Annons

Snart blir det enklare att betala för laddningen – gemensam lösning snart på plats

I början av nästa år kommer det finnas ett enhetligt betalsystem vid laddstationer för el-fordon. Det är förhoppningen sedan energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman i dag höll ett möte med branschen för att hitta en gemensam lösning.

Anergi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman hoppas att vi har en gemensam betalningslösning för el-bilar på plats i början på nästa år.
Anergi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman hoppas att vi har en gemensam betalningslösning för el-bilar på plats i början på nästa år.

”Vi hade ett möte med en stor grad av samsyn. Vi presenterade olika vägar framåt och branschen ska nu gemensamt jobba vidare med en lösning som presenteras inom en inte alltför avlägsen framtid. Går allt som planerat kan vi ha en lösning ute i början av nästa år”, säger Anders Ygeman till Dagens Industri. 

Anledningen till mötet är att det idag finns alltför många olika sorters betalningslösningar. Det gör det förvirrande för el-bilsägare när det kommer till att ladda sin bil på publika laddstationerna som finns runtom i Sverige. En del stationer använder sig av egna appar, andra av exempelvis Swish. En kreditkortslösning har tidigare varit utesluten, eftersom den varit för dyr i förhållande till de små belopp som betalats vid stationerna.  

Men elbilsägandet ökar stadigt, och det har blivit dags att ta nästa steg. Och på onsdagen höll Energiminister Anders Ygeman det möte han utlyste i början på sommaren, där han bjöd in bland andra Bil Sweden, Eon, Ellevio och Vattenfall. 

Det finns, enligt Ygeman, ett antal knäckfrågor att lösa. Lösningen får inte bli fördyrande för konsument eller producent. Det är också viktigt att lösningen är framtidssäker så vi inte låser in oss i ett system som inte är användbar när tekniken utvecklas. Det är också av vikt att man tittar på hur lösningar ser ut i andra länder, så att det även ska vara enkelt för dem som kär på besök i Sverige, och vice versa. 

 

 


Innehåll från BixiaAnnons

Gör ett hållbart elval

En bättre framtid kan bara skapas genom handling. På elbolaget Bixia arbetar man sedan länge aktivt med omställningen mot ett förnybart energisystem. Att arbeta med hållbar utveckling är en naturlig del i Bixias verksamhet och en stark drivkraft i det dagliga jobbet. 

Bixias hela affärsmodell handlar om att tillföra mer förnybar el till systemet, elen säljer de sedan vidare till sina kunder. Idag är Bixia det elbolag i Norden som köper in störst andel förnybar el från små lokala producenter av sol, vind och vattenkraft. Idag levererar elbolaget 100 procent förnybar el till alla privatkunder och har som målsättning att från och med år 2022 leverera 100 procent förnybar el även till företagskunder. Det är tack vare Bixias lokala producenter som detta är möjligt.

Bixias hjältar

— Våra producenter är våra hjältar. Många gånger är det en bonde som har valt att sätta upp ett vindkraftverk eller solpaneler och sedan säljer sin överskottsel genom oss. När kunderna sedan köper närproducerad el ser vi till att producenterna får lite bättre betalt så att de kan investera i ännu mer förnybar produktion. Det innebär att vår affär bidrar till mer förnybar el i systemet, säger Pär Kaller, vd Bixia.

— Det är tyvärr få personer som känner till vilken betydelse valet av el har för vårt klimat. Bara genom att aktivt välja förnybar el kan man som privatperson minska sitt koldioxidutsläpp med lika mycket som det tar att åka bensindriven bil en tur och returresa till Kapstaden. Dessutom är det ett enkelt val, som inte kräver att man ändrar sina vanor eller avstår från något.

Välj förnybar el för ditt företag

Idag förväntas att företag ska minska sin klimatpåverkan samtidigt som det ställs krav på öppen och ärlig dialog med kunden. Därför är Bixia extra stolta över att ha blivit godkända som ett schysst elhandelsbolag. Certifieringen ger kunderna en bekräftelse på att de gjort ett extra bra val och innebär att Bixia som elhandlare uppfyller 17 kundlöften för att kunderna ska känna sig trygga i sitt val av elbolag. För Bixia är det viktigt att valet av förnybar el känns både lätt och rätt.

Läs mer på bixia.se/foretag 

Mer från Bixia

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Bixia och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?