1515

Södra Sverige klarar inte lagkrav för elförsörjningen – ”väldigt allvarligt”

Nya analyser visar att södra Sverige inte klarar lagkrav kring elförsörjningen och nu krävs marknadsreformer eller andra åtgärder. Det hävdar den tyska energikoncernen Uniper som varnar för att elpriskollapsen riskerar att förvärra det redan ansträngda elförsörjningsläget och ökar risken för stora oplanerade strömavbrott i Sverige. 

Foto:Adam Ihse/TT
Johan Svenningsson, vd för Uniper Sverige.
Johan Svenningsson, vd för Uniper Sverige.

”I skuggan av den fruktansvärda coronapandemin så befinner sig den svenska elmarknaden i en exceptionell situation. Medan elkunderna kan glädja sig åt historiskt låga priser så innebär prisraset en enorm utmaning för många elproducenter och har också blottlagt stora obalanser och brister i elsystemet”, säger Johan Svenningsson, vd för Uniper Sverige.

”Läget är särskilt allvarligt i SE 4, alltså södra Sverige, där det redan sedan tidigare finns ett stort underskott på elproduktion och där de låga elpriserna gör det omöjligt att planera ny planerbar produktion eller att kunna återuppta driften av kraftverk som fått stängas av lönsamhetsskäl.”

Uniper är ett av Europas största kraftbolag. Den tyska jätten, där finländska Fortum blivit största ägare, är också en av de största elproducenterna i Sverige. Som Di rapporterat så krymper marginalerna i den svenska elförsörjningen. Och varningssignalerna om växande risk för brist, både på effekt och elnätskapacitet, har duggat tätt. Hotet om elbrist i bland annat Stockholm, Malmö och på flera andra håll väckte i fjol stor oro i näringslivet och utlöste en politisk strid där moderaterna och kristdemokraterna i slutet av 2019 valde att lämna den blocköverskridande energiöverenskommelsen. 

Förslaget från en rad partier att tvinga regeringen att beordra ett stopp för den förtida stängningen av två reaktorer i Ringhals röstades ned med en rösts marginal i riksdagen i slutet av januari. Sedan dess har inte minst Coronapandemin helt dominerat debatten och nyhetsrapporteringen. 

”Även om regeringen vidtagit en del kortsiktiga åtgärder i Stockholm och Malmö så kvarstår i allt väsentligt den väldigt utmanande situationen för elförsörjningen”, säger Johan Svenningsson. 

Och en ny analys som gjorts på uppdrag av Energimarknadsinspektionen (Ei) inom ramen för ett nytt regeringsuppdrag visar att det finns fog för oron speciellt i södra Sverige, hävdar Uniper. 

”Analysen visar att södra Sverige (SE4) saknar förutsättningar att uppfylla gällande och kommande lagkrav avseende driftsäkerhet, riskberedskap och totalförsvar. Det är väldigt allvarligt och visar att det finns behov att åtgärda detta snarast. Regeringens uppdrag till Ei var ett bra initiativ, men nu gäller det att hålla i det arbetet”, säger Johan Svenningsson. 

Att det byggs rekordmycket vindkraft och att Sverige sedan flera år har överskott på elenergi har inte inneburit en lösning för försörjningstryggheten.

”Anledningen är bland annat att vindkraften byggts främst i norra Sverige där det redan är överskott på el. Och bristerna i elnäten gör att elen inte alltid kan överföras dit den behövs. Dessutom är den väderberoende och det blåser ju inte alltid.”

Myndigheter och andra centrala aktörer liksom politikerna måste nu gå till botten och noga analysera situationen för att ta fram de bästa åtgärderna, anser Uniper. 

”Vi anser bland annat att det behövs ett nationellt mål för leveranssäkerhet och att elmarknadsmodellen kompletteras så att förmågan att leverera el oavsett väder och vind får ett ekonomiskt värde”, säger Johan Svenningsson.

Den nuvarande elmarknadsmodellen har bidragit till den allt sämre försörjningstryggheten, anser han. 

”Subventioner till väderberoende förnybar el i kombination med att leveranssäkerhet inte har ett värde slår ut befintliga kraftverk och leder till lokal och regional kapacitetsbrist.”

Uniper är bland annat delägare i de fyra reaktorer, två i Oskarshamn och två i Ringhals, som antingen redan lagts ned eller ska läggas ned i förtid av ekonomiska skäl. 

Trots årets historiska ras för elpriserna så ser däremot bolaget ingen risk att det behöver stänga ned ytterligare kraftverk, åtminstone inte i närtid.

”Jag kan inte spekulera för andra producenter. Men tack vare omfattande prissäkringar har vi inte drabbats i någon större utsträckning av prisfallet och miljardinvesterar i år i bland annat i Oskarshamn 3 för att reaktorn ska kunna fortsätta leverera el i åtminstone ytterligare 25 år”, säger Johan Svenningsson.


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?