Snön skapar kaos på stålmarknaden – SSAB-konkurrent hårt drabbad
Det tyska stålbolaget Salzgitter har utlyst nödläge då allt mer ansträngda leveranskedjor till följd av hårt väder skapar kaos på den europeiska stålmarknaden.
Maria Phillips
SSAB i Oxelösund.Foto:Anders Wiklund/TT
Artikeln du läser är låst. Logga in eller teckna en digital prenumeration för att läsa Nordens största affärstidning.
Full tillgång till Di.se med nyheter och analyser
Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid
Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan
Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev
Är du prenumerant? Prova att ladda om sidan och kontrollera att du är inloggad.
När pandemin bröt ut i våras ställde Riksbyggen snabbt om till privata och digitala visningar. Samtidigt funderade Mathias Sandberg, regional marknads- och försäljningschef, och hans team, på hur de skulle kunna ta utvecklingen ett steg längre. Det var då idén till visningsrobotar föddes.
– Vi hittade en amerikansk robottillverkare och efter att ha teststyrt en robot i deras lokaler i Los Angeles från vårt kontor i Hammarby sjöstad, visste vi att vi hade hittat det vi letade efter.
Styr visningen hemifrån
Robotarna levererades i höstas och har varit på plats, redo för visning av Brf Åsikten Södra i Uppsala, sedan slutet av november. Tack vare visningsrobotarna kan Riksbyggen erbjuda mer än bara stillbilder eller videostreaming.
– Du kan själv gå in och styra robotarna hemifrån soffan, eller från var du än befinner dig, och hänga kvar lite extra om det är något du vill titta på mer i detalj. Du kan också komma tillbaka en annan tid för att exempelvis se hur lägenheten ser ut i kvällssolen eller hur skuggorna faller. På så sätt finns det fördelar, som inte det traditionella sättet att visa lägenheter på plats har.
Mathias Sandberg, regional marknads- och försäljningschef
Högt tryck
Det har varit högt tryck för att köra visningsrobotarna ända sedan starten, vilket Mathias Sandberg tror dels beror på att det finns ett stort intresse för bostadsprojektet i sig, och dels för att många är nyfikna på den nya tekniken.
– Kampanjen har lockat många teknikintresserade som tycker att det är kul att ett traditionellt bostadsföretag går i bräschen för nyttjande av den här typen av lösningar på ett lite nytänkande sätt.
Ett bra komplement
Riksbyggen kommer att fortsätta med visningsrobotarna även efter pandemin är över och använda dem i andra projekt.
– Pandemin har förändrat sättet vi arbetar på och hur vi presenterar våra produkter. Kunderna har idag vant sig vid att få mer information än tidigare, och att kunna gå på en robotvisning blir ett bra komplement till en vanlig visning.