1515

Solberg om återöppnandet: ”Måste skydda oss vid gränsen”

Norge öppnar upp landet mer – men gränsen regleras fortfarande. Det förklarar statsminister Erna Solberg vid en presskonferens i Oslo.

”För att vi ska kunna öppna oss mer i Norge så måste vi skydda oss vid gränsen”, säger hon.

Foto:Fredrik Hagen

Sjunkande smittotal, färre inläggningar på sjukhus och allt fler vaccinerade gör nu att Norge öppnar upp samhället i det som kommit att kallas fas 3. Bland annat får upp till 5.000 personer samlas, restauranger får ha öppet längre och breddidrotten får starta upp.

Men det finns ett mörkt moln – deltavisurset – som sprider sig över världen.

”Situationen år fortfarande skör och kan ändra sig fort. Och för att vi ska kunna öppna oss mer i Norge så måste vi skydda oss vid gränsen”, säger Erna Solberg

Men det finns hopp. De norrmän som är fullvaccinerade kommer att kunna slippa att testa sig vid gränsen. Och Norge tar nu steg för att försöka korta köerna. Fler poliser och ombyggnationer kring gränspassagerna leda till kortare väntetiderna.

”Men gränsen kommer inte att vara en flaskhals länge”, konstaterar Erna Solberg.

De nya lättnaderna inne i Norge börjar gälla den 20 juni. Och planen att gå till fas 4 men nya öppningar ligger tre veckor framåt men är beroende av utvecklingen av smittläget.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?