Annons

Sobi: Starkt mars lyfter intäkterna och vinsten

Investorägda läkemedelsbolaget Sobi rapporterar att intäkterna och ebita i mars påverkats positivt av ökad efterfrågan som följd av coronapandemin.

Sobi räknar med att intäkterna för första kvartalet 2020 uppgår till cirka 4.360 miljoner kronor, klart högre än de 3.954 Mkr som analytikerna hade räknat med enligt SME Direkts sammanställning från den 10:e mars. Även resultatet, mätt som ebita, får en skjuts och förväntas landa på omkring 2.170 Mkr, jämfört med förväntningarna på 1.725 Mkr.

Sobi listar fyra mer specifika skäl bakom utvecklingen, bland annat en stark tillväxt för hemofiliprodukterna. Enligt bolaget speglar det dels fortsatt patienttillväxt, men även att patienter har handlat läkemedel för att ha tillgång under en längre period än normal.

Även ökad efterfrågan på läkemedlet Kineret under den senare delen av kvartalet till följd av coronapandemin anges som en förklaring.

Dessutom har Sobi noterat en stark försäljning av Synagis, luftvägsläkemedlet som Sobi köpte från Stockholmsbörskollegan Astra Zeneca i slutet av 2018.

Sobi har även dragit nytta av fördelaktiga valutakurseffekter under det första kvartalet.

Däremot väljer Sobi inte att justera utsikterna för helåret, som kommunicerades i rapporten för det fjärde kvartalet 2019. Då spådde Sobi intäkter inom intervallet 15.000-16.000 Mkr och ebita inom 5.500-6.300 Mkr.

Sobi kommer att publicera rapporten för första kvartalet 2020 onsdagen den 29 april klockan 08.00

Sobi-aktien stängde under skärtorsdagen på 168,8 kronor, 16,6 procent lägre än toppnoteringen den 19 februari. För helåret 2020 är aktien dock upp drygt 9 procent. Wallenbergsfärens maktbolag Investor kontrollerar 35,9 procent av aktierna i Sobi, enligt ägardatatjänsten Holdings.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?