Snabb spridning av coronaviruset i Italien – isolering inleds

Wuhanviruset får ett större fäste i Europa med det största utbrottet hittills i norra Italien.

Ett hundratal personer har insjuknat och två har avlidit. Tiotusentals människor förbereder sig för karantän när drabbade orter isoleras helt och hållet.

Sjukhuspersonal i Codogno.
Sjukhuspersonal i Codogno.Foto:Luca Bruno

Fram till i fredags hade Italien identifierat tre smittade personer. Nu räknar myndigheterna till 132 fall: 90 i Lombardiet, 25 i Veneto och ytterligare några i grannregionerna Piemonte och Emilia-Romagna. De två personer som avlidit beskrivs som äldre.

Myndigheterna har infört förbud för in- och utresor till de elva värst drabbade orterna, som ligger i de nordliga regionerna Lombardiet och Veneto.

Gator ligger helt öde i vad som kan liknas vid spökstäder: folksamlingar i det offentliga har förbjudits och skolor, museer och biografer håller stängt.

Allt som allt är det över 50.000 människor som kommer att isoleras. Enligt Italiens premiärminister Giuseppe Conte kan det bli en flera veckor lång karantän.

En stor del av de drabbade personerna har smittats i eller omkring orten Codogno, som ligger sydost om Milano och strax norr om Piacenza.

”Det är en spökstad. Det är hemskt”, säger Paola, en ung kvinna som promenerar längs en övergiven gata i Codogno, till AFP.

I orten Casalpusterlengo köade invånare med munskydd utanför en matbutik tidigt på söndagsmorgonen. De släpptes in i grupper för att köpa på sig förnödenheter.

Vägarna till Codogno och Casalpusterlengo har ännu inte spärrats av, men polisbilar patrullerar längs med dem. Invånarna behöver särskilda tillstånd för att lämna givna områden.

”Vi förbereder för att sätta upp vägspärrar för den avgränsade zonen”, säger en polistalesperson till AFP.

Regeringen har varnat för att personer som bryter mot karantänsreglerna kan få böter eller till och med kortare fängelsestraff. Den meddelar också att regeringen är redo att kliva in för att upprätthålla isoleringen, om så krävs.

Världshälsoorganisationen WHO oroas av den snabba ökningen av antal smittade och kommer att skicka ett särskilt arbetslag till Italien för att följa utvecklingen.

Guvernören i Veneto, Luca Zaia, säger att han har varit med och hanterat många olika sorters naturkatastrofer under sina år på posten.

”Men det här är det absolut värsta problemet som Veneto har ställts inför”, säger han.

Den stora frågan som de italienska myndigheterna söker svar på är hur utbrottet startade. Tidiga misstankar riktades mot en affärsman som varit på resa i Kina och sedan mot en grupp kinesiska turister som varit i det drabbade området, men samtliga har testat negativt.

”Vi är nu ännu mer oroade eftersom om vi inte kan hitta den första patienten så innebär det att viruset är mer allmänt förekommande än vi trott”, säger Luca Zaia.

Den pågående karnevalen i Venedig stoppas och de två sista dagarna ställs in helt och hållet. Flera fotbollsmatcher och andra sportevenemang ställs också in.

I Milano, som ligger i Lombardiet, håller stadens stora modevecka på att avslutas. Modejätten Giorgio Armani kommer att hålla sin stora visning bakom stängda dörrar med anledning av viruset.

Italien stoppade i ett tidigt skede alla flygresor till och från Kina. Ytterhögerpartiet Lega kräver införandet av gränskontroller, men regeringen har hittills sagt nej till detta.

I grannlandet Österrike överväger regeringen att införa gränskontroller mot Italien.

De europeiska länder som är värst drabbade av det nya coronaviruset efter Italien är Tyskland och Frankrike, med 16 respektive 12 bekräftade fall.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Moderna FörsäkringarAnnons

Med tillgänglighet och kompetens i första rummet

Moderna Försäkringar har under många år utmärkt sig genom exceptionell service och tillgänglighet i kombination med kompetens inom skadehantering. Nu har kvittot kommit på att det hårda arbetet har gett resultat: bolaget tog hem topplaceringar i Svenska försäkringsförmedlares förenings senaste branschundersökning. 

Moderna Försäkringar knep första- respektive andraplatsen i de två undersökningskategorierna. För Kajsa Peedu, affärsområdeschef Företag och Industri, är det goda resultatet en välkommen bekräftelse på att bolagets strategi lönar sig. 

– Eftersom vi inte har några egna säljare utan enbart sysslar med förmedlade affärer är det kritiskt att ha en god relation med förmedlarna. Medan vi förvisso alltid har fått väldigt positiv feedback är det väldigt roligt att vi placerade oss så bra i branschundersökningen. Det ger oss ett kvitto på att vi gör rätt. 

Kräver gott samarbete

I undersökningen fick försäkringsförmedlarna också uppge vilka faktorer de ansåg vara avgörande för att ett försäkringsbolag ska vara framgångsrikt och ett förstahandsval. I slutänden utkristalliserades tre ord: skadehantering, tillgänglighet och kompetens, varav alla tre har varit ledord hos Moderna Försäkringar sedan många år. 

– Skadehantering är något som alla försäkringsbolag sysslar med, men det är när skadan faktiskt inträffar som bolagen skiljer sig åt – våra allra nöjdaste kunder är de som faktiskt har råkat ut för skador. Det är när skadan inträffar som vår viktigaste leverans sker.

För att leverera en bra lösning till slutkunderna behövs dock ett gott samarbete mellan de som hanterar skadorna och de som säljer och prissätter försäkringarna, det vill säga underwriters.

– Tillgänglighet och kompetens hänger ihop. Idag är förväntningarna på tillgänglighet oerhört stora och för att kunna möta kundernas och förmedlarnas krav arbetar vi ständigt på att öka vår redan höga kompetensnivå.

Handplockad expertis

Under de senaste tio åren har Företag & Industri växt från noll till 75 personer, var och en handplockad för sin expertis och sitt engagemang. Detta har lagt grunden för just det nära och personliga arbetssätt som kännetecknar Moderna Försäkringar. 

– Vi är måna om alla som sitter hos oss och det finns en daglig kontakt mellan förmedlarna, kunderna och oss. Förmedlarna känner oss vid namn och vet att var och en av våra medarbetare har både kompetens och mandat att fatta egna beslut och rätt att teckna försäkring. Du som förmedlare ska veta vem du ska prata med och vi ska vara enkla att komma i kontakt med. Direktkontakten mellan förmedlaren och våra underwriters är extremt viktig för oss. Vi är verksamma i en förtroendebransch där man gör affärer med de man litar på och därför har vi valt att vara det personliga alternativet, avslutar hon.

Läs mer om Moderna Försäkringar här

FAKTA OM MODERNA FÖRSÄKRINGAR

Moderna Försäkringar är en utmanare på den svenska försäkringsmarknaden och erbjuder topprankade försäkringar för det moderna företaget och individen. Moderna i Sverige har idag drygt 470 anställda, med en organisation som är indelad i affärsområdena; Privat, Företag & Industri, Affinity, Operations, Garanti, Djur, Bilsport & Mc samt Atlantica. 

 

Mer från Moderna Försäkringar

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Moderna Försäkringar och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?