1515

Snaran dras åt kring fiffiga skatteupplägg

Funderar du på ett smart ”halvlagligt” skatteupplägg? Se upp – din skatterådgivare måste enligt ett nytt lagförslag rapportera planerna för Skatteverket.

Finansminister Magdalena Andersson (S).
Finansminister Magdalena Andersson (S).Foto:Claudio Bresciani/TT

Regeringen fortsätter jakten på skattesmitare, även på europeisk nivå, enligt ett EU-direktiv som nu förs in i svensk lagstiftning.

Syftet är att försvåra internationella skatteupplägg.

”De som på olika sätt jobbar med skatteupplägg måste rapportera det till skattemyndigheten. Då får myndigheten information om detta och kan betydligt snabbare än i dag titta på om de här uppläggen är förenliga med lagstiftningen och därmed snabbare stoppa upplägg som inte är i enlighet med vad man får göra”, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

”Det blir också ett sätt att upptäcka luckor i lagen”, fortsätter hon.

TT: Gäller det här privatpersoner eller företag?
”I huvudsak företag.”

Exempel är företagsspecifika upplägg som sker över gränserna, men också där privatpersoner omvandlar inkomster för att undkomma skatt, enligt finansministern.

Om skatterådgivaren smiter undan ansvaret att anmäla till Skatteverket kan böterna bli som mest 315.000 kronor. En försening, mer än 60 dagar, kostar mindre, enligt den nya lagen som föreslås börja gälla från den 1 juli nästa år.

TT: Vissa kritiker skulle kunna tycka att det här är lite som storebror ser dig?
”Det är alltid en avvägning mellan om det blir krångligare, integritetskränkande, mot möjligheten att upptäcka brottslig verksamhet. Här har hela EU gjort bedömningen att det finns en risk i att det pågår så mycket brottslighet vad gäller skatteplanering, så att det är värt den administrativa bördan”, säger Andersson.

För de företag som gör rätt för sig är det här också bra för konkurrensen med lika villkor som följd, enligt finansministern.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?