1515
Annons

Smutsiga spelet bakom maktkampen i Industrivärden

Det började med avslöjanden om exklusiva representationsjakter och ett privat utnyttjande av affärsflyget.

I kölvattnet av skandalen i SCA följde en dramatisk maktkamp med några av svenskt näringslivs absolut mäktigaste företagsledare i huvudrollen. Bland ingredienserna:

√ Dödshot.

√ Olaglig avlyssning.

√ Bevakningsbolag med kopplingar till tung kriminalitet.

SVT:s Uppdrag Granskning har kartlagt ett smutsigt spel bakom kulisserna i några av Sveriges mest anrika storföretag. 

Fredrik Lundberg, Pär Boman och Sverker Martin-Löf.
Fredrik Lundberg, Pär Boman och Sverker Martin-Löf.Foto:Joey Abrait/TT

I december 2014 briserar skandalen i hygien- och skogsindustriföretaget SCA. Avslöjandena handlar bland annat om att SCA:s affärsflyg använts till privat resande till fotbolls-VM och vid påkostade bjudjakter, så kallade representationsjakter där gräddan av näringslivet och monarkin samlats på åtråvärda tillställningar vid SCA:s påkostade jaktanläggning Henvålen i Härjedalen – en anläggning som SCA investerat uppemot 100 miljoner kronor i.

Avslöjandena, som görs av SVD och N360 sammanfaller med att SCA:s styrelseordförande Sverker Martin-Löf, då 71 år gammal, ska gå i pension. Han är vid tillfället en av svenskt näringslivs absolut mäktigaste personer, en nyckelperson i svensk industri, som styrelseordförande i Industrivärden INDU C -2,20% Dagens utveckling , SCA och SSAB, samt vice ordförande i Handelsbanken och Ericsson.

Turbulensen som följer avslöjandena är modern näringslivshistoria och nu blottläggs nya sensationella uppgifter när SVT:s Uppdrag Granskning i fyra avsnitt granskat händelseutvecklingen. Det är reportern Axel Gordh Humlesjö som granskat intrigen tillsammans med redaktionen på Uppdrag Granskning.

De har hittat en undre värld i näringslivet som använder rena maffiametoder och som av Säpo klassats som ett hot mot rikets säkerhet.

”Säkerhetsbolagens mörka roll har varit en internationellt uppmärksammad fråga senaste åren, inte minst genom Harvey Weinstein som anlitade före detta spioner för att kartlägga och övervaka journalister och deras källor. Men att vi skulle hitta något liknande i Sverige trodde jag faktiskt inte. Det både chockade mig och gjorde mig rädd”, säger Axel Gordh Humlesjö till Di.

Hösten 2014 reser några av Sveriges mäktigaste direktörer till en av Spaniens mest exklusiva jaktgårdar – Hacienda Los Melonares. Med på resan finns förutom Sverker Martin-Löf: Pär Boman, Jan Johansson, Olof Faxander, Martin Lindquist, Anders Nyrén, Anders Nyberg och Matti Sundberg. 

Tre av Sverkers Martin-Löfs barn är också med på jaktresan, bland dem hans äldsta son Jonas Martin-Löf.

I Spanien jagar sällskapet rödhöns, kronhjort och vildsvin. Men syftet med resan är inte bara att jaga, det förs känsliga samtal om hur makten ska fördelas i Industrivärdens sfär när Sverker Martin-Löf går i pension. 

Tronskiftet planeras och sällskapet återvänder till Sverige, ovetande om rubrikerna som väntar.

När skandalerna kring flyget och jakterna briserar och maktskiftet är genomfört några månader senare tar Pär Boman oväntat in finansmannen och minoritetsägaren Fredrik Lundberg som ny ordförande i Industrivärden. 

I Uppdrag Granskning upprepar Sverker Martin-Löf vad han tidigare sagt:

”Det är en kupp. Jag har ingen makt utan det har Boman. Och Lundberg. Finns det något mera kuppartat man kan tänka sig?”

Efter rubrikerna om lyxjakter och privat användning av bolagets jetplan bestämmer sig Pär Boman för storstädning. Flera direktörer i SCA får sparken. Affärsflyget säljs. Jaktanläggningen Henvålen avvecklas och SCA:s revisorer byts ut. Om affärsflyget använts på ett felaktigt sätt utreds och när Sverker Martin-Löf förklaras oskyldig till att ha begått vare sig olagligheter eller brutit mot bolagets interna regelverk så vill Pär Boman ytterligare utreda frågan.

Men bakom rubrikerna pågår samtidigt ett märkligt spel. Pär Boman övervakas och hans familj hotas. 

”Flera säkerhetsbolag utförde fysisk övervakning av Boman, alltså spioner. Det var också allvarliga hot mot han och hans familj. Det var riktigt, riktigt smutsigt”, säger en anonym person som beskrivs som ”hacker” i UG.

Personen, som är dataspecialist, uppges ha mycket god insyn i maktstriden i Handelsbankensfären.

”De större säkerhetsbolagen vill skydda sig själva från skandaler så de anlitar ju mindre bolag som är väldigt duktiga med spetskompetens. Det finns samarbeten mellan stora bolag och kriminella, där man nyttjar kriminella. Det handlar om att läsa sms, e-post eller lyssna på telefonsamtal”, säger personen i dokumentären.

”De ingick i ett slags kluster av individer i säkerhetsbranschen som ofta anlitas som konsulter. De har olika bakgrund. En del har varit i krigsdrabbade regioner för privata arméer. Andra har kört livvaktsskydd och bevakning. Det mest intressanta, det var att flera individer hade tydliga relationer med organiserad brottslighet. En av de kända grupperingarna i Stockholm kunde jag se ingå i de här strukturerna.”

I Uppdrag Gransknings dokumentär framkommer bland annat: 

Pär Boman skuggas i bil
I början av 2015 vid Handelsbankens huvudkontor vid Kungsträdgården i Stockholm övervakas Pär Boman när han kliver in i Fredrik Lundbergs bil. Spanare på ett privat säkerhetsbolag fotograferar och följer efter bilen. Enligt UG:s uppgifter hade säkerhetsbolaget anlitats av SCA, något som varken bekräftas eller förnekas av bolaget i programmet. Sverker Martin-Löf kommenterar uppgifterna: 

”Jag har absolut inte varit inblandad i det. Det är möjligt att någon annan i organisationen gjorde det. Det kan inte jag svara på… Så det kan ni inte lägga ansvaret på mig. Det har lagts nog med ansvar på mig i den här jävla affären.”

På frågan från UG:s reporter om vad han tänker kring det svarar Sverker Martin-Löf:

”Ja, jag vet inte ju. Det fanns väl kanske stor anledning med tanke på att det var så mycket läckage och det. Så fort vi hade ett möte eller styrelsemöte eller något så… Tog det väldigt kort tid tills det var på något vis i journalisternas händer.”

Brittiska legosoldater övervakar Sverker Martin-Löfs son i London
Enligt UG ska Handelsbanken ha anlitat ett säkerhetsföretag bestående av före detta brittiska elitsoldater för att bevaka Jonas Martin-Löf, Sverker Martin-Löfs äldste son, när han promenerar i Londons finansdistrikt.

”Jag blir helt chockad när du berättar om att jag skulle ha varit bevakad. Rena gangsters! Jag trodde inte att det försiggick sånt här i Sverige”, säger Jonas Martin-Löf i programmet. 

Ex-militärer och före detta Säpo-agenter inblandade
I flera fall lyckas man identifiera säkerhetskonsulter som varit involverade i aktiviteter kopplade till Handelsbankensfärens konflikter. Bland dem finns ex-militärer, dörrvakter och en före detta Säpo-agent.

Avlyssnade styrelserum
I januari 2015 avslöjar Sverker Martin-Löf i Dagens industri att man anlitat experter på avlyssning. Han vill veta hur känslig information från Industrivärden läckt ut. Bakom ett element i styrelserummet hittas avlyssningsutrustning – en liten dosa med mobiltelefonteknologi som kan ringas upp för att avlyssna ett rum. Polisen lyckas aldrig ta reda på vem som satt dit buggen.

Dödshot mot näringslivstopp
Pär Boman tvingas leva med livvakter efter att ha fått brev om att han ska dö. Någon punkterar däcken på hans bil med en spikpistol. Flera personer i Pär Bomans familj känner sig övervakade och utsätts för hotfulla situationer.

”Jag vill inte kommentera det som berör mig privat eller min familj. Vare sig upplevelser eller händelser. Dels tycker jag inte att jag vill utsätta min familj för det, för jag har ställt ut ett löfte till dem att faktiskt inte kommentera den typen av frågor överhuvudtaget”, säger Pär Boman själv i UG. 

Rikets säkerhet hotas
Handelsbanken sätter in motspaning och lyckas fotografera några av de män, som man tror spionerar på Pär Bomans och sfären. Bilderna och annat material lämnas över till Säpo. Informationen om försök till buggning, dataintrång och hotbilden mot ordförande Boman tas på stort allvar av Säpo. Eftersom vissa banker har en systemkritisk funktion i samhället betraktas den här typen av händelser som en fråga om rikets säkerhet.

Foton används som utpressning
I Uppdrag Gransknings dokumentär framgår också att någon använt foton på Pär Boman från jaktresan i Spanien som ammunition i striden. En person ska ha skrivit: ”Vill du ha bilderna från Spanien på dig? ... jag har dem på min mobil.”

Fakta
De två första delarna av Uppdrag Granskning sänds onsdag 5 maj på SVT 1. De uppföljande avsnitten sänds 12 maj.

Torsten Jansson: ”Många bolag är lågt värderade”

Detaljhandelsbolaget New Wave är dagens vinnare på Stockholmsbörsen efter en urstark rapport. Vd:n Torsten Jansson ser heller ingen anledning till oro för efterfrågan framöver och berättar också för Di att han ser flera köplägen på börsen i dag.

”Jag tycker att det finns många bolag som är lågt värderade”, säger han och pekar ut sina favoriter. 

Foto:SUVAD MRKONJIC

Inflationsoro, ränteuppgång och rekorddeppiga hushåll verkar inte påverka New Waves försäljning av sport- och profilkläder. Omsättningen för hela bolaget ökade med hela 36 procent det andra kvartalet och resultatet med 45 procent. Det betyder att New Wave för sjätte kvartalet i rad når all time high för både intäkter och resultat. 

Enligt Torsten Jansson är en viktig förklaring till siffrorna att bolaget vinner marknadsandelar i snabb takt.  Det i sin tur är, enligt New Waves vd, ett resultat av en rad viktiga lanseringar under åren 2017–2019. Inte minst från bolagets sportvarumärke Craft. 

”En satsning på klubbkläder bär nu frukt ordentligt. Även lanseringen av Crafts löparskor slår nu igenom på marknad efter marknad. De här sortimenten byggdes upp före pandemin, sedan blev det ett hack i kurvan men nu kan vi skörda.”

New Waves viktigaste marknader är Nordamerika och Europa. Att de ekonomiska indikatorerna där pekar på extremt svag framtidstro bland hushållen är inget som bekymrar New Waves vd särskilt mycket. 

”Jag känner ingen större nervositet utan tycker att det ofta blir överreaktioner och överdrifter, i alla riktningar. Det är klart att vi kan drabbas om det blir en allvarlig lågkonjunktur men jag är samtidigt ganska säker på att vi samtidigt kan fortsätta att vinna marknadsandelar.”

Läs mer: Lagerkungen levererar – igen

Torsten Janssons framtidstro understryks av att bolaget fortsatt att bygga lager under året. Enligt rapporten ökade kapitalbindningen i varulager från 2,9 miljarder vid årsskiftet till 3,6 miljarder kronor vid halvårsskiftet. 

”Det är svårt med dagens kvartalsrapport att inte vara positiv och vi måste driva bolaget baserat på det vi vet. Ligger man för lågt i lager riskerar man dessutom att skapa sin egen lågkonjunktur.”

Hur menar du då?
”Vi har sex månaders leveranstid från Asien. Om vi tror på en försäljningsnedgång men det inte slår in så kommer vi till slut inte att ha något att sälja. Då blir en dyster framtidssyn självuppfyllande, jag tror många bolag gör det misstaget. Så jag för min del har hellre för högt lager och justerar det undan för undan än har för lågt lager.”

Enligt Torsten Jansson har New Wave tittat på upp emot 200 bolag för eventuella förvärv de senaste åren. Men på grund av höga värderingar har bolaget backat ur alla affärer. Nu, när värderingarna kommit ned, ser han större möjligheter till att växa genom förvärv. 

Den börsintresserade Torsten Jansson följer också med intresse hur värderingarna på börsen rasat, något som han tycker är motiverat. 

”Jag tycker att det var svårt att förstå den höga värderingen i många börsbolag före nedgången. Så korrigeringen är generellt sund. Sedan finns det bolag som inte förtjänat kursrasen. Det blir som alltid panik och överdrifter där alla dras med.”

Det låter som du tycker att det är köpläge på börsen?
”Jag tycker att det finns många bolag som är lågt värderade. Till exempel bankerna. Även Volvo känns rimligt värderat.”

Köper du själv?
”Det gör jag faktiskt. Jag sålde något enstaka innehav när värderingarna var i topp. Men generellt försöker jag vara långsiktig i mina investeringar och nu ökar jag andelen på börsen igen.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera