1515

Söderfjell inte längre misstänkt för insiderhandel i FPC

Den tidigare styrelseledamoten och storägaren i Fingerprint Cards, Lars Söderfjell, är inte längre misstänkt för insiderbrott.
Misstankarna mot Johan Carlström kvarstår dock.

Lars Söderfjell
Lars SöderfjellBild:TT

”Det känns förstås väldigt skönt även om jag varit väldigt säker på att man skulle komma fram till den här slutsatsen. Jag har vetat hela tiden att jag inte gjort något fel”, säger en lättad Lars Söderfjell.

Sent på måndag eftermiddag fick han beskedet att kammaråklagare Olof Kronlund beslutat att lägga ned förundersökningen mot honom gällande obehörigt röjande av insiderinformation.

”Det har varit en påfrestande tid för mig och min familj. Jag är glad över att man genomfört den här undersökningen och att jag nu är rentvådd”.

Det var i mitten av januari som Lars Söderfjell och Johan Carlström greps och anhölls misstänkta för grovt insiderbrott. Lars Söderfjell var vid denna tid styrelseledamot i Fingerprint Cards och han och Johan Carlström var storägare i bolaget genom ägarbolaget Sunfloro.

Under tiden som de två satt frihetsberövade genomfördes husrannsakningar i jakt på bevis, samtidigt som polisen höll förhör.

Vad var det för uppgifter du konfronterades med?
”Det handlade om att jag under en period då jag befunnit mig i loggbok (haft tillgång till insiderinformation, reds. anm.) har haft ett antal kontakter med Johan Carlström. Jag har lämnat förklaringar till varför jag har haft kontakterna – det har i vissa fall skett på styrelsens uppdrag – och det har jag kunnat styrka på olika sätt”, säger Lars Söderfjell.

Hur ser du på att misstankarna mot Johan Carlström kvarstår?
”Jag har ingen anledning att kommentera det. Jag har ingen insyn i den delen av förundersökningen”.

I fredags flaggade Lars Söderfjell och Urban Fagerstedt för att de sålt sina aktierna i ägarbolaget Sunfloro, som kontrollerar de röststarka A-aktierna i Fingerprint till den tredje ägaren Johan Carlström. Huruvida Lars Söderfjell kan göra comeback som aktieägare vill han inte säga i dag.

”Det har jag ingen anledning att kommentera eftersom det numera är mina privata investeringar. Jag har inte någon som helst insynsställning”, säger han.

”Men det är ett fint bolag och aktien ser ut att ha en attraktiv värdering”

I oktober tvingades Lars Söderfjell ta tjänstledigt från jobbet som aktiestrateg på Swedbank på grund av sin styrelseplats i Fingerprint Cards. I början av februari klippets banden helt. Vad han ska göra framöver är inte klart.

”Nu ska jag ta en andhämtningspaus. Det här har varit en av de tuffaste månaderna jag har haft professionellt och privat. Jag ska använda en tid till att funder över vad jag ska sysselsätta mig med framöver”.

Är det något i alla turer kring Fingerprint du ångrar?
”Nej, det kan jag inte säga att jag gör. Jag har försökt göra det som är rätt och riktigt både avseende bolaget och mitt eget agerande i alla situationer och det tror jag att jag har gjort också.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?