Sodexos vd infilterade arbetsplatsen i städarkläder

Azita Shariati säger till alla medarbetare att hennes vd-stol är ledig. Men hon ger inte mycket för uppfattningen att svenska bolag är icke-hierarkiska.

"Titlar är jätteviktiga i det här landet", säger hon i Di-podden Förnuft & Känsla.

Bild:Amanda Lindgren

Sedan hon började på företaget har hon bytt jobb ungefär vart tredje år. Men själv hävdar hon att hon aldrig har planerat sin karriär. Vilket som är hennes nästa steg, efter snart tre år som vd vet hon dock inte än.

Kanske kan hon utvecklas vidare inom koncernen Sodexo, som har huvudkontor i Frankrike, och verksamhet i över 80 länder i världen. Men att det skulle vara någon skillnad på företagskulturen i Sverige och utlandet, avfärdar Azita Shariati som en myt.

”I Sverige vill vi gärna verka som om vi inte är hierarkiska, men det är vi. Titlar i det här landet är jätteviktiga.”

Det är en erfarenhet hon själv blev medveten om när hon för några år sedan skulle inviga en av företagets nya arbetsplatser. Första dagen kom hon i städmundering, då var det ingen som lade märke till henne. Nästa dag var hon klädd som affärsområdeschef, och fick mycket beröm.

”Det visar att vi alla måste jobba med våra fördomar.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?