Annons

Sobi steg på konkurrents bakslag

Specialistläkemedelsbolaget Sobi vände på torsdagen kraftigt uppåt efter nyheten om att konkurrenten Roches läkemedelskandidat mot blödarsjuka drabbats av bakslag.

Det är i fas 3-studierna som Roches potentiella miljardprodukt ACE910 stött på problem. Fyra patienter har drabbats av blodproppar efter att ha behandlats med preparatet.

”På några års sikt förväntar man sig att Roches läkemedelskandidat ska bli en konkurrent till den produkt som Sobi nyligen lanserade. Roche har hittills sett en positiv utveckling kring sin kandidat, men i studien som ska ta den till marknaden har man nu sett en del biverkningar”, säger Lars Hevreng, analytiker på Danske Bank.

Enligt nyhetsbyrån Direkt skriver Carnegie i en kommentar att Roche ska fortsätta studien, men att risken för försening eller rent av misslyckande har ökat.

Vidare har Carnegie räknat med att ACE910 successivt ska konkurrera ut Sobis blödarsjukabehandling Elocta efter år 2020.

”Det återstår att se vad Roche kommer att göra. Deras kommunikation är att man förväntar att presentera resultaten från fas 3-studien under slutet av året och därefter kunna ansöka om godkännande på den amerikanska marknaden tidigare nästa år och i Europa med något års fördröjning”, säger Lars Hevreng.

Aktien steg med 8,9 procent under torsdagen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?