1515

Snart faller fonderna som stått emot raset

Under turbulensen på aktiemarknaden har räntefonderna i princip legat stilla. 

”Men fortsätter det skaka till på börsen kan man nog förvänta sig att priserna går ned generellt”, säger Lars Lönnquist, förvaltare för Spiltan Högräntefond. 

De senaste dagarnas turbulens på aktiemarknaden har inte märkts av i fonder som investerar i företagsobligationer enligt Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners. 

”Tittar man till exempel på Spiltan Högräntefond har den inte rört sig mycket de senaste dagarna. Men marknaden för företagsobligationer är minst lika volatil som aktiemarknaden”, säger Joakim Bornold. 

I en aktiefond är det aktiepriset som ligger till grund för värderingen. 

”Det är hög omsättning på aktierna och du vet därför värderingen”, säger Joakim Bornold. 

Obligationer handlas inte i samma utsträckning som aktier och det skulle enligt Joakim Bornold kunna vara en förklaring till att förändringen inte syns i fonderna. 

”Aktiefonderna rör sig mycket från dag till dag nu. Procentuellt borde fonder som investerar i företagsobligationer röra sig betydligt mindre. Men vi borde se en liknande utveckling”, säger Joakim Bornold. 

Riskerna med högräntefonder kan bli missvisande när prisförändringen inte syns dagligen. I en vanlig obligationsfond, där risken är mot till exempel kommun eller stat, beror prisförändringar på räntan. 

”Med företagsobligationer har du en företagsrisk också och den har förändrats de senaste dagarna”, säger Joakim Bornold. 

Lars Lönnquist, förvaltare för Spiltan Högräntefond, uppger att det var en rörelse i fondens pris under onsdagen. 

”Den senaste veckan har vi sett en effekt på den europeiska marknaden. Det tar oftast lite längre tid innan vi ser förändringen på den svenska marknaden”, säger Lars Lönnquist. 

När det händer något på aktiemarknaden tar det ett tag innan förändringen syns på marknaden för företagsobligationer. 

”Bankerna prissätter obligationerna i realtid hela tiden. Men eftersom det är en lägre omsättningshastighet på obligationer än på aktier så syns det inte i priset direkt”, säger Lars Lönnquist. 

Han säger att den svenska obligationsmarknaden generellt har en lägre likviditet än den europeiska. 

”Det måste man som fondförvaltare ta höjd för. Vi har gjort det genom att vi har 25 procent av portföljen i kort likviditet. Det gör att vi kan hantera utflöden och köpa bra obligationer till lågt pris”, säger Lars Lönnquist. 

Det är enligt honom viktigt att förstå att en högräntefond inte är ett bankkonto och att det innebär risker. 

”Kurserna kan gå upp eller ned, speciellt på kort sikt. Därför bör man ha en längre investeringshorisont än på en korträntefond”, säger Lars Lönnquist. 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?