Annons

Södermanlands främsta företagare gör säteriet till samlingspunkt

MALMKÖPING.

Genom att göra jordbruk glassigt och padel lantligt går bröderna Claes och Magnus Lundblad mot strömmen i en ofta konventionell bransch.

”Det är inte så roligt med förmiddagsfika om vi sitter själva på gården”, säger Magnus Lundblad på Grinda Säteri, som har utvecklats till en besöksdestination.

Bröderna Magnus och Claes Lundblad driver Grinda Säteri.
Bröderna Magnus och Claes Lundblad driver Grinda Säteri.Foto:Henrik Lenngren

”Vill du ha lite kuriosa?” säger Magnus Lundblad och pekar mot en paviljong med tak alldeles intill glasscafét på Grinda Säteri.

”Det kostade oss 200.000 kronor att bygga. Faktiskt exakt samma peng som farfar köpte hela gården för år 1938. Det ger lite perspektiv.”

Det som under andra världskriget var en renodlad skogs- och mjölkgård har i dag omvandlats till någonting helt annat. På sent trettiotal hördes inga skruvade bollar i padelburen och ingen närproducerad glass gick att förtära. Inte heller fanns det några tankar på växtodling, hälsobodar, konferenslokaler eller veckouthyrning.

”Få lantbruk har vår diversifiering. Vi har utvecklats från ett traditionellt lantbruk till en besöksdestination, glassproducent och träningsanläggning”, säger Claes Lundblad.

När Grinda Säteri nyligen utsågs till Årets företagare i Södermanland konstaterade juryn att bröderna Magnus och Claes Lundblad bokstavligt talat grävt där de står. ”Med deras nytänkande har de gjort jordbruk glassigt och padel lantligt”, stod det att läsa i motiveringen.

”Det är väl inte så ovanligt att lantbruk breddar sin verksamhet med gårdsbutik och snöröjning, men vi försöker hela tiden rekognosera och se andra typer av möjligheter. När vi väl vill göra något så går det ganska fort, från idé till utförande. Vi ser oss själva mer som företagare än lantbrukare”, säger Magnus Lundblad.

Claes Lundblad hummar och nickar instämmande.

”Visst går det att lyckas på olika sätt mitt ute i skogen, men bjussar man på sig själv och vågar satsa finns mycket att vinna. Den som är inåtvänd och går runt i sin overall har svårare att lyckas.”

Genom åren har bröderna Lundblad förkastat många idéer: lammproduktion, fiskodling i ladugården och gokartbanor. Däremot var de rörande överens om att bygga en padelhall i fjol när sporten boomade i Sverige.

”Att fånga fisk och klämma ut rom är kanske inte vår grej, man måste ha intresse, vilja och kunskap för att få något att lyfta. Däremot är vi sportintresserade, och med padeln lockar vi bygdens invånare till vårt säteri. Det mest utmanande med bygget var att vi placerade hallen på en tidigare höskulle”, säger Magnus Lundblad.

Tanken, berättar han sedan, är att många av företagets satsningar ska hänga ihop: kafé, konferensrum, padel, dygnsuthyrning med elva bäddar i en flygelbyggnad. Ett turistmål, kort och gott.

”Varken jag eller Claes tycker att det är så roligt med förmiddagsfika om vi sitter själva. Det är bara trevligt med liv och rörelse med gården. Barn kan gå runt och plocka solrosor, titta på traktorer eller på får som betar. Att det aldrig är dött på gårdsplan är sådant man blir glad av.”

Satsningen på gårdsglass är den kanske hittills mest lyckade satsningen i företagets historia. En bra sommardag kan det vara upp emot 600 kunder i kaféet.

”2013 gick vi kurser i småskalig livsmedelsproduktion och hade tidigt en tanke om att vi skulle börja tillverka egen glass, och att det skulle vara närproducerat rakt igenom. Många kunder tycker att det är rätt skoj att deras frukt, bär och rabarber finns i glassen de äter. Det skapar en bykänsla i socknen”, säger Claes Lundblad.

I fjol var det 30 år sedan han och Magnus som tredje generations företagare klev in i bolaget. Att de en dag skulle förvalta arvet föll sig efterhand naturligt för båda två.

”Vi delar drivkrafter med varandra, och det är att ständigt utvecklas. Vem vill stanna där man är? Företagande för oss går ut på att hitta på och testa nya idéer”, säger Claes Lundblad.

I takt med stigande räntor har de dock tillfälligt dragit i bromsen. En ny storsatsning får vänta ett tag.

”Även vi mår bra av att hämta andan ibland. Men så fort världsläget lugnar ner sig finns det saker att ta tag i”, säger Magnus Lundblad.

Han spejar ut över nejderna och fäster blicken mot en av ladorna, mot en undervåning som gapar tom.

”Kommer du tillbaka om tre år kan jag nästan garantera att det har hänt saker. Sen om det blir en gymlokal eller någonting annat får vi se.”

 

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera