1515
Annons

Snabbfotad omställning gav rekordtillväxt i stället för varsel

SKILLINGARYD. Snabbfotad omställning till att tillverka handsprit räddade hudvårdsföretaget Skillingarydsalvan från att varsla personal förra året. I stället blev det en rekordtillväxt.

Nu ett år senare fortsätter man växa, antal anställda har ökat och man investerar i expansion. 

Andréas Ahlgren och Karolin Grunditz är ägare till Skillingarydsalvan
Andréas Ahlgren och Karolin Grunditz är ägare till SkillingarydsalvanFoto:Jack Mikrut

”Efterfrågan på handspriten har stabiliserats. Den kommer fortsatt ingå i vårt sortiment för våra kunder tycker om den. Men det som nu växer mest är efterfrågan på de produkter vi tillverkar åt våra kunder under private label och vårt eget varumärke”, säger Karolin Grunditz, vd och ägare av Skillingarydsalvan tillsammans med Andréas Ahlgren.

Skillingarydsalvan tillverkar hudvårdsprodukter i mindre volymer för andra varumärken och det egna varumärket Fyra Ess. I sortimentet finns tjärabaserade salvor för djur och människor, hand- och fotkräm, skäggvax, massageoljor, en salva för att skydda nya tatueringar och dessutom alcogel.

”Det som märks nu är att människor har haft mer pengar över att spendera på sig själva och sitt välbefinnande under pandemin. Den minskning av försäljning av hudvårdsprodukter som vi märkte av i inledningen av pandemin har kommit tillbaka för våra kunder och mer därtill så vi har inne extrapersonal på helger för att hinna med och funderar på ett extra skift i produktionen”, säger Karolin Grunditz.

När vi träffade ägarduon för drygt ett år sedan hade en förfrågan från en kund lett till en rekordsnabb produktutveckling och omställning till att tillverka alcogel. Pandemikrisen byttes till försäljningssuccé som räddade jobben. 

”Det var galet ett tag då vi bara tillverkade handsprit och fick även då ta in extrapersonal för att hinna med”, säger hon.

Omsättningen ökade med 35 procent till 11,6 miljoner kronor i fjol. Och fem anställda har blivit sju plus att man har extrapersonal på helgerna. Och fler kan det bli när investeringen i utbyggnad av produktionen är klar.

”Vi har sagt att vi vill fortsätta växa och då måste produktionen byggas ut. Vi satsar på automatisering men vi kommer nog ändå behöva nyanställa”, säger hon.

Hur påverkar pandemin er verksamhet nu?
”Bristen på trävirke gör att vår byggare inte vet exakt när utbyggnaden av produktionslokalen kan ske. Och när det gäller våra leverantörer så råder det brist på varor så allt tar lite längre tid nu. Men det är ju lika för alla.”

Valet 2022

S och C röstar blankt – SD kan få talmanspost

Socialdemokraterna kommer att rösta blankt i valet om andre vice talman, där sverigedemokraten Julia Kronlid nominerats. Även Centerpartiet röstar blankt.

Miljöpartiets försök att utmanövrera SD genom att lansera en egen kandidat ser därför ut att misslyckas.

Julia Kronlid (SD) anländer till uppropet av riksdagsledamöterna på måndagen.
Julia Kronlid (SD) anländer till uppropet av riksdagsledamöterna på måndagen.Foto:Jonas Ekströmer/TT

Socialdemokraterna kommer att rösta blankt i valen om andra och tredje vice talman i riksdagen i dag.

”Vi kommer att lägga ned våra röster”, säger statsminister Magdalena Andersson (S) till TT före omröstningen.

”Blir det en omröstning om Julia Kronlid så kommer vi att rösta blankt.”

Däremot tror Andersson att omröstningarna om posterna som talman och förste vice talman blir odramatiska.

”Vi välkomnar att Andreas Norlén nominerats som talman”, säger Magdalena Andersson. 

Miljöpartiet lägger fram den ekonomiskpolitiska talespersonen Janine Alm Ericson som motkandidat till sverigedemokraten Julia Kronlid, rapporterar SVT Nyheter.

Omröstningen i riksdagen sker efter uppropet klockan 11.

”Vi har naturligtvis väntat på vad högern skulle nominera för kandidater och på vilka platser. Vi kan nu konstatera att vi inte känner förtroende för Julia Kronlid”, säger MP:s språkrör Märta Stenevi.

Hon beskriver Kronlid som en abortmotståndare, vilket Kronlid förnekar i en intervju med Aftonbladet.

SD-ledamoten har även fått kritik för att i en intervju 2014 ha sagt att hon inte tror på evolutionsteorin och på att människan härstammar från apan. Kronlids svar nu är att hon inte driver frågan över huvud taget.

Julia Kronlid har nominerats gemensamt av Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna. Partierna har en majoritet av rösterna och det ser därmed svårt ut för MP att lyckas med sitt drag när S kommer att rösta blankt. Dessutom har Centerpartiet beslutat att rösta blankt, vilket Ekot i Sveriges Radio var först med att rapportera.

”Vi kommer inte att stödja Julia Kronlid, SD, utan vi röstar blankt, som 2018”, skriver C-ledaren Annie Lööf på Twitter.

Talmanspresidiet består av en talman och tre vice talmän.

Talmannens roll är framför allt att leda debatter och omröstningar i riksdagens kammare, samt att leda arbetet med att hitta en ny statsminister efter val. I rollen ingår också att representera Sverige i olika sammanhang. Ämbetet är rikets näst högsta efter kungen och det högst valda ämbetet i Sverige. 

Högerpartierna har nominerat den nu sittande talmannen, moderaten Andreas Norlén, till talman på nytt – vilket partier över hela skalan uttryckt sig positiva till.

M, KD, L och SD är också överens om att lägga ned sina röster vad gäller posterna som förste vice och tredje vice talman. Därmed blir sannolikt socialdemokraten Kenneth G Forslund förste vice talman.

Posten som tredje vice talman är dock mer oviss. Vänsterpartiet nominerar i egenskap av fjärde största parti Lotta Johnsson Fornarve (V) till posten, men även Centerpartiet har lagt fram en kandidat i form av Kerstin Lundgren.

V och C fick lika många mandat i riksdagen, men V blev marginellt större än C i valet.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera