Annons

Socialdemokraterna kräver PM Nilssons avgång

Statsminister Ulf Kristerssons statssekreterare PM Nilsson, tidigare politisk redaktör och ledarskribent på Dagens industri, bör avgå. Det säger Ardalan Shekarabi, rättspolitisk talesperson för Socialdemokraterna till Dagens Nyheter.

Ulf Kristersson och PM Nilsson
Ulf Kristersson och PM Nilsson

Bakgrunden till avgångskravet är Expressens rapportering på onsdagen att PM Nilsson hösten 2021 åkt fast för olagligt ålfiske i Karlskrona skärgård, något som han först nekade till trots att han blev påkommen på bar gärning av representanter för Havs- och vattenmyndigheten.

PM Nilsson upprepade vidare sitt nekande när han dagarna innan jul blev uppringd av Karlskronapolisen, och det dröjde till efter julhelgerna innan han själv tog kontakt med myndigheterna och erkände sitt tjuvfiskande. Att PM Nilsson ljugit om sina gärningar vid två olika tillfällen ser Ardalan Shekarabi som en försvårande omständighet.

”Regeringen säger sig prioritera frågor som gäller lag och ordning. Mot den bakgrunden är det extremt förvånande att statsministerns statssekreterare har vilselett polisen i en förhörssituation”, säger Ardalan Shekarabi till DN.

I flera artiklar och krönikor har PM Nilsson genom åren argumenterat för en uppluckring av fiskereglerna för ål, som sedan 2007 är tillståndspliktig för privatpersoner. Artdatabanken bedömer dock att arten är rödlistad och akut hotad, såväl nationellt som globalt.

Miljöpartiets språkrör Per Bolund, tidigare finansmarknadsminister, säger till DN att den serie av händelser som framkommit visar att regeringen inte värnar miljö och naturen.

”Det är en regering som verkar ha som syn att naturen bara är till för skövling för vår egen tillfredställelse. Det är det PM Nilsson ger uttryck för, att han har rätt att bryta mot miljölagar för att få tillgång till ål som han tycker om”, säger han.

PM Nilsson har själv skrivit om händelserna i ett inlägg på Facebook, där han ber om ursäkt för det merjobb han orsakat för Havs- och vattenmyndigheten och polisen.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera