Annons

Södra Sverige klarar inte lagkrav för elförsörjningen – ”väldigt allvarligt”

Nya analyser visar att södra Sverige inte klarar lagkrav kring elförsörjningen och nu krävs marknadsreformer eller andra åtgärder. Det hävdar den tyska energikoncernen Uniper som varnar för att elpriskollapsen riskerar att förvärra det redan ansträngda elförsörjningsläget och ökar risken för stora oplanerade strömavbrott i Sverige. 

Foto:Adam Ihse/TT
Johan Svenningsson, vd för Uniper Sverige.
Johan Svenningsson, vd för Uniper Sverige.

”I skuggan av den fruktansvärda coronapandemin så befinner sig den svenska elmarknaden i en exceptionell situation. Medan elkunderna kan glädja sig åt historiskt låga priser så innebär prisraset en enorm utmaning för många elproducenter och har också blottlagt stora obalanser och brister i elsystemet”, säger Johan Svenningsson, vd för Uniper Sverige.

”Läget är särskilt allvarligt i SE 4, alltså södra Sverige, där det redan sedan tidigare finns ett stort underskott på elproduktion och där de låga elpriserna gör det omöjligt att planera ny planerbar produktion eller att kunna återuppta driften av kraftverk som fått stängas av lönsamhetsskäl.”

Uniper är ett av Europas största kraftbolag. Den tyska jätten, där finländska Fortum blivit största ägare, är också en av de största elproducenterna i Sverige. Som Di rapporterat så krymper marginalerna i den svenska elförsörjningen. Och varningssignalerna om växande risk för brist, både på effekt och elnätskapacitet, har duggat tätt. Hotet om elbrist i bland annat Stockholm, Malmö och på flera andra håll väckte i fjol stor oro i näringslivet och utlöste en politisk strid där moderaterna och kristdemokraterna i slutet av 2019 valde att lämna den blocköverskridande energiöverenskommelsen. 

Förslaget från en rad partier att tvinga regeringen att beordra ett stopp för den förtida stängningen av två reaktorer i Ringhals röstades ned med en rösts marginal i riksdagen i slutet av januari. Sedan dess har inte minst Coronapandemin helt dominerat debatten och nyhetsrapporteringen. 

”Även om regeringen vidtagit en del kortsiktiga åtgärder i Stockholm och Malmö så kvarstår i allt väsentligt den väldigt utmanande situationen för elförsörjningen”, säger Johan Svenningsson. 

Och en ny analys som gjorts på uppdrag av Energimarknadsinspektionen (Ei) inom ramen för ett nytt regeringsuppdrag visar att det finns fog för oron speciellt i södra Sverige, hävdar Uniper. 

”Analysen visar att södra Sverige (SE4) saknar förutsättningar att uppfylla gällande och kommande lagkrav avseende driftsäkerhet, riskberedskap och totalförsvar. Det är väldigt allvarligt och visar att det finns behov att åtgärda detta snarast. Regeringens uppdrag till Ei var ett bra initiativ, men nu gäller det att hålla i det arbetet”, säger Johan Svenningsson. 

Att det byggs rekordmycket vindkraft och att Sverige sedan flera år har överskott på elenergi har inte inneburit en lösning för försörjningstryggheten.

”Anledningen är bland annat att vindkraften byggts främst i norra Sverige där det redan är överskott på el. Och bristerna i elnäten gör att elen inte alltid kan överföras dit den behövs. Dessutom är den väderberoende och det blåser ju inte alltid.”

Myndigheter och andra centrala aktörer liksom politikerna måste nu gå till botten och noga analysera situationen för att ta fram de bästa åtgärderna, anser Uniper. 

”Vi anser bland annat att det behövs ett nationellt mål för leveranssäkerhet och att elmarknadsmodellen kompletteras så att förmågan att leverera el oavsett väder och vind får ett ekonomiskt värde”, säger Johan Svenningsson.

Den nuvarande elmarknadsmodellen har bidragit till den allt sämre försörjningstryggheten, anser han. 

”Subventioner till väderberoende förnybar el i kombination med att leveranssäkerhet inte har ett värde slår ut befintliga kraftverk och leder till lokal och regional kapacitetsbrist.”

Uniper är bland annat delägare i de fyra reaktorer, två i Oskarshamn och två i Ringhals, som antingen redan lagts ned eller ska läggas ned i förtid av ekonomiska skäl. 

Trots årets historiska ras för elpriserna så ser däremot bolaget ingen risk att det behöver stänga ned ytterligare kraftverk, åtminstone inte i närtid.

”Jag kan inte spekulera för andra producenter. Men tack vare omfattande prissäkringar har vi inte drabbats i någon större utsträckning av prisfallet och miljardinvesterar i år i bland annat i Oskarshamn 3 för att reaktorn ska kunna fortsätta leverera el i åtminstone ytterligare 25 år”, säger Johan Svenningsson.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?