1515
Annons

Snabbväxande eventbolaget siktar mot Europa

Det snabbväxande eventbolaget On air game shows hade stora planer på expansion. Sedan kom pandemin och allt sattes på paus. Nu laddar företaget för att återuppta expansionsplanerna – både i Sverige och utomlands.

”Om tre år finns vi i tio städer i Europa”, säger vd Joakim Lublin.

”Om tre år finns vi i tio städer i Europa”, säger vd Joakim Lublin.
”Om tre år finns vi i tio städer i Europa”, säger vd Joakim Lublin.Foto:Joey Abrait
Foto:Joey Abrait

Klockan är strax efter lunchtid när Joakim Lublin hälsar välkommen inne i On airs lokaler i Gamla stan, Stockholm. Än så länge är stället folktomt, men till kvällen väntas flertalet tävlingssugna sällskap ta plats i de tre studior som gömmer sig innanför fasaden på Mälartorget.

”Det kommer vara full gas i 90 minuter”, säger Joakim Lublin, vd och grundare, om vad som komma skall för gästerna.

Konceptet game show känner de flesta säkert igen från tv genom klassiska underhållningsprogram som På spåret, Jeopardy och Vem vet mest. De tävlande delas här in i lag och förses med ”buzzers”, stora svarsknappar, och en egen programledare.

”Vi har så klart inspirerats av de program som finns på tv men nästintill alla tävlingar är egna påhitt”, berättar Joakim Lublin.

Det hela äger rum i vad som på många sätt liknar en tv-studio med blinkande lampor och stora bildskärmar – det enda som fattas är själva tv-kameran.

”Många som kommer hit slås verkligen av att det ser ut precis som på tv. Det är något vi har jobbat för, den där wow-känslan”, säger vd:n och fortsätter:

”Våra programledare har ofta en bakgrund inom stand up eller teater. Min bror, som också jobbar inom bolaget, utformar 3D-animeringar och grafik till varje tävling. Dessutom har tävlingarna egna vinjetter.” 

De besökande sällskapen är till stor del företag.

”Det var dem vi tog fram konceptet för, så den marknaden är väldigt viktig. På helgerna har vi även besökare från till exempel möhippor och kalas”, säger Joakim Lublin.

”Det är väldigt tacksamt sätt att umgås på. Det krävs att besökarna är aktiva och pratar mycket med varandra under tävlingarna.”

Idén till On air föddes för drygt sju år sedan. Joakim Lublin och Gustav Hagvall, som också varit med och grundat On air, hade tidigare drivit ett event- och turistbolag med fokus på segway-uthyrning. De båda entreprenörerna kände att det var dags för något nytt.

”Vi ville göra något som ingen annan hade gjort förut, samtidigt som vi ville att det skulle vara tilltalande för alla i en grupp. Vi testade konceptet 2013 och förstod snabbt att det var det här vi ville satsa på”, berättar Joakim Lublin.

”2014 flyttade vi in i de här lokalerna och körde igång.”

Sedan dess har verksamheten vuxit i raketfart – bolaget har slagit upp portarna i Göteborg och startat en franchise i Örebro. Mellan 2016 och 2019 mer än dubblade On air sin omsättning, som då landade på strax under 13,6 miljoner kronor.

”Bolaget har vuxit lite av sig självt. Vi har inte satsat på reklam eller annonser, utan vi har lagt all energi på att skapa riktigt roliga event. 75 procent av de som kommer har hittat hit via tips från vänner.”

Planen var att utöka franchiseverksamheten ytterligare, både i Sverige och internationellt.

”Vi hade hittat tre städer, i Sverige, Danmark och i Storbritannien, där vi ville fortsätta växa.”

Men så kom pandemin.

”Ungefär i mitten av mars bromsade allt in väldigt snabbt. På en dag hade bokningarna blivit till avbokningar”, berättar Joakim Lublin.

Personalstyrkan permitterades och On air, liksom många andra företag inom eventbranschen, hamnade i dvala. Men lagom till maj hade företaget kommit fram till en lösning och verksamheten började ta fart igen.

”Då var vi i full gång med game shows online. Vi märkte att det var många hemmajobbare som var uttråkade och som gärna ville göra något kul tillsammans med kollegorna.”

”Vi sänder showerna live. Oftast har vi med oss en gäst från sällskapet i studion som alla känner igen, till exempel chefen, som hjälper till att ställa frågor tillsammans med programledaren”, säger Joakim Lublin och berättar att de fortsatt håller en del shower online även om läget har lättat upp lite sedan i våras.

Planerna på expansion är definitivt inte avskrivna. Så fort pandemin har passerat räknar Joakim Lublin med att öppna franchiseverksamheter i de tre städer det planerades för.

”Hösten 2019 tog allt en väldig fart, det blev ett väldigt bra år. 2020 hade också blivit det om det inte vore för corona. Nu hoppas vi kunna öppna de här ställena nästa höst”, säger Joakim Lublin.

Men han sätter inte punkt där.

”Om tre år finns vi i tio städer i Europa. Vi tror verkligen på det vi gör.”

 


Innehåll från ISRAnnons

Nasalt vaccin i pulverform – gör dagens kylkedja för vaccin överflödig

ISR, Immune System Regulation, arbetar sedan 2012 på bred front för att bekämpa några av världens mest ökända sjukdomar. Just nu är de i full färd med att utveckla ett covid-19-vaccin som bereds i pulverform för nasal administration. 

Under 2020 och 2021 har svenska ISR, med bas på Karolinska Institutet i Stockholm, fortsatt sitt arbete med att utveckla nästa generations immunstimulerande läkemedelskandidater för att bekämpa hiv, cancer, hepatit B – och även covid-19. I ett nytt projekt, som bland annat finansieras av Vinnova, har ISR:s arbete med utvecklande av vaccinationsplattform mot luftburna virus accelererats, med covid-19 som första vaccinkandidat. 

Nasal administrering

Idén bygger på att skapa ett första försvar som neutraliserar viruset och förhindrar att det fäster vid slemhinnan i lungan eller tarmen. Nu pågår arbetet med att komma fram till en optimal dosering och beredning av vaccinet, som ska ges i pulverform för inhalation via en inhalationsprodukt utvecklad av företaget Iconovo AB. Under 2021 har flera viktiga avtal slutits, i syfte att säkerställa storskalig produktion.

– Nu när det prekliniska programmet på slutberedningen är genomfört, förbereder vi oss för start av det kliniska prövningsprogrammet under 2022. Vi har kommit en god bit på vägen och tror starkt på vår kandidats potential – även för i dag förekommande och framtida mutationer, säger Ola Winqvist, CEO på ISR, och tillägger: 

– Då nästan alla andra vacciner måste hanteras i kylkedja, vid exakt rätt temperatur, begränsar logistiken av vaccin många aktörer i användandet – ISR:s nasala vaccin i pulverform eliminerar det problemet!

Utvecklar hiv-medicin

Parallellt med arbetet med att ta fram en ny vaccinkandidat, har ISR under 2021 inlett kliniska studier på två centra – i Berlin och München, om hiv-patienter som får bromsmedicin kan minska den integrerade virusmängden och eventuellt bota sjukdomen.

– Det är kliniker som är dedikerade för hiv och som inte berörs av pandemin på samma sätt som våra svenska kliniker. Vi hoppas kunna slutföra rekryteringen av 52 hiv-patienter under det första halvåret 2022 och därefter sker utläsningen av studien under sex månader, säger Ola Winqvist och tillägger: 

– Som patient blir du aldrig av med sjukdomen. Så fort du skulle ha ett uppehåll i medicineringen är viruset tillbaka inom tio dagar. Genom att använda hormonet GnRH som aktiverar viktiga delar av immunsystemet, hoppas vi kunna slå ut alla reservoarer av hiv-dna som finns i patientens arvsmassa.

Behandling mot hepatit B

I början av 2020 slöt ISR dessutom avtal med det kinesiska CRO-bolaget Shanghai Innostar Biotech, där målet med samarbetet är att utveckla ISR:s läkemedelskandidat för behandling av hepatit B. 

Arbete pågår nu intensivt med att fatta strategiska beslut kring den fortsatta kliniska utvecklingen.

– Anledningen till att vi arbetar med ett bolag från Kina är att det är det geografiska område där hepatit B är som mest utbrett, säger Ola Winqvist och avslutar:

– Vår utvecklingsportfölj har ett brett anslag, där immunsystemet alltid är i fokus. Nu ser vi fram emot ett spännande 2022 – där det finns en enorm marknad globalt.

Om ISR Immune System Regulation:
ISR Immune System Regulation Holding AB är ett innovationsdrivet forskningsbolag med fokus på immunsystemet, baserat på Karolinska Institutet i Stockholm. 

Bolaget utvecklar immunstimulerande läkemedel för att behandla kroniska infektionssjukdomar och cancer genom att aktivera det egna immunsystemet. Just nu genomför ISR flera viktiga studier, både när det gäller hiv och cancer som kan få stor betydelse för framtidens behandlingar. 

Läs mer om ISR här 

Mer från ISR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ISR och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?