Annons

Södra USA förbereder sig för dödliga oväder

Människor i delar av den amerikanska delstaten Louisiana har beordrats att lämna lågt liggande kustområden inför att två på varandra följande orkaner väntas dra in de närmaste dagarna med risk för stor förödelse. Ett av ovädren har redan krävt dödsoffer i Haiti.

New Orleans riskerar att drabbas hårt av de annalkande orkanerna.
New Orleans riskerar att drabbas hårt av de annalkande orkanerna.Foto:Giovanni Gagliardi

Den tropiska stormen Laura ligger nu över Dominikanska republiken och Haiti. Där har Laura ställt till stora problem med skyfall och översvämningar och enligt haitiska myndigheter omkom en tioårig flicka när ett träd föll över ett hus på söndagsmorgonen.

För USA:s del är Laura problem nummer två. Det första problemet, den tropiska stormen Marco väntas ha orkanstyrka när den träffar Louisianas kustområde på måndagen. Och sedan tickar klockan bara vidare mot Lauras ankomst. Det ovädret förväntas ta vägen över Kuba innan det får orkanstyrka och vräker sig in över Louisiana på torsdag.

Myndigheter i kustområdet Lafourche i Louisiana har beordrat evakuering av invånare i lågt liggande kustområden från lunchtid på söndagen. Den nationella kustbevakningen har också varnat och sagt att fartyg bör söka säker hamn om de är i området nära New Orleans, staden som drabbades så hårt av orkanen Katrina 2005.

Söder om New Orleans placeras sandsäckar ut vid valda platser längs kusten medan gas- och oljebolagen flyger in sin personal till säkerhet från oljeplattformar i Mexikanska golfen, där produktionen nu minskar. Området står för 17 procent av USA:s oljeproduktion och 5 procent av naturgasen.

Ett läge med översvämningar och storskaliga evakueringar kompliceras av coronapandemin. Tulane University, den största privata arbetsgivaren i New Orleans, stänger sitt anläggning för testning på måndagen på grund av risken för översvämningar och strömavbrott.

Förutom orkanskador med risk för människoliv befarar USA:s väderorgan National Hurricane Center (NHC) också att om två orkaner slår in över kusten inom några dagar så kan det ”resultera i en förlängd period av farligt väder”.

Att två cykloner samtidigt drabbar Mexikanska golfen är mycket ovanligt. Senast det inträffade var 1959, enligt vad amerikanska meteorologer uppgav på lördagen. 1933 drabbades området av den samtidiga kombinationen av en orkan och en tropisk storm – men inga uppgifter finns om att två orkaner har härjat där samtidigt.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?