir både den billigaste och mest effektiva”, säger Jonas Eklind, som däremot är hemlighetsfull om hur lagringstekniken fungerar.

Avtalet med Masen innebär att energilagringen ska utvecklas och testas genom en demonstrationsanläggning som ska stå klar i sommar.

”Avtalet är en avgörande milstolpe. Med Masen som partner för industrialisering av vår nya teknologi öppnas inte bara möjligheter för en mångmiljardmarknad i Marocko. Målet är att detta också ska bli en språngbräda för en bredare global lansering de närmaste åren”, säger Jonas Eklind.

För att kunna ta det sista avgörande steget och efterhand också bygga upp produktion i Sverige med hundratals anställda planerar Cleanergy, där Kent Janér från Brummer & Partners är storägare, för en börsnotering.

”Det finns inga beslut men vi siktar preliminärt på att noteras på Stockholmsbörsen under 2018”, säger Jonas Eklind.

I Cleanergys styrelse finns flera kända näringslivsprofiler som Bo Dankis och den tidigare finansministern Pär Nuder. Förutom kapital från privata investerare har även Energimyndigheten, liksom statliga Vinnova, Tillväxtverket och EU, lämnat stöd.

Du har väl inte missat Di TV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal?


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?