1515
Annons

Snabbmatsjätten stäms på miljardbelopp

McDonald’s Corp och två dotterbolag anklagas i en ny stämning för att ha tillåtit tusentals, mestadels kvinnliga, arbetare utsättas för allvarliga sexuella trakasserier på restauranger i Florida.

Minst 100 anställda har rapporterat trakasserier och söker minst 500 miljoner dollar, motsvarande 5 miljarder kronor, i skadestånd, enligt den grupptalan som har lämnats in till en distriktsdomstol i Chicago den 10 april enligt Bloomberg Law. 

McDonald’s anklagas i stämningen för att ha varit medvetna om problemet men misslyckats att göra något åt det. 

”McDonald’s sätter vinst före människor och skyddar de som trakasserar så länge de fortsätter att steka hamburgare.”

Snabbmatsrätten själv meddelar att de undersöker anklagelserna.

”McDonald's har alltid varit engagerade i att se till att våra anställda kan arbeta i en miljö som är fri från alla former av diskriminering och trakasserier”, uppger bolaget för Bloomberg Law.

McDonald's-aktien backar 3 procent på börsen under måndagens handel.

Innehåll från WihlborgsAnnons

Wihlborgs inför pris på koldioxidutsläpp

Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).
Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).

Flera svenska företagsjättar har infört ett internt pris på koldioxidutsläpp. Nu hoppar Wihlborgs på tåget. ”Det känns roligt att vi kan driva utvecklingen i vår bransch”, säger miljö- och klimatchefen Staffan Fredlund.

Nu inför fastighetsbolaget Wihlborgs ett internpris på koldioxidutsläpp. Priset sätts till 1000 kronor per ton och kommer inledningsvis att testas vid investeringsbeslut kring renoveringar och hyresgästanpassningar. 

– Det här är en nyckel för att omsätta klimatpåverkan till ett finansiellt värde som vi kan använda i kostnadskalkylen. Tanken är att det interna priset ska underlätta för oss att fatta kloka och relevanta beslut, och premiera leverantörer som erbjuder det klimatbästa alternativet när vi genomför upphandlingar, säger Staffan Fredlund, miljö- och klimatchef på Wihlborgs. 

Verktyg för att nå halveringsmål

Genom införandet av internpriset på koldioxid lägger bolaget i en högre växel för att minska utsläppen som sker i samband med byggprojekt, det som räknas som indirekt klimatpåverkan i värdekedjan. 

För att pressa ner klimatpåverkan ytterligare sätter Wihlborgs även upp ett så kallat målgränsvärde vid nybyggnation av kontorsfastigheter. Gränsvärdet ligger på 270 kilo koldioxidekvivalenter per kvadratmeter.

Nyfiken på Wihlborgs klimatarbete? Ta reda på mer här. 

– Vi har liksom branschen i stort haft svårt att mäta och målsätta klimatpåverkan vid byggnation och renoveringar, alltså den del av vår verksamhet som har störst klimatpåverkan, säger Arvid Liepe, ekonomi- och finanschef på Wihlborgs, och fortsätter:

– Internprissättningen och målgränsvärdet hjälper oss att angripa detta. Förhoppningen är att satsningarna ska göra stor skillnad för de totala utsläppen och bidra till att vi uppnår vårt halveringsmål för 2030.

Tar steget – innan det blir ett hygienkrav

Arvid Liepe och Staffan Fredlund hoppas att verktygen kommer att användas brett i organisationen och i både små och stora projekt.

– Vi kommer att testa detta och utvärdera om det styr oss på rätt sätt. Genom att ta steget nu hinner vi också med en lärandeprocess kring intern prissättning innan den här typen av åtgärder blir ett hygienkrav på marknaden. Det känns roligt att vi kan visa ledarskap och driva utvecklingen i vår bransch, säger Staffan Fredlund. 

Om Wihlborgs
Wihlborgs är ett börsnoterat fastighetsbolag som erbjuder kommersiella lokaler till företag och organisationer i Öresundsregionen. Wihlborgs Fastigheter finns i Malmö, Lund, Helsingborg och Köpenhamn. Bolaget är marknadsledande i de tre svenska städerna. 

Läs mer om Wihlborgs fastighetsutveckling

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wihlborgs och ej en artikel av Dagens industri

Inflationen tynger – rekordlåga förtroendesiffror för Biden

Stödet för USA:s president Joe Biden nådde under juli månad bottennivåer. Mätningar tyder på att många av Demokraternas väljare vill se en annan presidentkandidat i valet 2024.

Frågan är om Bidens framgång med att baxa ett stort lagstiftningspaket genom senaten nu kan vända opinionen.

Foto:Evan Vucci

I slutet av juli sade sig endast 36,8 procent av amerikanerna vara nöjda med hur Joe Biden sköter sin roll som president, enligt Real Clear Politics sammanställning av elva opinionsmätningar. Inte sedan andra världskriget har en amerikansk president haft så låga förtroendesiffror vid den här tidpunkten i mandatperioden.

Att inflationen är högre än på 40 år är en viktig anledning till missnöjet, menar Chris Galdieri, statsvetare vid Saint Anselm College i New Hampshire.

”Inflation är farligt för sittande presidenter”, säger han.

”Det är något som folk lever med varje dag när de handlar mat och bensin. Det gör väljarna griniga, och griniga väljare tenderar att skylla allt på presidenten.”

Dessutom har Joe Bidens första tid som president präglats av svårigheter med att få igenom det massiva reformpaketet Build Back Better, med satsningar på bland annat klimatåtgärder och sjukvård, i kongressen. 

Den senaste tiden har Biden dock haft vissa framgångar. En nedbantad version av reformpaketet klubbades i söndags efter en maratondebatt i senaten, sedan den demokratiske West Virginia-senatorn Joe Manchin – som först vägrade godkänna Build Back Better – och hans partikamrat från Arizona Kyrsten Sinema kommit överens med partiet.

Presidenten har även kunnat plocka poäng på att al-Qaida-ledaren Ayman al-Zawahiri, en av hjärnorna bakom 11 september-attackerna, dödades i Afghanistan i en amerikansk drönarattack i början av augusti. Och arbetslösheten har sjunkit under året, även om det finns tecken på en kommande lågkonjunktur.

Frågan är om detta räcker för att vända opinionen. I två olika mätningar från New York Times/Siena College och CNN vill 64 respektive 75 procent av demokraternas väljare och sympatisörer att partiet ska nominera någon annan än Joe Biden i nästa presidentval.

Två av Demokraternas kongressledamöter från Minnesota gick nyligen ut med att de också vill att Biden lämnar över till en ny förmåga. Missnöjet är särskilt stort bland unga väljare.

Men än har ingen utmanare klivit fram och Chris Galdieri tror inte att det är sannolikt.

”Den diskussionen dyker ofta upp när en president har en skakig första mandatperiod, men det brukar inte hända. Den enda brasklappen är Joe Bidens ålder”, säger Chris Galdieri. 

Med sina 79 år är han den äldsta valda presidenten i USA:s historia. Väljs Biden om kommer han vara 86 år gammal när hans andra presidentperiod avslutas.

De av Demokraternas väljare som vill se en annan kandidat i nästa presidentval uppger Bidens ålder som främsta skälet, enligt New York Times/Siena Colleges mätning. På andra plats kommer missnöje med hur han agerat som president.

”Han verkar vara vid god hälsa, men det är ett faktum att han nått en ålder då de flesta människor börjar sakta ner på tempot”, säger Chris Galdieri.

New York Times har rapporterat att personal i Vita huset tvekar kring att planera långa utlandsresor för Biden, av oro för att de ska vara för ansträngande för honom. Vita huset nekar bestämt till att presidentens ålder skulle påverka hans arbete negativt.

”Jag gissar att han vill ställa upp igen, men vid hans ålder är det inte omöjligt att han tvingas avstå om hans hälsa förändras”, säger Chris Galdieri. 

Republikanernas kandidater fokuserar gärna på Joe Biden i kampanjtalen inför mellanårsvalen till kongressen den 8 november. Där väntas Republikanerna ta tillbaka kontrollen över representanthuset, medan det är jämnt i valen till senaten.

”Republikanerna vill verkligen att mellanårsvalen ska bli en folkomröstning om Biden, just på grund av hans låga förtroendesiffror”, säger Chris Galdieri.

Samtidigt hoppas Demokraterna att Högsta domstolens beslut i juni att upphäva den grundlagsskyddade rätten till abort kan mobilisera väljare. Joe Biden skrev nyligen under en presidentorder som är tänkt att skydda kvinnors resor inom landet för att kunna genomföra en abort.

”Många demokrater är upprörda över Högsta domstolens upphävande av aborträtten och det ser ut att öka entusiasmen för att rösta”, säger Chris Galdieri.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera