När det svenska ljusenergibolaget Epishine lanserar sin första revolutionerande produkt på världsmarknaden är det tillsammans med en rad proptech-bolag, bolag med nya, tekniska lösningar för fastighetsbranschen. Ett elektroniskt lås, trådlösa sensorer och en trådlös brandvarnare är några av produkterna som nu kan drivas enbart med ljuset från lågenergilampor.
”Vi har fått otroligt mycket positiv uppmärksamhet kring de kundcase vi presenterat och många förfrågningar från till exempel andra låsbolag”, säger Anna Björklou, Epishines relativt nya vd som rekryterades i oktober ifjol och som med lång industriell bakgrund, senast som vd för logistikautomationsbolaget Swisslog-Accalon, nu ska ta bolaget från startup-fasen till att skala upp för massproduktion.
Det är efter 25 år av forskning och fem år sedan bolaget startades som Epishine äntligen kan börja leverera.
”Vi valde att satsa på proptech för att bevisa att Epishine kan ta kunskapen om organisk solcellsteknik från forskning och labbmiljö och omsätta den i en verklig miljö”, förklarar Anna Björklou och fortsätter:
”Proptech är ett mycket intressant segment där det händer väldigt mycket just nu. Man vill ju koppla upp det mesta i våra fastigheter i dag för att kunna mäta och kontrollera. Vi har hittat många intressanta kunder inom det området som är villiga att vara med. Som larmbolag som vill ha sensorer för om ett fönster är öppet eller stängt, eller temperaturgivare för att optimera inomhusklimat. Alla de applikationer som idag behöver ett trippel-A-batteri eller ett coinsbatteri kan i stället drivas med vår ljuscell.”
I dag finns inte utmaningarna främst hos Epishine utan ute hos kunderna. Hon beskriver marknaden som bolagets flaskhals i dag, inte den egna produktionskapaciteten.
”Det tar ganska lång tid för våra kunder att testa, besluta, anpassa och integrera vår produkt i sina applikationer. Så ledtiden i våra kundcase är minst ett år innan vi kommer upp i någon volymproduktion.”
Epishines utveckling och tillverkning sker i hemstaden Linköping.
”Vi har kommit långt i uppskalningen och har under senaste året stegvis automatiserat vår produktionsprocess för att både kvalitetssäkra och göra tillverkningen än mer skalbar.”
Epishine är självsäkra när det gäller den egna första produkten.
”Det finns ingen annan teknik som i dag genererar samma prestanda som vår inomhusljuscell vad vi känner till.”
Bolaget står dock redan i begrepp att kliva in i nästa fas.
”Där ska vi ta vår ljuscell för inomhusbruk och ta den till utomhusbruk för applikationer som traditionella kiselsolceller inte klarar av, för lätta, tunna, transparenta applikationer.”
För detta krävs dock mer kapital, vilket inte heller verkar vara något problem. Epishine är i slutfasen av en finansieringsrunda för att ta in runt 80 miljoner kronor.