Annons

Snabbmatskedjorna ställer om efter nya reglerna: ”Gör allt vi kan”

Beskedet om att endast tillåta bordsservering tvingar snabbmatskedjorna till stora anpassningar. Med nya riktlinjer ska de göra sitt för att stoppa spridningen av covid-19.
”Vi ser till att glesa ut så att det inte ska vara några köbildningar”, säger Marita Wengelin, pr-chef på Max.

Foto:Linda Öhrn
Burger King i Gamla stan är stängd på grund av omständigheterna har de skrivit på en lapp.
Burger King i Gamla stan är stängd på grund av omständigheterna har de skrivit på en lapp.Foto:Linda Öhrn

Folkhälsomyndighetens nya regler för restauranger och krogar innebär att gästerna ska äta och dricka sittande vid bord, och att personalen bär ut beställningarna. Om det är möjligt att låta gästerna beställa och hämta sin mat och dryck själva så är det tillåtet, så länge som det inte leder till trängsel eller köer. Hämtmat kan överlämnas som vanligt, så länge det går att göra utan trängsel mellan människor.

”Vi har fortfarande utlämning över vår utlämningsdisk. Men vi kommer att begränsa antalet ordrar som visas som klara på skärmen, så att det inte uppstår någon som helst trängsel vid utlämningsdisken”, säger Marita Wengelin.

Max har också lanserat en webbordersida där gästen kan beställa och få maten leverad till bordet eller bilen på parkeringen utanför. De öppnar dessutom upp uteserveringarna tidigare.

”Vi ser till att glesa ut så att det inte ska vara några köbildningar, och gör markeringar i golvet för att undvika det. Vi har sett till att vi har personal som kan hjälpa gästerna om det skulle bli trångt, som ordnar upp med flöden och avstånd.”

McDonalds har tagit fram informationsmaterial på temat ”kom ihåg att hålla avstånd” till sina restauranger, i form av golv- och bordsdekaler, uppger Henrik Nerell, presschef på McDonalds Sverige. De distribueras till restaurangerna och sätts upp under dagen.

”Många av våra restauranger i Sverige erbjuder även bordsservering som en del av den modernisering av restaurangerna som våra franchisetagare har gjort de senaste åren”, skriver han i ett mejl till Di.

Han framhåller, precis som Marita Wengelin, att det är många som väljer drive through eller digitala lösningar för hämtmat eller hemkörning, i stället för att äta på restaurangerna.

”Det är viktigt för alla att bidra till att minska smittspridningen i samhället och vi gör allt vi kan för att ha en trygg och säker restaurangmiljö för gäster och medarbetare”, skriver han.

Max skickade ut sina nya riktlinjer till restaurangerna igår kväll och de har börjat implementeras under dagen.

”Sedan är vi 130 restauranger i Sverige så allt kanske inte är på plats vid dagens slut, men vi jobbar självklart stenhårt för att det ska fullföljas”, säger Marita Wengelin.

Iwo Zakowski, vd för Burger King Sverige, berättar att de uppmanar alla gäster att hålla minst en meters avstånd till varandra, samt att de minskar antalet sittplatser i restaurangerna vid behov.

”Vi tar alla riktlinjer och restriktioner från myndigheterna på största allvar och efter gårdagens besked har vi anpassat vår riskbedömning i varje restaurang”, skriver han i ett mejl till Di.

Han skriver att de bland annat har infört utökade rengörings- och desinfektionsrutiner för alla kontaktytor och för hela restaurangen. Samtidigt uppger han att deras servicemodell inte påverkas av de nya reglerna.

”Vi har en servicemodell där gästen efter beställning hämtar upp maten vid kassan och därefter antingen väljer att ta med maten hem eller sitta ner och äta sin mat i vår restaurang. Denna typ av service kan vi än så länge fortsatt erbjuda alla våra gäster på Burger King.”

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera