1515
Annons

Snart ger Miljöpartiet besked i regeringsfrågan

Miljöpartiets partistyrelse träffas i dag för att ta ställning till förslaget till överenskommelse om samarbete med Socialdemokraterna, Centern och Liberalerna.

Foto:Anders Wiklund/TT

Språkrören Gustav Fridolin och Isabella Lövin har kallat till pressträff på förmiddagen för att berätta om partistyrelsens beslut.

Utbildningsministern Gustav Fridolin kommer dock inte att sitta i en ny S-MP-regering om den får möjlighet att tillträda.

"Jag har jobbat hårt för att få en regering där miljön har en plats vid bordet, inte att jag har det", sade Fridolin till TT i fredags och framhöll att det sedan tidigare är bestämt att han avgår som språkrör i maj.

Han sade också att han är mycket nöjd med förslaget till överenskommelse, något som enligt honom innebär att miljön, men inte rasismen och högerpopulismen, får en plats vid regeringsbordet.

"Vi är stolta över att vi fått igenom många viktiga reformer för klimatet och miljön", skrev Miljöpartiet på sin hemsida när förslaget presenterades i fredags.

Under gårdagen sade Liberalernas partistyrelse och riksdagsgrupp ja till att släppa fram S-ledaren Stefan Löfven som statsminister. Centerledaren Annie Lööf har fått grönt ljus av sitt parti för samma sak.

Senare i dag ska Liberalernas partiråd ta ställning till uppgörelsen.


Brända sparare litar på Batljan – tar hem vinst i juniraketer

Privatspararna fortsätter att sätta sin tilltro till SBB:s vd Ilija Batljan, det visar nya siffror för aktiehandeln i juni.

Men det är inte bara i det pressade fastighetsbolaget som spararna ser köplägen. Dessutom passar de på att ta hem vinst i några av vinnarna på den dystra junibörsen.

Privatspararna fortsätter att storköpa Ilija Batljans pressade fastighetsjätte SBB.
Privatspararna fortsätter att storköpa Ilija Batljans pressade fastighetsjätte SBB.Foto:Mostphotos; Jack Mikrut
Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.
Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.Foto:Pressbild.

Juni har blivit en dyster börsmånad, särskilt på Stockholmsbörsen som under månaden fallit drygt 10 procent. 

”Vi vet att konjunkturen kommer få en smäll av centralbankernas räntehöjningar, och därför handlar oron nu mycket om den sämre konjunkturens inverkan på bolagens förväntade vinster”, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Köplistan hos nätmäklaren Nordnet toppas av Ilija Batljans krisande fastighetsjätte SBB, för andra månaden i rad.

”SBB genomgår nu en förtroendekris på aktie- och obligationsmarknaden, efter bland annat ifrågasatta värderingar och tidvis märklig kommunikation. Men från privatspararna är förtroendet fortsatt högt”, säger Frida Bratt.

För de sparare som under maj tankade SBB-aktier har det dock blivit en usel affär, aktien är ned omkring 40 procent den senaste månaden. 

”Under årets första halva har SBB varit den mest nettoköpta aktien under tre månader, och den näst mest köpta under resterande tre.”

Utöver SBB letar sig även Rutger Arnhults Castellum in på topplistan över de mest nettoköpta aktierna bland Nordnets kunder. Castellum är ner cirka 45 procent i år. Bland övriga bolag sticker investmentbolag ut som favoriter – allra populärast är familjen Wallenbergs maktbolag Investor.

”Kurspressen har på sina håll gjort att börsvärdet på flera investmentbolag är lägre än respektive bolags tillgångar. I Kinnevik har exempelvis hög premie omvandlats till rabatt, i Latour har premien fallit tillbaka kraftigt och i Investor har rabatten utökats”, säger Frida Bratt.

Den mest nettosålda aktien under juni är Volvo Cars, vars delägda elbilstillverkare Polestar har noterats på Nasdaq i New York. Spararna har även passat på att ta hem vinst i de kinesiska elbilstilverkarna Xpeng och Nio som den senaste månaden rusat nära 40 respektive drygt 25 procent. På säljsidan märks även Gamestop.

”En hel del sparare har suttit kvar med Gamestop-aktier sedan Reddit-hajpen, och vill man dra ned på risk kan det nog vara nära till hands att göra sig av med Gamestop”, säger Frida Bratt.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?