Annons

Snart kan ditt pärlhalsband vara miljömärkt

För den som vill smycka sig och samtidigt värna om miljön finns det snart ett alternativ. Australiska fiskare har börjat fiska pärlmusslor på ett hållbart och spårbart sätt.

MSC-märkningen används på fisk- och skaldjursprodukter för att kunden ska få kännedom om att varan har tagits fram på ett hållbart sätt genom hela produktionsledet — från havet till butiken.

Organisationen har nu certifierat ett pärlmusselfiske i västra Australien.

"Vi hoppas även att det här kan skapa en trend som lockar aktörer på andra marknader att satsa på hållbarhet", säger Minna Epps, chef för MSC i Skandinavien och Östersjöregionen.

När det gäller matvaror finns det en stor medvetenhet bland konsumenter om miljöpåverkan, anser Epps

"Men jag tror inte att lika många funderar på om deras smycken är hållbara. Samtidigt ser vi hur efterfrågan på miljövänliga produkter ökar generellt och inte bara när det handlar om livsmedel", säger hon.

"Merparten av de pärlor som fiskas säljs generellt till USA och länder i Europa där det finns en stor efterfrågan på spårbara produkter, det vill säga varor där konsumenten kan se ursprunget", förklarar Minna Epps.

Förutom att fiska pärlmusslor går det även att odla dem. De pärlor som fiskats upp ur havet är de som brukar sägas vara äkta. Och pärlans äkthet har ofta hamnat i fokus medan frågor om miljöpåverkan och arbetsförhållanden har fått mindre uppmärksamhet.

"Vi vill exempelvis inte se en situation där fiskare verksamma i mindre fiskesamhällen utmanövreras", säger Epps.

De australiska fiskeföretagen har märkt av en efterfrågan bland de aktörer som säljer pärlor till konsumenter, men det återstår fortfarande några frågor som måste lösas.

När kommer de här pärlorna att finnas ute till försäljning?
"Först måste vi säkerställa spårbarheten även hos de som köper in pärlorna och säljer dem vidare till konsumenterna. Förhoppningsvis går det snabbt."


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?