1515

SNB rör inte styrräntan

Schweiz nationalbank, SNB, lämnar styrräntan (deposit) oförändrad på -0,75 procent.

Målnivån för tre månaders Libor är också oförändrad på ett intervall mellan -1,25-0,25 procent.

Det rapporterar Bloomberg News.

I Bloomberg News prognosenkät bland 33 bedömare väntade sig alla utom en oförändrad styrränta. Den avvikande trodde på en sänkning med 25 punkter till -1,00 procent.

SNB ändrade styrräntan senast den 15 januari 2015, då de sänkte styrräntan med 50 punkter samtidigt som de övergav golvet för EUR/CHF på 1:20.

SNB fastslår samtidigt att schweizerfrancen ännu är signifikant övervärderad och de kommer att vara fortsatt aktiva på valutamarknaden vid behov.

SNB konstaterar att högre oljepris drar upp inflationen på kort sikt, men på längre sikt är inflationsutsikterna marginellt lägre.

Den globala ekonomin har utvecklats i linje med förväntningarna under fjärde kvartalet. BNP-tillväxten var återigen robust i USA där arbetsmarknaden och inflationen ligger nära Feds mål. Även Kina, euroområdet och Japan har visat uppmuntrande tillväxttakt, och tillväxten i Storbritannien var återigen överraskande stark.

SNB noterar samtidigt att det fortsatt finns betydande risker mot utsikterna. Det rör till exempel den ekonomiska politiken i USA, kommande val i Europa och de komplicerade brexitförhandlingarna.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?