1515

SNP vinnare – men ett mandat från egen majoritet

Självständighetsivrarna är i majoritet i det skotska parlamentet.

Nationalistpartiet SNP ser inte ut att få det solklara mandat det hoppats på – men blåser ändå upp till strid för en ny folkomröstning.

SNP-ledaren Nicola Sturgeon.
SNP-ledaren Nicola Sturgeon.Foto:Virginia Mayo

Valet till det skotska parlamentet Holyrood hölls i torsdags, men resultaten räknades klart först på lördagskvällen. SNP är återigen den stora vinnaren, men de 64 mandat som partiet lyckades kamma hem är ändå ett mandat ifrån att få egen majoritet.

SNP-ledaren, Skottlands regionala regeringschef Nicola Sturgeon, är trots allt segerviss och anser att det står bortom allt tvivel att det finns underlag för en ny ansats mot skotsk självständighet.

I en demokrati bör utgångspunkten vara att en vald majoritet uppfyller de löften den gett folket, säger hon i en intervju med BBC, och fortsätter i ett stridsrop mot London:

”Till den Westminster-politiker som försöker stå i vägen för det kan jag säga två saker: För det första söker du inte bara bråk med SNP, du söker bråk med det skotska folkets demokratiska önskan. För det andra kommer du inte att lyckas.”

Närmast till hands för att SNP ska kunna säkra en självständighetsivrande majoritet är att söka stöd hos miljöpartiet SGP. Under pågående räkning hade de tillsammans säkrat allra minst 66 mandat.

Rösträkningen har följts med spänd förväntan på 10 Downing Street i London där premiärminister Boris Johnson bestämt motsätter sig en ny folkomröstning. Argumentet är att skottarna fick en chans att säga sitt 2014, då en majoritet sade nej till att bryta sig loss. Johnson har återkommande beskrivit det som en fråga som ställs endast en gång varje generation.

”Jag tycker att en folkomröstning under nuvarande omständigheter vore oansvarigt och hänsynslöst”, säger Johnson i en intervju med The Daily Telegraph.

”Jag tror inte att detta på något vis är rätt tid för mer konstitutionellt krångel, för att prata om att slita itu vårt land, när folk i själva verket vill låta vår ekonomi läka och studsa tillbaka, framåt, tillsammans.”

Förespråkare för en ny omröstning anser dock att förutsättningarna har förändrats i och med brexit, där 62 procent av skottarna röstade för att stanna i EU.

SNP hade hoppats på att sno åt sig flera mandat från kretsar som traditionellt röstar på Konservativa partiet, men lyckas bara i några fall.

I slutänden är det inte många mandat som byter färg över huvud taget, trots de senaste årens stora omvälvningar.

De skotska väljarna lägger totalt två röster, en kandidatröst i enmansvalkretsen och en partiröst i flermansvalkretsen. SNP vann klart flest enmansvalkretsar, där kandidaten med flest röster tar hem allt. När det gäller rösterna i flermansvalkretsar är läget dock ett annat och där hamnar SNP på efterkälken. Tanken med det delvis proportionerliga systemet är att enskilda partier inte ska få för stor makt i Holyrood.

Om skottarna samlar sig för att ännu en gång försöka bryta sig ur den 314 år gamla unionen med England lär det börja med en juridisk strid. Den brittiska regeringen förbehåller sig rätten att avgöra om en folkomröstning får hållas eller inte, samtidigt som man från SNP-håll sagt att man är redo att sparka igång processen när man har mandat för det och pandemin är över.

De senaste opinionsmätningarna visar att skottarna är kluvna i frågan – de som vill lämna Storbritannien och de som vill vara kvar tycks vara ungefär lika många i dagsläget.


Innehåll från SenzaGenAnnons

Säkrare kemikalier utan djurförsök

Axel Sjöblad, vd på SenzaGen.
Axel Sjöblad, vd på SenzaGen.

Som innovativt bolag har SenzaGen utvecklat en teknologiplattform för att utvärdera om kemikalier kan orsaka allergiska reaktioner på hud eller i luftvägarna. Genom testerna kan företag i en rad olika branscher undvika allergiframkallande ämnen och sätta säkrare produkter på marknaden samtidigt som antalet djurförsök kan minskas. Metoden har rönt stort intresse och SenzaGen är mitt i en intensiv kommersialiseringsfas med fokus på marknadsföring och försäljning.

SenzaGen grundades 2010 som en avknoppning från Institutionen för immunteknologi vid Lunds universitet. Sedan dess har SenzaGen använt modern teknologi för att utveckla världens för närvarande mest träffsäkra tester i sin kategori och fokuserar på att skapa ett kunddrivet, lönsamt bolag. Ambitionen är att först etablera GARD®-teknologin i Europa och Nordamerika, för att därefter stegvis expandera till utvalda marknader i resten av världen, där intresse redan finns i Asien. Utvecklingen inom testindustrin går mot att ersätta djurförsök med djurfria testmetoder, vilket skapar stora marknadsmöjligheter för bolaget.

– Vår testmetod kombinerar genomiska data från mänskliga celler med maskininlärning vilket ger mycket bättre resultat än djurförsök. För närvarande kommer den största delen av våra intäkter från direktförsäljning men vi distribuerar även våra tester via samarbetspartners i Europa och USA, säger Axel Sjöblad, vd på SenzaGen.

Lär dig mer om GARD®-teknologin här 

Snabb och kostnadseffektiv testmetod

SenzaGens primära marknader är läkemedelsindustrin, den medicintekniska industrin, kemikalieindustrin och den kosmetiskaindustrin. Inom alla dessa fyra industrier har stora globala kunder använt testmetoden, bland annat läkemedelsbolaget H. Lundbeck A/S och det medicintekniska bolaget Sonova.

– En av våra främsta konkurrensfördelar är att vår testmetod kan hantera de ämnen som traditionellt anses vara svårbedömda och därmed kan tillämpas på alltifrån kosmetika och rengöringsmedel till material såsom tyger, plaster och metaller. Testmetoden är dessutom snabb och kostnadseffektiv jämfört med djurförsök, vilket innebär att vi har ett väldigt attraktivt erbjudande, säger Axel Sjöblad.

Utökat erbjudande 

SenzaGen har fått positivt gensvar från kunder i många branscher då bolagets

tester hjälper dem att fatta rätt beslut redan tidigt i produktutvecklingsprocessen.

– På grund av marknadens efterfrågan och som komplement till GARD® med tester för hud- och luftvägsallergi, utökar vi vårt erbjudande med tester för irritation och korrosion från och med den 1 juli 2021. Det ökade testutbudet är en del av vår kommersialiseringsstrategi och i linje med vår mission att erbjuda de absolut bästa alternativa testerna till djurförsök inom ett antal olika områden. Redan i höst har vi för avsikt att ytterligare öka vårt testutbud, säger Axel Sjöblad.

Om SenzaGen:

SenzaGen är ett svenskt bioteknikbolag som erbjuder den senaste teknikens djurfria tester för att bedöma om kemikalier kan vara allergiframkallande. Med enastående hög träffsäkerhet möter GARD® behoven inom flera industrier och bidrar till att företag kan utveckla, producera och leverera säkrare, etiska och mer hållbara produkter. GARD®-testerna utförs i SenzaGens GLP-godkända laboratorium samt hos utvalda partners i Europa och USA. SenzaGen har sitt huvudkontor i Lund och dotterbolag i USA. SenzaGen är listat på Nasdaq Stockholm First North. Läs mer om SenzaGen här 

Mer från SenzaGen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SenzaGen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?