1515
Annons

Soldaterna i Azovstal beordras ge upp

De sista soldaterna som befinner sig i stålverket i Mariupol har fått order om att lägga ned sina vapen för att rädda liv, säger Azovregementet enligt flera nyhetsbyråer.

Ödet för de som lämnat Azovstal och transporterats till ryskkontrollerade områden är fortsatt osäkert.

De flesta av soldaterna i Azovstal har lämnat stålverket, där den sista striden om Mariupol har utkämpats. Enligt ryska uppgifter har närmare runt 1.900 soldater gett upp av de runt 2.000 som uppgetts ha befunnit sig där.

Militärledningen har beordrat dem som är kvar att lägga ned vapnen för att ”rädda liv”, säger Azovregementets befälhavare i en video på sociala medier, enligt AFP. 

Internationella rödakorskommittén har samlat in information om hundratals personer som har varit i stålverket Azovstal i Mariupol och registrerat dem som krigsfångar, i ett försök att försäkra sig om att de behandlas humant enligt Genèvekonventionen.

Rättighetsorganisationen Amnesty beskriver också de frihetsberövade som krigsfångar och skriver i ett Twitterinlägg att de inte får utsättas för tortyr eller behandlas illa.

Det finns en internationell oro över att fångarna ska behandlas som krigsförbrytare och ställas inför rätta i Ryssland. Ukraina hoppas å sin sida att de ska kunna vara en del i ett fångutbyte. 

Enligt Ryssland har 1.700 ukrainska soldater kapitulerat från det underjordiska komplexet sedan i måndags, en siffra som inte har bekräftats av Ukraina. Storbritanniens försvarsdepartement gör dock samma uppskattning

”Så många som 1.700 ukrainska soldater från Azovstal i Mariupol har sannolikt gett upp. Ett okänt antal ukrainska soldater är fortsatt kvar i fabriken”, skriver departementet i sin uppdatering.

”När Ryssland väl säkrat Mariupol, är det sannolikt att de kommer att flytta sina styrkor för att förstärka insatsen i Donbass”, skriver departementet vidare. 

En del av soldaterna har förts till sjukhus, medan vissa uppges ha förts till fångläger.

Ukraina beskriver å sin sida de hundratals som bekräftas ha lämnat Azovstal som ”evakuerade”.

Svjatoslav Palamar, ställföreträdande befälhavare vid det omdiskuterade Azovregementet, säger i ett videomeddelande att han och andra fortfarande är på plats i stålverket.

”En insats pågår, jag kommer inte att gå in på dess detaljer”, säger han.


Bäddat för rejält kurslyft – men oron består: Känsligt läge

Det är bäddat för ett rejält lyft på Stockholmsbörsen på måndag. Huruvida en mer långsiktig vändning är på ingång är dock osäkert, enligt experter.

”Jag tror inte att vi har sett slutet på konjunkturoron”, säger Maria Landeborn, senior strateg på Danske Bank.

SEB:s aktiestrateg Esbjörn Lundevall och Maria Landeborn, senior strateg på Danske Bank.
SEB:s aktiestrateg Esbjörn Lundevall och Maria Landeborn, senior strateg på Danske Bank.Foto:Jesper Frisk; TT; Jack Mikrut

Sedan Stockholmsbörsen stängde för midsommar i torsdags har det breda amerikanska aktieindexet S&P 500 lyft 3,4 procent. Det europeiska indexet Stoxx 600 har samtidigt avancerat 2,5 procent.

Maria Landeborn, senior strateg på Danske Bank, pekar på att vårens stora nedgångar i USA till stor del har letts av teknikbolagen – som har rasat i värde till följd av stigande räntor och oro för hur snabbt centralbanken Federal Reserve ska strama åt ekonomin. De senaste dagarnas uppgång har bland annat berott på att tekniksektorn har återhämtat sig något i takt med att räntorna har fallit tillbaka. 

Utvecklingen behöver dock inte innebära att en långsiktig vändning för Stockholmsbörsen är i sikte, enligt Maria Landeborn.

”Cykliska bolag väger tungt i Stockholmsbörsens index och då handlar det mer om oro för konjunkturen än för stigande räntor. Kursutvecklingen i Sverige och USA skilde sig därför åt förra veckan.”

Maria Landeborn framhåller att hushållen känner av stigande energikostnader och högre boräntor, läser om nedskruvade konjunkturprognoser och påverkas av de allmänt dystra utsikterna. 

”Det är möjligt att vi får se ett litet skutt på Stockholmsbörsen kommande vecka, men jag tror inte att vi har sett slutet på konjunkturoron”, säger Maria Landeborn och fortsätter:

”Statistik och uttalanden från exempelvis centralbankschefer kan påverka huruvida vi kommer att se ett lyft eller fortsatt oro. Vi befinner oss i ett nyhetsdrivet och känsligt läge.”

Även SEB:s aktiestrateg Esbjörn Lundevall tror att kommande vecka kan innebära ett lyft – men att det är osäkert vad som händer på längre sikt.

”Man kan konstatera att det är upplagt för en ganska bra återhämtning på Stockholmsbörsen, eftersom den har varit stängd under den extremt starka återhämtningen i USA”, säger Esbjörn Lundevall och fortsätter:

”Om det här är en temporär studs för att det har varit översålt eller om uppgången är av mer substantiell natur återstår att se. Den tidigare nedgången var så pass snabb och kraftig att det kan ha uppstått en motrörelse utan nämnvärd underbyggnad.”

Även Esbjörn Lundevall pekar på tekniksektorns återhämtning i USA.

”Man har under en period kunnat se en viss stabilitet i räntemarknaden, och ändå föll börsen kraftigt när man drog upp sannolikheten för recession. Därefter verkar det ha blivit en liten lättnad. Kraften i rörelsen bör ha berott på att de stora nedgångarna skedde så snabbt”, säger SEB:s aktiestrateg.

Maria Landeborn på Danske Bank anser att det finns flera viktiga händelser att hålla koll på under kommande vecka. På måndag pratar ECB:s Christine Lagarde om penningpolitiken, vilket bland annat är intressant med tanke på den förmodade räntehöjningen i juli. Från USA kommer konsumentförtroendesiffror på tisdag och PCE-index om inflationen på torsdag. För euroområdets del kommer inflationsdata från Eurostat på fredag – och estimaten pekar på en höjning från 8,1 procent till 8,3 procent. Därutöver lämnar Riksbanken besked om räntan på torsdag. Där väntas en höjning med 0,5 procentenheter, enligt Maria Landeborn.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?