1515
Annons

Söderberg & Partners utreds av Konkurrensmyndigheten

Försäkringsförmedlaren Söderberg & Partners utreds av Konkurrensverket för att ha riggat offentliga upphandlingar.

”Vi anser att det inte finns någon grund för misstankarna, men vi samarbetar fullt ut med Konkurrensverket i deras utredning”, säger Rasmus Löwenmo Buckhöj, informationschef på Söderberg & Partners.

Söderberg & Partners agerar, genom bolaget S & P Assurans, rådgivare och försäkringsförmedlare i upphandlingar som görs av myndigheter, kommuner och kommunala bolag. Konkurrensverket utreder nu misstankar om otillbörligt gynnande, det vill säga att Söderberg & Partners favoriserat vissa försäkringsbolag vid offentliga upphandlingar. Patent- och marknadsdomstolen vid Stockholms tingsrätt har nu gett myndighetens begäran om att utreda misstankarna.

Enligt Konkurrensverket ska uppgifter ha framkommit som tyder på att Söderberg & Partners systematiskt styrt upphandlingarna mot det försäkringsbolags anbud som skulle ge störst vinst för Söderberg & Partners.

”Vi hade ett besök av Konkurrensverket i dag. Vi har en bra dialog med myndigheten och samarbetar fullt ut”, säger Rasmus Löwenmo Buckhöj, informationschef på Söderberg & Partners.

”Vi anser dock att misstankarna saknar grund”, tillägger han.

I domstolsprotokollet går det att läsa att uppgifter till Konkurrensverket gör gällande att Söderberg & Partners använt sig av en modell där bolaget dels tagit ut en fast, men ofta låg, avgift från försäkringstagarna men också en så kallad ”kickback” från försäkringsgivaren, det vill säga försäkringsbolagen. Den kickbacken uppges regleras i avtal mellan Söderberg & Partners och respektive försäkringsbolag och enligt Konkurrensverkets uppgifter ska sådana avtal finnas mellan Söderberg & Partners och flera, men inte alla, försäkringsbolag.

”Alla våra sakförsäkringsupphandlingar sker med målet att ge vår kund den bästa lösningen. Vi varken gynnar eller förfördelar någon enskild anbudslämnare i en upphandling. Våra rekommendationer utgår alltid från produktens styrkor och svagheter, oavsett vilken anbudslämnare som står bakom den”, säger Rasmus Löwenmo Buckhöj.

Enligt Konkurrensverkets utredning har Söderberg & Partners ”på ett väldigt ingående sätt” berättat för försäkringsbolag hur de låg till i olika upphandlingar i förhållande till andra bolag, om priser behövde sänkas och var priserna inte behövde sänkas. Enligt Konkurrensverket ska detta upplägg ha varit systematiskt och tillämpats i tidigare och pågående upphandlingar.

De försäkringsbolag som uppges ha gynnats av Söderberg & Partners är norska Protector, som är noterat på Oslobörsen, och ett dotterbolag till amerikanska försäkringsjätten AIG. Under 2016 lämnade till exempel AIG anbud i åtminstone elva upphandlingar som sköttes av Söderberg & Partners och vann i samtliga.

Söderberg & Partners uppges också ha lämnat anbud på upphandlingar genom bolaget S& P Underwriting Agency där bolaget också agerat försäkringsförmedlare genom bolaget S & P Assurans.

Beviskravet att det ska finnas anledning att anta att en överträdelse har skett är relativt lågt ställt, men det krävs en viss grad av misstanke, står det i domstolsprotokollet.

”Vissa av de upphandlingar vi hanterar innehåller väldigt specifika krav från våra kunder på försäkringslösningarna. I de fall då anbudslämnare har svårt att möta dessa krav har vi möjlighet förmedla försäkringslösningar från internationella försäkringsgivare som inte finns tillgängliga på den svenska marknaden. Detta sker givetvis med full transparens mot vår kund”, kommenterar Rasmus Löwenmo Buckhöj.

”Den här sortens utredningar är inte ovanliga och drygt hälften brukar läggas ned", fortsätter han.

Du säger att ni har haft ett besök av Konkurrensverket under tisdagen. Är det rätt sätt att karaktärisera det eller var det ett förhör?
”Vi har haft ett oanmält besök av dem och de har gjort klart varför de vill träffa oss och ha en kontakt, och vi har svarat upp mot de förfrågningarna.”

Med anledning av Konkurrensverkets utredning har Söderberg & Partners startat en egen intern utredning som ska skötas av advokatfirman Mannheimer & Swartling.

”Vi uppfattar att det inte finns någon grund för misstankarna, men vi vill hjälpa konkurrensverket på alla sätt vi kan för att de ska kunna genomföra sin utredning. Vi har även tillsatt en utredning för att säkerställa att inte någon enskild individ agerat felaktigt”, säger Rasmus Löwenmo Buckhöj.

”Jag kan bekräfta att en utredning pågår men i övrigt har vi inga kommentarer”, säger Jimmy Dominius, pressekreterare på Konkurrensverket, om myndighetens utredning.

Om Söderberg & Partners bedöms vara skyldigt till de påstådda överträdelserna riskerar bolaget böter på upp till 10 procent av föregående års omsättning. Enligt senast tillgängliga årsredovisning omsatte Söderberg & Partners under 2015 drygt 2,4 miljarder kronor.


Innehåll från Float LendingAnnons

Så enkelt kan SaaS-bolag finansiera sin tillväxtresa – utan att spä ut ägarskapet

Jannis Koehn, CFO, Shraddha Chouhan, CMO, och Cedric Notz, CEO, på Float.
Jannis Koehn, CFO, Shraddha Chouhan, CMO, och Cedric Notz, CEO, på Float.

Unga tech-företag kan ha svårt att finansiera sin tillväxt då banker kräver garantier och riskkapitalister vill ha en del av företaget.

Float erbjuder istället CaaS – Capital-as-a-Service – för enkel och snabb finansiering till prenumerationsbaserade företag som behöver kapital för att växa.

– Vi kan ge SaaS-företag snabb och enkel tillgång till icke-utspädande tillväxtkapital med total flexibilitet, där grundarna kan ta ut det kapital de behöver, när de behöver det, säger Cedric Notz, grundare och vd för Float.

Många tech-företag har det ofta svårt i början, inte minst att få tillgång till kapital. Inkomsterna är osäkra, det finns sällan några tillgångar i företaget att använda som säkerhet för lån och grundarna sliter ofta dygnet runt med att utveckla sin affärsidé och kan inte lägga tid på att jaga kapital. 

Riskkapital är fantastiskt för att finansiera nya idéer och verksamheter. Men befintliga aktieägare måste ge ut nya aktier – och därmed ge upp en del av kontrollen och den ekonomiska uppsidan. Om ett företag har hittat en produktmarknad som passar och vill accelerera är också lån fantastiska. Alla tidiga aktieägare – grundare, ängelinvesterare, anställda och riskkapitalister – gynnas.

Float erbjuder Capital-as-a-Service till bolag inom den prenumerationsbaserade ekonomin, alltså SaaS-företag. 

Kreditgränsen är kopplad till ARR, Annual Recurring Revenue, ett begrepp inom prenumerationsekonomin som visar hur stora de årligen återkommande intäkterna är under prenumerationernas livslängd.

Float ger krediter utan säkerhet

Float tar en ränta på lånet, men kräver ingen säkerhet. För att minimera kreditrisken görs istället en noggrann riskanalys baserad på stora mängder data. 

– Vår process är helt digital och automatiserad. Kunden registrerar sig enkelt på vår plattform. Genom Bank-ID får vi sedan tillgång till information om företagets bankkonton, bokföringsuppgifter och mjukvaran för prenumerationshanteringen. Våra algoritmer analyserar denna data och får fram de KPI:er som vi behöver för att göra en riskbedömning. Beroende på risken så kan vi erbjuda en kredit på mellan 30 och 70 procent av ARR, förklarar Cedric Notz.

I takt med att företagets ARR ökar, ökar också kreditgränsen.

– Det är ett väldigt flexibel lösning, där företaget kan använda så mycket de vill av de krediter vi erbjuder till vad de själva vill, när de så önskar, säger han.

Float Ledning vill maximerar kundupplevelsen

Processen går väldigt snabbt. Inom några dagar kan SaaS-företaget få tillgång till krediten.

– Kundupplevelsen ska vara så snabb, enkel och effektiv som möjligt för de som söker kapital av oss, säger Cedric Notz.

Floats affärsidé bygger på grundarnas egna erfarenheter av att skapa och driva växande SaaS-företag. Jannis Koehn är CFO och medgrundare av Float. 

– Som tidigare VD och CFO på ett B2B-prenumerationsföretag har jag personligen upplevt hur svårt det är för nya företag som vill växa att få kredit från bankerna. Det tog oändligt med tid. Marknaden fungerar inte, och det vill vi göra något åt, säger han, och avslutar:

– Finansiering för entreprenörer har sett likadant ut i årtionden. Låt oss ändra på det. Float kommer att revolutionera finansieringen för prenumerationsbaserade företag.

Läs mer på www.gofloat.io/sv/

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Float Lending och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?