Smogg stänger 1.200 fabriker

Ett stort oljeraffinaderi och minst 1.200 andra fabriker i Peking-området har beordrats att stänga på grund av smogg. Luften har enligt myndigheternas varningsskala aldrig varit smutsigare än nu i den kinesiska huvudstaden.

Bild:Andy Wong

Raffinaderiet opereras av den statliga oljejätten Sinopec. Det är oklart hur länge det ska vara stängt, men röd-varningen, den högsta nivån på en fyrgradig föroreningsskala, gäller till att börja med i fem dygn från och med i fredags.

Första gången Peking varnade rött för smogg var för ett år sedan, men sedan dess har gränsen för rött höjts så nu krävs ännu smutsigare luft.

Ytterligare ett 40-tal städer i Kina har också gått ut med liknande varningar, bland dem Tangshan och Shijiazhuang i provinsen Hebei, samt Jinan i Shandong.

Orsaken är flitig fossil eldning och stillastående väder nu när vintern börjar.

I bland annat Peking, liksom i Paris nyligen, får bara hälften av bensin- och dieselbilarna köra varje dag. Åtgärden gäller inte elbilar, som Kina nu satsar hårt på för att lindra smoggfenomenet. Enligt ett förslag ska minst 8 procent av alla nya bilar vara utsläppsfria redan nästnästa år.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?