Hoppa till innehållet

Annons

Solcellerna flyttar in – och slår ut batterierna

Ljusenergibolaget Epishine vill revolutionera fastighetsbranschen. Allt som drivs med små batterier i våra hus ska nu kunna försörjas med bolagets inomhussolcell istället.

Anna Björklou är vd på Epishine sedan i höstas.
Anna Björklou är vd på Epishine sedan i höstas.Foto: Christian Ekstrand

När det svenska ljusenergibolaget Epishine lanserar sin första revolutionerande produkt på världsmarknaden är det tillsammans med en rad proptech-bolag, bolag med nya, tekniska lösningar för fastighetsbranschen. Ett elektroniskt lås, trådlösa sensorer och en trådlös brandvarnare är några av produkterna som nu kan drivas enbart med ljuset från lågenergilampor. 

”Vi har fått otroligt mycket positiv uppmärksamhet kring de kundcase vi presenterat och många förfrågningar från till exempel andra låsbolag”, säger Anna Björklou, Epishines relativt nya vd som rekryterades i oktober ifjol och som med lång industriell bakgrund, senast som vd för logistikautomationsbolaget Swisslog-Accalon, nu ska ta bolaget från startup-fasen till att skala upp för massproduktion.

Det är efter 25 år av forskning och fem år sedan bolaget startades som Epishine äntligen kan börja leverera.

”Vi valde att satsa på proptech för att bevisa att Epishine kan ta kunskapen om organisk solcellsteknik från forskning och labbmiljö och omsätta den i en verklig miljö”, förklarar Anna Björklou och fortsätter:

”Proptech är ett mycket intressant segment där det händer väldigt mycket just nu. Man vill ju koppla upp det mesta i våra fastigheter i dag för att kunna mäta och kontrollera. Vi har hittat många intressanta kunder inom det området som är villiga att vara med. Som larmbolag som vill ha sensorer för om ett fönster är öppet eller stängt, eller temperaturgivare för att optimera inomhusklimat. Alla de applikationer som idag behöver ett trippel-A-batteri eller ett coinsbatteri kan i stället drivas med vår ljuscell.”

I dag finns inte utmaningarna främst hos Epishine utan ute hos kunderna. Hon beskriver marknaden som bolagets flaskhals i dag, inte den egna produktionskapaciteten.

”Det tar ganska lång tid för våra kunder att testa, besluta, anpassa och integrera vår produkt i sina applikationer. Så ledtiden i våra kundcase är minst ett år innan vi kommer upp i någon volymproduktion.”

Epishines utveckling och tillverkning sker i hemstaden Linköping.

”Vi har kommit långt i uppskalningen och har under senaste året stegvis automatiserat vår produktionsprocess för att både kvalitetssäkra och göra tillverkningen än mer skalbar.”

Epishine är självsäkra när det gäller den egna första produkten.

”Det finns ingen annan teknik som i dag genererar samma prestanda som vår inomhusljuscell vad vi känner till.”

Bolaget står dock redan i begrepp att kliva in i nästa fas.

”Där ska vi ta vår ljuscell för inomhusbruk och ta den till utomhusbruk för applikationer som traditionella kiselsolceller inte klarar av, för lätta, tunna, transparenta applikationer.”

För detta krävs dock mer kapital, vilket inte heller verkar vara något problem. Epishine är i slutfasen av en finansieringsrunda för att ta in runt 80 miljoner kronor.

Innehåll från WihlborgsAnnons

Fastighetsbolaget som vill se grönare incitament

Att jämna ett hus med marken, strössla ut rivningsmaterialet i rabatterna och bygga nytt ger fler gröna poäng än att rusta upp den befintliga byggnaden. En skevhet som måste förändras, menar fastighetsbolaget Wihlborgs. 

I dag belönas nybyggnationsprojekt med höga poäng enligt miljöcertifieringssystemen för fastigheter. Detta trots att miljöpåverkan från den mest miljövänliga nybyggnationen motsvarar koldioxidutsläppen som uppstår under 40–50 års drift av en befintlig fastighet. 

– Minst klimatpåverkan ger naturligtvis användning av husen vi redan har. Det kan också ge mer effekt att lyfta ett hus från energiklass E till C än från B till A. Sådana insatser premieras dock inte i dag, säger Arvid Liepe, CFO på fastighetsbolaget Wihlborgs.

”Undviker elefanten i rummet” 

I dag används ofta miljöcertifieringar som facit när gröna lån ska beviljas. I praktiken innebär det att certifieringarna styr mot mer nybyggnation. Detsamma gäller för EU:s taxonomi. 

– Min förhoppning är att vi i branschen kan bli bättre på att hitta relevanta hållbarhetsramverk att hänga upp hållbar finansiering på. Wihlborgs har tittat på frågan i flera år, och vi tycker att det är svårt att hitta ramverk som håller hela vägen. Vi har därför valt att i dagsläget avstå från ett grönt finansieringsramverk, säger Arvid Liepe och ger exempel på vad han vill se: 

– En faktor som är viktig att ha med i ett ramverk är koldioxidpåverkan inom scope 3. Finns inte den med undviker man elefanten i rummet. En annan viktig faktor som måste inkluderas är energianvändning. Oavsett vilken typ av el du köper har produktionssätt och stor volymanvändning påverkan på samhället, säger Arvid Liepe. 

Läs mer om hur Wihlborgs tänker kring hållbara fastigheter. 

Vill jobba långsiktigt

Wihlborgs är en av de fastighetsägare i Sverige som har flest certifierade byggnader inom kontorssegmentet i Miljöbyggnad iDrift, en certifiering för befintliga fastigheter. Men de bygger nytt också. 

– Samhället är i behov även av nybyggnation. När vi bygger nytt ska vi göra det med ambitionen att äga och förvalta fastigheten för evigt, och se till att den kan förändras över tid. Där spelar materialval och design stor roll för byggnadens livslängd och miljöpåverkan, säger Arvid Liepe.

Nyfiken på Wihlborgs? Ta reda på mer.  

Om Wihlborgs

Wihlborgs är ett börsnoterat fastighetsbolag som erbjuder kommersiella lokaler till företag och organisationer i Öresundsregionen. Wihlborgs finns i Malmö, Lund, Helsingborg och Köpenhamn. Bolaget är marknadsledande i de tre svenska städerna. 

 

Mer från Wihlborgs

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wihlborgs och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera