1515

Snusföretag slipper skattesmäll på 100 miljoner

Prillan Concept i Borås som säljer gör-det-själv-snus vann i förvaltningsrätten mot Tullverket. Bolaget slipper betala 100 miljoner i tobaksskatt.

"Det är jättehärligt. Finns det någon rättvisa så skulle det bli så här", säger vd:n Peder Ölander till TT.

Förvaltningsrätten har haft att ta ställning till om en viss typ av importerad tobak ska beskattas eller inte. Det handlar om tobak för gör-det-själv-snus som säljs under benämningen råtobak. Egentligen handlar det om tobaksavfall. Tvisten handlar om tobaken också kan rökas.

Skillnaden är stor. Röktobaksskatten ligger på 1.852 kronor kilot. För Prillan Concept innebär det ett skattekrav på omkring 100 miljoner kronor för redan importerad tobak. Det är det kravet som processen i förvaltningsrätten handlat om. Skatten gör importen ekonomiskt meningslös och hotar hela företaget.

Förvaltningsrätten slår fast i sin dom att tobaksavfall inte ska beläggas med tobaksskatt. Därmed upphäver man Tullverkets beslut.

"Konkurshotet är avvärjt. Nu är det lugnt ett tag", säger Peder Ölander.

Ändå handlar målet bara om en del av processen kring tobaksskatten på gör-det-själv-snuset.

"Skatteverket har samma krav på oss som bygger på samma grund som Tullverket. Och de kräver 286 miljoner kronor. Men nu har vi den här domen att hänvisa till", säger Peder Ölander lättad.

"Domen gör oss starkare. Det är ett stort steg på vägen."


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?