1515
Annons

Snabbväxande juristfirma växer på avstånd

Med partnerskapsavtal och extra fokus på kundvård har juristfirman Freja Partner växt i Gasellfart de senaste åren. Nu är siktet inställt på fortsatt geografisk expansion utanför Västsverige, på distans. 

Erik Johansson, grundare och ansvarig för affärsutveckling och marknad på Freja Partner.
Erik Johansson, grundare och ansvarig för affärsutveckling och marknad på Freja Partner.

Freja Partner grundades 2016 med visionen om att förändra sättet som små och medelstora företag köper juridik. 

”Den generella bilden är att juridisk hjälp är något dyrt och svårtillgängligt, den synen ville vi ändra på”, förklarar Erik Johansson, grundare och idag ansvarig för affärsutveckling och marknad på Freja Partner. Övriga grundare är Petter Jakobsson och Henrik Espe.

”Vi jobbar lite annorlunda jämfört med branschen som helhet. Vi jobbar med partnerskap med våra klienter och därmed lite mer långsiktigt.”

Freja Partners kunder betalar en fast månadsavgift på mellan cirka 3.000 till drygt 10.000 kronor och får för detta mellan 24 och 96 timmars rådgivning per år.

”Därför är det också av yttersta vikt att jobba proaktivt och vara där för kunderna så att de känner att de får ett mervärde för den slant de lägger hos oss.”

Efter drygt fem år omsätter Freja Partner drygt 22 miljoner kronor med 17 anställda och har en klientstock på cirka 500 klienter varav omkring 400 är knutna i partnerskap. 

Bolaget kvalade i fjol in som en av Sveriges främsta snabbväxare och fick utmärkelsen Di Gasell.

”Det har absolut varit målet, att växa ordentligt. Men det är naturligtvis enklare i början när vi dubblade omsättningen under flera år”, förklarar Erik Johansson.

”De senaste tre åren har vi haft en strategi med fortsatt tillväxt, men lite lugnare. Både för organisationens skull och för att verkligen hitta vår affärsmodell och göra god affärer.”

Han erkänner att växa snabbt är ansträngande för en organisation. 

”Man behöver få in ny personal snabbt men har kanske inte en färdig och stabil företagskultur. Vi led helt klart av växtvärk de första åren med utmaningar som att alla skulle få samma information, vara med på samma målsättningar och att sätta rutiner.”

Läs mer: Nu inleds jakten på Gasellerna 2022 

Nu tycker han dock att man vuxit i kostymen. 

”Det som är viktigt för oss och för branschen som helhet nu är att jobba mer med kundrelationen. Vi har nu en egen customer success-avdelning med fyra personer som jobbar med våra befintliga klienter, och inte bara det juridiska. Att visa att man bryr sig om sina klienter är jätteviktigt.”

Juristbranschen är generellt relativt konjunkturstabil, men Erik Johansson märker att den senaste tidens ekonomiska oro förändrar efterfrågebilden.

”Vi har många klienter inom bygg och entreprenadbranschen och vi kan skönja en generell oro där med bolag som är mer noggranna med avtal och tittar på force majeure-klausuler och har frågor som vad man kan göra om en leverantör inte kan leverera.”

Själva ser de ingen anledning till oro.

”Just nu letar vi nya lokaler. Vi har fortsatt stora tillväxtambitioner. Även om majoriteten av våra kunder finns här i västra Sverige har vi i dag kunder från Trelleborg upp till norra Sverige. Vi har ambitioner att växa mer ute i landet framför allt. Vi tror att det definitivt går att erbjuda juridisk assistans på distans i nio fall av tio. Redan innan pandemin försökte vi ha videomöten i största möjliga utsträckning. Det är ju naturligtvis en miljöaspekt i det också.”

 

Putin: Ockuperade områden nu ryska

Ryssland annekterar de fyra ukrainska regionerna Luhansk, Donetsk, Cherson och Zaporizjzja under dagen, meddelar landets president Vladimir Putin i ett tal i Moskva.

Foto:Gavriil Grigorov

Delar av områdena i östra Ukraina är i dag ockuperade av Ryssland i strid med internationell rätt. Även annekteringen som sådan strider mot folkrätten och en rad västmakter har meddelat att de inte under några omständigheter kommer att erkänna områdena som ryska.

Det väntas också leda till att det ryska invasionskriget i Ukraina trappas upp ytterligare.

Konsekvenserna har spåtts bli att Kreml klassar ukrainska motoffensiver för att återta områdena som attacker mot rysk mark, något som Kremls talesperson Dmitrij Peskov bekräftade under en presskonferens i Moskva på fredagen.

Flera länder i väst varnar Ryssland för att genomföra annekteringarna, som likt Rysslands olagliga annektering av ukrainska Krimhalvön för åtta år sedan inte lär erkännas av stora delar av världen.

Proceduren drogs igång med ett formellt steg sent på torsdagskvällen, då Vladimir Putin undertecknade ett dekret där Ryssland erkänner de ukrainska regionerna Cherson och Zaporizjzja som självständiga områden. I februari togs liknande beslut för regionerna Luhansk och Donetsk. Kort därpå inleddes Rysslands storskaliga invasion av Ukraina.

Tidigare på fredagen meddelade också statsdumans talman, Vjatjeslav Volodin, att Putin underrättat parlamentarikerna om att fyra regioner önskar ansluta till Ryssland.

FN:s säkerhetsråd kommer på fredagen att rösta om en resolution som fördömer veckans – av omvärlden redan utdömda – så kallade ”folkomröstningar” i de ryskockuperade områdena i Ukraina. Resolutionen lär dock inte godkännas då Ryssland har vetorätt. Däremot kan den senare läggas fram i generalförsamlingen.

I och med omröstningen kommer också Kina och Indien hamna i blickfånget. De två länderna avstod i februari att rösta om en resolution för att fördöma Rysslands invasion av Ukraina.

På fredagsmorgonen kom ukrainska uppgifter om en blodig rysk attack mot civila i Zaporizjzja – den största staden i regionen med samma namn. Den kontrolleras av Ukraina.

Enligt regionens guvernör Oleksandr Staruch har ett 20-tal människor dödats och ytterligare närmare 30 skadats. Staruch uppger att offren attackerades av rysk eld på torsdagen, när de köade för att åka till ryskockuperade områden för att hämta släktingar och dela ut bistånd.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj svarar på attacken med att kalla angriparna för ”blodtörstiga avskum”.

”Bara fullkomliga terrorister skulle kunna göra något sådant här”, säger han på Telegram. 

Den ukrainska motoffensiven ser ut att fortsätta vinna mark. Enligt Denis Pusjilin, ledare för den ryskstödda separatiströrelsen Folkrepubliken Donetsk, är ryska trupper nu delvis omringade i staden Lyman i norra Donetsk.

”Nyheterna från Lyman är oroväckande”, säger Pusjilin via sociala medier och tillägger att ukrainska styrkor ”försöker överskugga” det historiska ögonblick som annekteringen innebär.

Volodymyr Zelenskyj har också kallat till krismöte med landets nationella säkerhets- och försvarsråd på fredagen.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera