Annons

Socialdemokrater öppnar för att bilda ny italiensk regering

Socialdemokratiska Demokratiska partiet öppnar för att bilda en ny italiensk regering med Femstjärnerörelsen.

När presidenten nu börjar sondera läget tycks en oväntad allians partierna emellan vara det enda alternativet till ett nyval.

Demokratiska partiets (PD) ledare Nicola Zingaretti.
Demokratiska partiets (PD) ledare Nicola Zingaretti.Foto:TT

Regeringen med populistiska Femstjärnerörelsen (M5S) och ytterhögerpartiet Lega har spruckit och president Sergio Mattarella påbörjar samtalsrundor med Italiens partiledare för att se om det finns underlag för en ny regering – eller om det måste till ett nyval.

Demokratiska partiets (PD) ledare Nicola Zingaretti, som har en nyckelroll, säger att det socialdemokratiska oppositionspartiets medlemmar mycket väl kan tänka sig ett regeringssamarbete med M5S.

PD-ledaren lägger dock fram en rad krav inför eventuella förhandlingar: bland annat att Italien förblir en "lojal" EU-medlem, att makten utgår från parlamentet, en ekonomisk politik med större hänsyn till miljön och ett nytt förhållningssätt till migranter som söker sig till Italien.

Om M5S möter dessa villkor är PD berett att "axla ansvaret att bilda en förändringens regering för hela den lagstiftande församlingen", säger Nicola Zingaretti.

Han utesluter samtidigt att den partilöse avgående premiärministern Giuseppe Conte skulle få sitta kvar på sin post.

Det kompromissfyllda regeringssamarbetet mellan M5S och Lega sprack på Legaledaren Matteo Salvinis initiativ. Han vill se ett nyval och slå mynt av partiets framfart i opinionsmätningarna, där Lega gått om regeringskollegan M5S.

Enligt tidningen Corriere della Seras källor har Salvini dock uttryckt bakom kulisserna att han inte tror att det kommer att bli något nyval.

Om samarbetet med Lega var oväntat och svårnavigerat har ett samarbete med PD tidigare varit näst intill otänkbart för M5S, som traditionellt pekat ut socialdemokraterna som en del av det politiska etablissemang man så tydligt vänt sig emot.

Som mandaten är fördelade i dag skulle partierna dock kunna samla en majoritet i parlamentets båda kamrar.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera