1515

Södra USA förbereder sig för dödliga oväder

Människor i delar av den amerikanska delstaten Louisiana har beordrats att lämna lågt liggande kustområden inför att två på varandra följande orkaner väntas dra in de närmaste dagarna med risk för stor förödelse. Ett av ovädren har redan krävt dödsoffer i Haiti.

New Orleans riskerar att drabbas hårt av de annalkande orkanerna.
New Orleans riskerar att drabbas hårt av de annalkande orkanerna.Foto:Giovanni Gagliardi

Den tropiska stormen Laura ligger nu över Dominikanska republiken och Haiti. Där har Laura ställt till stora problem med skyfall och översvämningar och enligt haitiska myndigheter omkom en tioårig flicka när ett träd föll över ett hus på söndagsmorgonen.

För USA:s del är Laura problem nummer två. Det första problemet, den tropiska stormen Marco väntas ha orkanstyrka när den träffar Louisianas kustområde på måndagen. Och sedan tickar klockan bara vidare mot Lauras ankomst. Det ovädret förväntas ta vägen över Kuba innan det får orkanstyrka och vräker sig in över Louisiana på torsdag.

Myndigheter i kustområdet Lafourche i Louisiana har beordrat evakuering av invånare i lågt liggande kustområden från lunchtid på söndagen. Den nationella kustbevakningen har också varnat och sagt att fartyg bör söka säker hamn om de är i området nära New Orleans, staden som drabbades så hårt av orkanen Katrina 2005.

Söder om New Orleans placeras sandsäckar ut vid valda platser längs kusten medan gas- och oljebolagen flyger in sin personal till säkerhet från oljeplattformar i Mexikanska golfen, där produktionen nu minskar. Området står för 17 procent av USA:s oljeproduktion och 5 procent av naturgasen.

Ett läge med översvämningar och storskaliga evakueringar kompliceras av coronapandemin. Tulane University, den största privata arbetsgivaren i New Orleans, stänger sitt anläggning för testning på måndagen på grund av risken för översvämningar och strömavbrott.

Förutom orkanskador med risk för människoliv befarar USA:s väderorgan National Hurricane Center (NHC) också att om två orkaner slår in över kusten inom några dagar så kan det ”resultera i en förlängd period av farligt väder”.

Att två cykloner samtidigt drabbar Mexikanska golfen är mycket ovanligt. Senast det inträffade var 1959, enligt vad amerikanska meteorologer uppgav på lördagen. 1933 drabbades området av den samtidiga kombinationen av en orkan och en tropisk storm – men inga uppgifter finns om att två orkaner har härjat där samtidigt.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?