1515

”Sofistikerat brottsligt system” i bygge där ÅF levererat

BUENOS AIRES. Det svenska teknikkonsultföretaget ÅF anklagas av brasilianska federala åklagare för inblandning i en omfattande korruptionshärva som omfattar Brasiliens förre president Michel Temer.

Den federala åklagarmyndigheten i Rio de Janeiro, Procuradoria da República, skriver på sin hemsida att man har ”identifierat ett sofistikerat brottsligt system för betalning av mutor” i samband med elektromekaniska kontrakt för kärnkraftverket Angra 3 väster om Rio de Janeiro.

Förutom ett stort antal politiker och andra personer pekar åklagarmyndigheten tre företag som inblandade: ÅF Consult Ltd, ÅF:s brasilianska dotterbolag, samt de två brasilianska ingenjörsföretagen Engevix och Argeplan. Bolagen uppges ha samarbetat för att genomföra arbetena på kärnkraftverket.

Åklagarna, som ligger bakom gripandet av Michel Temer, hävdar att denne har tagit emot 1,09 miljoner real, 2,6 miljoner kronor, i mutor i samband med kontrakten för det pågående bygget av Angra 3.

I utbyte ska bolagen ha fått stora beställningar från statliga energibolaget Eletronuclear, som äger kärnkraftsanläggningen, hävdar åklagarna.

Mutorna till den förre presidenten ska, enligt åklagarna, ha betalats med en militär överste som mellanhand. Översten uppges ha kontaktat Engevix för att få utbetalningen till stånd. 

Enligt uppgifter i brasilianska medier har chefen för Engevix ingått ett samarbete med åklagarna för att försöka minimera sitt kommande fängelsestraff.

Enligt ett pressmeddelande från ÅF i maj 2012 uppgick ordersumman för kontrakten relaterade till kärnkraftverket Angra 3 till 700 miljoner kronor.

Cathrine Sandegren, kommunikationschef på ÅF vill inte låta sig intervjuas av Di, men skriver i ett mejl:

”Vi kommentarer inte en pågående utredning. Men det har tidigare gjorts en oberoende utredning av ÅF:s dotterbolag i förbindelse med kontraktet för Angra 3, där man har avfärdat att det skulle vara några felaktigheter.”

Åklagarna hävdar att den förre presidenten har varit ledare för en ”kriminell organisation” som har samlat in mutor för 1,8 miljarder real, 4,4 miljarder kronor i samband med olika byggprojekt, varav kärnkraftsreaktorn Angra 3 bara är ett.

Michel Temer greps av beväpnad polis då han på torsdagen färdades i sin bil i São Paulo.

Under Temers knappt tvååriga presidentperiod har flera anklagelser om mutbrott riktats mot honom.

Gripandet av Michel Temer kan få politiska konsekvenser som kan påverka landets ekonomi. Han är en av de mest inflytelserika ledarna i Brasiliens största politiska parti, PMBD. 

President Bolsonaro behöver stöd från bland annat PMBD för att få igenom sin föreslagna reformering av det ytterst generösa brasilianska pensionssystemet. De snabbt växande pensionskostnaderna ses som ett av de största hoten mot landets finansiella stabilitet. Med Temer i fängelse riskerar intresset från PMBD:s sida att stötta presidenten i den här kontroversiella frågan att svalna, befarar en del politiska bedömare. 

Börsen i São Paulo, som nådde all-time high i måndags, rasade på torsdagen efter beskedet att Michel Temer gripits. Kurserna var som mest nere med 3,7 procent, men återhämtade sig sedan och nådde minus 1,3 procent vid stängningen.


Innehåll från RiksbyggenAnnons

Unikt projekt där proffs och privatpersoner delar utrustning

I en bostadsrättsförening i Falkenberg kan de boende låna trädgårdsmaskiner och trädgårdsredskap gratis. Jeanette Bernhard Bertilsson, marknadsområdeschef för Riksbyggen i Halland, är nöjd med projektets utfall.
I en bostadsrättsförening i Falkenberg kan de boende låna trädgårdsmaskiner och trädgårdsredskap gratis. Jeanette Bernhard Bertilsson, marknadsområdeschef för Riksbyggen i Halland, är nöjd med projektets utfall.

Ny teknik sparar både tid och miljö i Riksbyggens fastighetsförvaltning. Nu testar man om delning av trädgårdsverktyg kan underlätta utevardagen, både för de boende och för Riksbyggens personal.

Som stor fastighetsförvaltare är Riksbyggen också en stor användare av trädgårdsredskap och andra maskiner. Traditionellt har de här redskapen främst drivits av fossila bränslen, men de senaste åren har man mer och mer gått över till eldrivet.

– Vi vill minimera utsläppen och slippa de bensinslukande maskinerna och har investerat i många nya verktyg med någon form av elkomponent i sig, säger Mikael Günthner, leveranschef för fastighetsservice i Skaraborg.

Läs mer om hållbar fastighetsförvaltning hos Riksbyggen.

Men det är inte bara tekniken som förändras utan även hur redskapen används. Under sommaren har Riksbyggen i Halland i samarbete med verktygstillverkaren Husqvarna testat ett nytt sätt att ge både fastighetsförvaltare och privatpersoner tillgång till nya, batteridrivna verktyg.

– Delningsekonomin växer och lämpar sig väl för vår typ av produkter, säger Margaretha Finnstedt, chef för Innovation Lab på Husqvarna.

– Våra maskiner är byggda för att klara omfattande användning, samtidigt vet vi att många privatpersoner inte behöver till exempel häcksax och lövblås mer än ett par gånger per år.

Proffs och boende delar verktyg

För att se om man kunde lösa det dilemmat startades i juni projektet Trädgårdsboxen i en bostadsrättsförening i Falkenberg. Två förråd utrustade med batteridrivna trädgårdsmaskiner från Husqvarna och trädgårdsredskap från Gardena placerades ut i området och de boende kunde sen låna gratis från boxen. Dessutom använde även Riksbyggens personal verktygen när de var och jobbade i området.

– Trädgårdsboxen gör det möjligt att testa om det går att öka nyttjandegraden ytterligare genom att låta grönyteproffs och boende dela verktyg, eftersom proffsen behöver verktygen på vardagarna medan de boende främst har behovet på kvällar och helger, förklarar Margaretha Finnstedt.

Läs mer om Riksbyggens tjänster för välskötta utemiljöer.

Vid en avstämning i slutet av sommaren visade det sig att projektet blivit mycket uppskattat av både de boende och Riksbyggens personal.

– Många som bor här har redan liknande produkter hemma, trots det har det har varit hög beläggning, säger Marcus Rimme, arbetsledare på Riksbyggen i Falkenberg.

– Dessutom sparar det tid för oss på Riksbyggen. Om vi är där för att klippa häcken men ser en gräsplätt som behöver klippas, då kan vi låna en klippare ur boxen istället för att behöva lägga tid på att åka tillbaka till vårt förråd och hämta. Jag gillar att testa nya saker och vill göra något för miljön, så jag tycker att det här är perfekt.

Cirkulär ekonomi och kundnytta

Även Jeanette Bernhard Bertilsson, marknadsområdeschef för Riksbyggen i Halland, är nöjd med projektets utfall.

– Vi lägger mycket arbete på hitta nya sätt att jobba för att nå både cirkulär ekonomi och kundnytta, och att få delta i det här världsunika projektet där proffs och privatpersoner delar utrustning är väldigt roligt. Jag hoppas att vi genom det ska kunna inspirera fler att tänka nytt, samtidigt som vi själva ska se hur vi kan vidareutveckla konceptet.

Margaretha Finnstedt ser också fram emot ett vidare samarbete.

– Riksbyggen är en väldigt framåtlutad organisation med ett tydligt kund- och miljöfokus. Vi har en spännande, och rolig, resa framför oss när vi tar piloten vidare till nästa steg.

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?