Annons

Snabba svar krävs om frist för Cementa

Regeringen har mejslat ut förslag till lagändringar som ska göra det möjligt att låta Cementa bryta kalk på Gotland lite längre än sista oktober. Då löper det nuvarande tillståndet ut.

Cementas fabrik i Slite på Gotland.
Cementas fabrik i Slite på Gotland.Foto:Karl Melander/TT

Syftet är att undvika en kris vad gäller tillgången på cement i Sverige senare i höst, något som anses kunna få allvarliga konsekvenser för byggandet och samhället.

Remissinstanserna får bara till slutet av veckan, fredag den 3 september, på sig att komma in med synpunkter på det förslag som miljödepartementet skickar ut i promemorian ”Regeringsprövning av kalkstenstäkter i undantagsfall”.

Det är det förslag som näringsminister Ibrahim Baylan (S) och miljö- och klimatminister Per Bolund lanserade på en pressträff den 10 augusti.

Lagrådsremiss och proposition kommer i ett senare skede, efter remissrundan för promemorian. Men lagändringarna föreslås träda i kraft den 10 oktober.

Förslagen handlar om tillfälliga ändringar i miljöbalken. De är helt anpassade till Cementas behov av att undvika ett stopp i produktionen den 31 oktober.

Förslaget ska ge bolaget möjlighet att bryta den mängd kalk som det nuvarande tillståndet ger utrymme för men som inte kommer att vara utnyttjad den sista oktober. Bedömningen är att den mängden motsvarar brytning i åtta månader till, fram halvårsskiftet nästa år.

Hotet om en kris har sin grund i att Cementa i början av juli fick sin ansökan om fortsatt och utökad brytning av kalksten avvisad av Mark- och miljööverdomstolen. Domstolen tog inte ens upp ansökan till prövning i sak eftersom miljökonsekvensbeskrivningen företaget hade lämnat ansågs ha stora brister.

Bolaget begärde prövningstillstånd för en överklagan i Högsta domstolen. Men domstolen sade nej till det.

För bolaget innebar det att en ny ansökan, som får börja om från början i domstolarna, måste tas fram.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera