1515

Smittspridningen fortsätter att öka: ”Vi har ett allvarligt läge”

Det är dags att följa restriktioner. Med det inleder Folkhälsomyndighetens Britta Björkholm den myndighetsgemensamma presskonferensen.

”Vi har ett allvarligt smittspridningsläge. Vi är på en väldigt hög nivå av smittspridning i samhället.”

Ytterligare 41 dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats, meddelar Folkhälsomyndigheten.

Därmed har totalt 13.761 smittade personer avlidit i Sverige, samtidigt som 892.480 personer har bekräftats smittade med covid-19.

”Jag vill därför börja med att uppmana alla att hålla avstånd. Det är det som skyddar oss mot spridning av covid-19”, säger Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten. 

Förra veckan ökade smittspridningen i Sverige återigen, med omkring sju procent, säger hon.

”Vi har en uppåtgående trend även bland barn och unga.”

Även inom sjukvården och på iva är det ett väldigt ansträngt läge. Vad gäller avlidna personer med covid-19 är det två motstående krafter, säger Björkholm.

”Dels en stor smittspridning, men också en framgångsrik vaccination av de allra sköraste som leder till att färre avlider av covid.”

Det är dock omkring 120–140 dödsfall per vecka fortsatt, säger hon. 

Hittills har 2.242.459 vaccindoser getts i landet, baserat på vad regionerna har rapporterat in till det nationella vaccinationsregistret.

1.603.903 personer har fått åtminstone en dos, vilket motsvarar 19,6 procent av den vuxna befolkningen. 638.556 personer har fått två doser, vilket motsvarar 7,8 procent.

De nytillkomna dödsfallen i myndighetens statistik har i de flesta fall inträffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som inträffat i närtid finns inte med på grund av eftersläpning i rapporteringen. Detta innebär att den dagliga uppdateringen visar inrapporterade dödstal, inte dödstalet för just den dagen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?