1515

Socialministern: Coronatesterna ska skalas upp

Inte bara patienter som behöver vård på sjukhus ska provtas för covid-19, utan alla som söker vård med symptom.

Det beskedet ger regeringen som en del i att försöka få till fler tester.

Regionerna är fortfarande långt ifrån att nå målet om 100 000 tester i veckan.

Foto:Jonas Ekströmer/TT

– Den samlade bilden är att testningen fungerar väl för patienter inlagda på sjukhus. I allt högre grad också för personal inom vård och omsorg, men patienter som inte är inlagda på sjukhus testas inte i lika stor utsträckning, säger socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff.

Folkhälsomyndigheten har därför uppdaterat informationen om vilka som ska omfattas av provtagning.

– I prioritetsgrupp ett ingår inte bara patienter som behöver sjukhusvård, här ingår också patienter med symptom som söker på exempelvis en vårdcentral eller annan öppen mottagning. Fler patienter med symptom ska alltså kunna testas för covid-19, säger ministern.

I Sverige delar man upp testgrupper i fyra prioritetsgrupper.

1. Personer som lagts in för vård och riskgrupper

2. Vårdpersonal 

3. Samhällsviktig verksamhet

4. Övriga samhället

Hon säger att det finns en bred vilja att få fram lösningar under den pågående epidemin.

”En av de stora utmaningarna för Sverige just nu är att fortsätta bygga ut testningen. Det bidrar till att rädda liv och stärka vården och omsorgen, samt andra samhällsviktiga verksamheter”.

Men vi behöver testa mer.

Antalet provtagna för pågående infektion med det nya coronaviruset ökade något förra veckan till knappt 32.700, från cirka 29.000 veckan innan, enligt Folkhälsomyndighetens statistik. Regionerna är därmed fortfarande långt ifrån att nå målet om 100.000 prover i veckan.

Socialministern meddelar också på pressträffen att regeringen kommer att stå för kostnaderna för testningen av prioritetsgrupp tre, det vill säga anställda inom andra samhällsviktiga yrken än vården och omsorgen.

De senaste dagarna har fokus också legat på att regionerna måste börja provta mer i den gruppen. Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap handlar det om personer med nyckelfunktioner inom samhällsviktig verksamhet, som exempelvis drift av elnät eller telekommunikation, samt anställda inom yrken som utgör ett viktigt stöd till sjukvården.

Det rör också personer som möter mycket människor i jobbet, exempelvis kriminalvårdare eller personer på Migrationsverkets förvar.

Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, manar till fortsatt uthållighet och att vara noga med att följa rekommendationerna från myndigheten.

”Vi är fortsatt i en pandemi, och vi är inte förbi den. I det här skedet är det viktigt att trycka på att man ska vara hemma om man är det minsta sjuk. Detta innebär att det blir ont om personal i vissa sammanhang, men det gäller att inte tröttna”.

Hon säger att målet på 100.000 tester i veckan är föränderligt, och beror på hur sjukligheten ser ut i samhället.

”Ju mer sjuklighet desto större skäl att testa, säger Tegmark Wisell, men tillägger att bedömningen på vad som är nödvändigt just nu ligger på 100.000 i veckan”.

/texten uppdateras


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?