Annons

Smygteknik gör vindkraftverk osynliga

Försvars- och teknikbolaget Qinetiq har låtit tillverka så kallade smygvindkraftverk som knappt syns på radarbilder. Smygtekniken ska underlätta för energibolagen att få bygglov för vindkraftsparker och kan snart användas i flera branscher.

Bild:Jasper Carlberg / AP

I likhet med smygflygplan, eller stealth aircraft som det heter på engelska, har vindkraftverken försetts med så kallad smygteknik som kan dölja former och material, enligt The Telegraph.

Med hjälp av militär kunskap har bolaget fått 35 franska vindkraftverk, som är drygt 120 meter höga, att se ut att vara drygt 10,5 meter höga på radarbilder.

Den franska eljätten EDF vände sig till Qinetiq för att få hjälp efter att de nekats bygglov för en vindkraftpark i närheten av Perpignan i södra Frankrike. Orsaken var att vindkraftverken skulle störa radarsystem som används för att förutse väder.

”Vi började titta på detta för mer än ett decennium sedan mot bakgrund av att brittiska, kustnära vindkraftverk fick avslag på bygglov på grund av oron för att turbinerna skulle påverka luftvärnets radar”, säger forskningschefen David Moore till The Telegraph.

”Vi har tidigare erfarenhet av att få andra saker att se mindre ut på radarn för militärens räkning och vi tänkte att kunskapen skulle kunna användas på flera områden”, fortsätter han.

En stor del av de brittiska vindkraftverken finns i dag till havs där störningarna är ett mindre problem, men flera andra länder berörs fortfarande, enligt David Moore, som menar att det har varit en stor utmaning att anpassa tekniken för vindkraftverken.

”Den aerodynamiska formen på turbinbladen kunde inte ändras eftersom de skulle ha blivit för ineffektiva. Vi kunde heller inte sätta dit någon smygteknik eftersom den hade blivit för tjock och tung. Det hade också gjort dem ineffektiva”, säger David Moore till The Telegraph.

I slutändan utformade bolaget blad gjorda av kompositmaterial som dels absorberar radarvågor och dels omvandlar dem till värme. Samtidigt fick tornen och generatorerna en speciell beklädnad som gör att de försvinner från radarn.

Och tekniken kan komma att användas på flera områden framöver, enligt David Moore.

”Smygteknik handlar om att kanalisera energi och det finns många andra potentiella användningsområden.”

”Några exempel är att skydda datorer, servrar och kommunikation från avlyssning.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?