1515

SN: Fler pappamånader slår mot företagare

Förslaget att reservera fler månader i föräldraförsäkringen till vardera föräldern räcker inte, tycker både chefsorganisationen Ledarna och Sveriges Kvinnolobby.

Kristdemokraterna och Svenskt Näringsliv anser att det går för långt.

Bild:TT

"Beklagligt att man inte vågar gå hela vägen och göra föräldraförsäkringen helt individualiserad", säger Ledarnas ordförande Annika Elias till TT.

Skillnaden i uttag av föräldradagar är en av de främsta orsakerna till att svensk arbetsmarknad inte är jämställd, anser hon.

"Det faktum att kvinnor tar ut så mycket mer föräldraledighet än män, gör att man halkar efter i lön, chefskarriär och pension, och det måste vi på något sätt få ordning på."

Annika Elias anser samtidigt att det finns andra delar som är bra, i och med att försäkringen anpassas till moderna familjekonstellationer.

Även Sveriges Kvinnolobby, paraplyorganisation för svensk kvinnorörelse, hade velat se en individuell föräldraförsäkring.

"En verkligt modern föräldraförsäkring är en som inte väntar på att jämställdhet ska komma av sig självt, utan visar att omsorg om barn är lika mycket mäns som kvinnors ansvar och privilegium", påpekar generalsekreterare Clara Berglund i ett pressmeddelande.

Kristdemokraterna är också kritiska till utredningens förslag, men utifrån andra utgångspunkter.

"Vi vill öka flexibiliteten i föräldraförsäkringen, som faktiskt gör det möjligt för föräldrar att få livet att gå ihop. Problemet är att det finns begränsningar i flexibiliteten i dag som drabbar papporna, som påverkar deras möjligheter att ta ut dagar på samma flexibla sätt som mammorna", säger partiets talesperson Emma Henriksson till TT.

"Det som föreslås i den här utredningen gör det litet, litet mer flexibelt för andra grupper, men minskar flexibiliteten för dem som faktiskt är föräldrar."

Hon syftar bland annat på att fem månader nu inte ska kunna överlåtas mellan föräldrarna.

Det är inte en bra idé att "kraftig begränsa flexibiliteten i föräldraförsäkringen", säger Catharina Bäck, socialförsäkringsexpert på Svenskt Näringsliv.

"Föräldrar bör kunna disponera och överlåta föräldrapenningdagarna eftersom de bäst kan bedöma vilka förutsättningar de har", anser hon.

Catharina Bäck befarar att kvinnors obetalda föräldraledighet ökar när antalet pappamånader ökar.

Hon påpekar också att minskad möjlighet att överlåta föräldrapenningdagar gör det svårare för företagare, som inte kan vara ifrån sitt företag så länge, att kombinera företagande med familjeliv.


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Så blir nya bostadsområdet i Stockholm

Just nu växer ett helt nytt bostadsområde upp sex minuters cykelväg från Stockholm. Fokus ligger på gemenskap och trygghet – bland annat genom nya digitala verktyg, gemensamma ytor och kvadratsmarta lägenheter.  

Läs allt om hur den nya stadsdelen Årstahusen växer fram 

Totalt ska det bli över tusen lägenheter, både bostadsrätter och hyresrätter. Området Årstahusen, som ligger mellan Liljeholmstorget och Årsta centrum, var tidigare ett industriområde men omvandlas nu till bostadskvarter med fokus på att förenkla vardagen för de som flyttar in. 

– En stor del av enkelheten ligger i platsen. Det finns otroligt bra kommunikationer med tvärbana och bussar och en cykelväg som går hela vägen till Södermalm, dit det tar sex minuter att cykla. Så småningom kommer också en tunnelbanestation, säger Josefine Wikström, bostadsutvecklingschef på Ikano Bostad. 

”Hemma” växer

Men det ska också vara enkelt att bo i Årstahusen eftersom all service kommer att finnas på plats. Det finns redan en F-9-skola i området och det byggs flera lokaler för förskolor. I bottenplanen på husen finns möjligheter för café och gemensamma ytor. 

– Vi ser i studier att det vi kallar ”hemma” inte längre definieras så snävt som det egna huset eller den egna lägenheten. ”Hemma” kan lika gärna vara de närmaste kvarteren. Vi bär ändå stora delar av våra liv i våra devices och caféet runt hörnet kan lika gärna bli mitt hemmakontor som ett extra vardagsrum. Odlingslådor på gården blir precis som en egen trädgård och i gemensamhetslokalerna kan man ha sin studentskiva. Det gör att vi behöver utveckla närområdet på lite andra vis än vad vi gjorde för tio år sedan , säger Josefine.   

Appen underlättar kontakt

Andra ledord för utvecklingen av Årstahusen är gemenskap och trygghet. De blandade boendeformerna skapar möjligheter för människor i olika faser i livet att hitta en bostad och med gröna gårdar och gemensamma utrymmen är förutsättningarna för att lära känna sina grannar bättre. Man har också digitala verktyg som ska underlätta kontakterna mellan boende.

– Det blir lättare att ta kontakt med grannarna när det görs digitalt. Man kanske behöver låna en borr eller undrar om någon kan passa ens katt när man reser bort. Att ta kontakt via appen innebär en lägre tröskel, det har vi märkt i de områden där den redan används. Dessutom är den bra ur ett hållbarhetsperspektiv, eftersom den uppmuntrar till dela saker och tjänster snarare än konsumtion, säger Josefine. 

Hittills har 278 lägenheter färdigställts i Årstahusen och innan årets slut påbörjas inflyttning av ytterligare 170 bostäder. Under hösten startar försäljningen av nästa projekt, som är ett 26 våningar högt hus. Detta är det tredje kvarteret av fem i området. I samma kvarter byggs hyresrätter med inflyttning 2023. 

Ikano Bostad är en långsiktig och engagerad bostadsutvecklare och fastighetägare – läs mer här 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?