1515

Snökaoset: Många flygavgångar inställda

Trafikverket varnar för nedfallna träd när kraftiga snömängder fortsätter att falla över landet. Flera flygavgångar ställs in och kollektivtrafiken står stilla på flera håll.

Foto:Ulf Palm/ TT
Foto:Ulf Palm/ TT
Foto:Ulf Palm/ TT
Snöskottning i villaområde i Hägersten, Stockholm efter nattens och morgonens ymniga snöfall.Foto:Henrik Montgomery/TT
Stillastående buss. Bild från tidigare snöoväder i Stockholm.Foto:Jonas Ekströmer/TT
Foto:Johan Nilsson / TT

Snön fortsätter att vräka ned över stora delar av Sverige. Längs med östkusten har det varit svåra förhållanden med både kraftigt snöfall och hårda vindar. I Blekinge har exempelvis nedfallna träd skapat problem i trafiken, enligt Katarina Wolffram vid Trafikverket.

”Det har fallit en del träd och varit problem med plankorsningar, där bommar inte fungerat som de ska i snön och blåsten”, säger hon.

Under den tidiga söndagsmorgonen nådde vinden Stockholm. Katarina Wolffram varnar för just nedfallna träd som kan göra mindre vägar svårframkomliga.

”Det räcker med ett träd för att det ska bli stopp. Det är alltid en risk med de mindre vägnäten — det är ett säkrare kort att välja större vägar där det plogas.”

Men när det både snöar och blåser kraftigt bör biltrafikanter vara beredda på att vägar inte alltid är plogade, säger Katarina Wolffram.

”Speciellt när det blåser kan det driva in snö över vägarna, även om plogbilen var där för tio minuter sedan. Var beredd på att det kan ta längre tid, på att det kan bli stopp i trafiken och ta med en varm jacka om du blir stående.”

I Stockholmsområdet har det kraftiga snöfallet orsakat strömavbrott på ett flertal platser under söndagsförmiddagen.

”Just med kraftigt snöfall är det här inte helt ovanligt, tyvärr. Vi är förberedda och har satt in mer personal. Ofta är det kortare avbrott, men tar det tid och börjar bli kallt inomhus kan det vara bra att försöka komma över till någon granne med ström”, säger Jess Öllersten hos Ellevio.

Även Vattenfalls kunder i Stockholmsområdet har drabbats av snöfallet. Vid 13-tiden på söndagen var drygt 3 000 hushåll strömlösa.

”Vi har problem med tung blötsnö som lägger sig på träd och grenar, som sedan lägger sig mot ledningar, säger Mikael Petrovic Wågmark”, presschef vid Vattenfall.

Enligt honom kan det vara bra att förbereda sig för strömavbrott om man bor i skärgården. Dessutom bör man se till att ha en laddad mobiltelefon och har man en egen brunn kan man tappa upp vatten.

Kollektivtrafiken i Stockholms län har drabbats hårt av snöfallet, enligt Henrik Palmér på SL. Tunnelbanan är igång, men på flera håll är all busstrafik helt inställd tills vidare.

”Framför allt busstrafiken har enorma problem med stora förseningar och inställda avgångar. Bussarna fastnar och kan inte köra. Det är trafikfarligt — både för resenärer, förare och andra trafikanter”, säger han.

Än så länge är det svårt att lämna några prognoser för hur länge problemen kommer att kvarstå, säger Henrik Palmér.

”Det är besvärligt att resa med kollektivtrafik och sannolikt även annan trafik i dag, så kanske ska man fundera en gång till om du verkligen behöver göra resan.”

Även tåg- och flygtrafiken påverkas av de massiva snömängderna. Sedan klockan 9 är det stopp i tågtrafiken mellan Södertälje och Eskilstuna, enligt Trafikverket, och SJ har tvingats ställa in flera tåg. Flera flygavgångar är dessutom inställda, säger Lovisa Ernestam på Swedavia.

”Vi har förseningar på en timme eller mer och ett antal inställda flyg på grund av väderläget. Med så mycket snö behöver vi snöröja och halkbekämpa banorna med jämna mellanrum.”

Både ankommande och avgående flyg påverkas. Problemen gäller främst Arlanda men även följdförseningar på andra håll förekommer, både i Sverige och utomlands.

”Det är väldigt många som är drabbade, men i nuläget har vi inga siffror på hur många resenärer eller avgångar det rör sig om. Men flygplatsen är öppen och vi kämpar på”, säger Lovisa Ernestam.

 

Stockholm är täckt av ett vitt täcke efter nattens och morgonens snöfall. Här snöröjning vid Slussens tunnelbanestation på söndagsmorgonen. Kraftiga snömängder fortsätter att falla ned över landet och på flera håll blåser det rejält.
Stockholm är täckt av ett vitt täcke efter nattens och morgonens snöfall. Här snöröjning vid Slussens tunnelbanestation på söndagsmorgonen. Kraftiga snömängder fortsätter att falla ned över landet och på flera håll blåser det rejält.Foto:Marko Säävälä/TT
Foto:Marko Säävälä/TT

Under söndagen väntas de östra delarna av landet få 10—15 centimeter snö och klass 1-varningar är utfärdade för stora delar av Östkusten.

Snöfallet rör sig långsamt norrut. Västerbotten och Västernorrlands län kan vänta sig upp emot tre decimeter snö under dagen.

- Norrut kommer lågtrycket att ligga kvar tills på tisdag men mattas av mer och mer, säger SMHI:s meteorolog Henrik Reimert.

Natten mot måndagen väntas bli kylslagen på många håll i landet, enligt Henrik Reimert.

- Vi kommer att få en ganska kall natt mot måndagen. I Götaland kan det bli ner mot minus 10 och i Svealand ner mot minus 15.

På tisdag letar sig ett nytt lågtryck in västerifrån, men det ser inte ut att bli lika intensivt som i helgen.


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?