1515

Smittskyddsläkare i krismöte med bärbranschen

Efter att ett stort antal utländska bärplockare smittats med coronaviruset har sju regioner nu haft krismöte med bärbranschen.

”Det var konstruktivt från båda håll”, säger Annika Ersson, tillförordnad smittskyddsläkare i Region Jämtland Härjedalen.

Foto:Fredrik Karlsson/TT

Den 18 juli kom 76 thailändare till Tväråsel i Älvsbyns kommun i Norrbotten för att plocka bär.

Men det företag som tog in bärplockarna, Norrskensbär, hade missat att bärplockarna var tvungna att testa sig för sars-cov-2 vid ankomsten till Sverige. Bara några dagar senare hade 58 av bärplockarna drabbats av covid-19.

”Vi visste inte att det fanns en rekommendation att de skulle testas så fort de landade, men nu vet vi det”, sade företagets affärsledare, Carina Lundberg, till SVT Nyheter Norrbotten 

För att komma tillrätta med problemen kallade smittskyddet i Region Jämtland Härjedalen till ett digitalt krismöte med smittskyddsläkarna i alla de norrländska regionerna, samt Dalarna och Värmland. Därutöver deltog även Folkhälsomyndigheten och representanter för bärplockarföretagen på mötet, som hölls i fredags.

Annika Ersson, tillförordnad smittskyddsläkare i Region Jämtland Härjedalen, är nöjd med mötet.

”Vi gick igenom hur man kan arbeta för att minska risken för vidare smitta och hur de anläggningar som inte har haft några fall, hur de kan jobba för att förebygga introduktion av smitta. Det var konstruktivt från båda håll”, säger Ersson till TT.

Smitta har även konstaterats vid flera bärplockaranläggningar i Jämtland.

”Den är nu under kontroll och innebär egentligen inga problem”, säger Annika Ersson.

TT: Men är det så smart ur ett smittskyddsperspektiv att ta hit nära 5.000 thailändare för att plocka bär, med tanke på att det är ganska mycket smitta i Thailand just nu?

”Det här är personer som har sökt och fått arbetstillstånd för att plocka bär. Det får man om man uppfyller vissa kriterier, som vaccination och provtagning. Jag ser egentligen inga problem med att det kommer hit personer för att arbeta, även om det finns smitta i deras hemländer, förutsatt att man håller koll på eventuell smitta i de här grupperna med provtagning och att man arbetar utifrån karantän den första tiden man är här”, svarar Ersson.

Därutöver, säger hon, lever bärplockarna i stort sett redan i karantän på de aktuella anläggningarna, eftersom de lever så pass isolerade.

”Man jobbar och bor på ett sätt så att kontakten med samhället utanför den egna bubblan är väldigt begränsad och i vissa fall obefintlig. De bor tillsammans på sina boenden och man är i skogen när man inte är där och maten lagas på anläggningen. Så ser åtminstone upplägget ut på de anläggningar jag varit i kontakt med.”

Det viktigaste med mötet, säger Ersson, är att branschen nu vet hur den ska jobba.

”Framför allt har vi etablerat kontakt och sett till att alla vet hur man ska jobba så att det inte blir någon spridning från de fall som man har hittat.”

I Region Jämtland Härjedalen har ett 30-tal nya covidfall upptäcktes per vecka de senaste två veckorna. En majoritet av dessa fall handlar om smitta bland bärplockare, säger Ersson.

”Det är ju inte så många och till skillnad från bärplockarna riskerar ju de andra att starta smittkedjor ute i samhället, eftersom de rör sig i samhället. Så sett i ett sammanhang, så ser jag inte att det här är något vi behöver bekymra oss över.”


Innehåll från Siemens VitvarorAnnons

Induktionshällen som sätter nya gränser

Sensorkontrollerade funktioner och induktionsteknik garanterar en fantastisk matlagningsupplevelse. Siemens inductionAir Plus ger dig nya möjligheter att skapa ett kök som passar in i din dröm.
Sensorkontrollerade funktioner och induktionsteknik garanterar en fantastisk matlagningsupplevelse. Siemens inductionAir Plus ger dig nya möjligheter att skapa ett kök som passar in i din dröm.

Framtidens teknik redan i dag.

Siemens inductionAir Plus gör matlagningen till ett rent nöje.

– Designen är häpnadsväckande och funktionen med den integrerade fläkten i hällen är fantastisk, säger Mårten Skoglund, produktutbildare för Siemens Vitvaror.

Läs mer om Siemens inductionAir Plus här. 

I nära 200 år har Siemens Vitvaror stått för innovation och pålitlighet. 

Grundat i Tyskland har de som ledord att förutse konsumentens behov och att tillhandahålla lösningar för att göra livet enklare och effektivare.

Just enkelt och effektivt är något som de flesta eftersträvar i köket när det kommer till att laga mat. Och det är nu möjligt med innovativa Siemens inductionAir Plus.

Maximal flexibilitet

Siemens inductionAir Plus är en spishäll och fläkt i ett, där fläkten sitter integrerad i mitten av hällen – allt för att få bästa resultat och maximalt flexibilitet. 

Den innovativa kombinationen av en modern induktionshäll och en kraftfull inbyggd köksfläkt skapar helt nya möjligheter i köksinredningen.

– Det är en mycket bra lösning för det öppna köket och den är väldigt enkel att installera, säger Mårten.

Med kolfilter blir det en värmebesparande effekt i hemmet, då fläkten återanvänder den varma luften och släpper tillbaka den ren och luktfri i rummet istället för ut ur huset. 

Mårten Skoglund är produktutbildare för Siemens Vitvaror.
Mårten Skoglund är produktutbildare för Siemens Vitvaror.

”Os-näsa” som styr

Den inbyggda fläkten har försetts med climateControl vilket närmast kan liknas vid en ”os-näsa” som automatiskt justerar fläktstyrkan. Denna mäter ångintensiteten och fettinnehållet under tillagningen och justerar fläktstyrkan därefter.

Det innebär att fläkten bara används när den behövs och då i precis rätt styrka. Och den extremt tysta iQdrive-motorn gör att det i princip bara är maten som hörs. 

Sensorteknologi

Hällen hos Siemens inductionAir Plus har flera flexibla matlagningszoner med intelligent sensorteknologi som säkerställer att inget bränns vid. 

Zonerna är skapta med förutsättningen att stekpannor och kastruller finns i många former och storlekar, och inte en millimeter utrymme går till spillo. Kokkärl kan dessutom flyttas fritt runt hela hällen. 

Hällar med flexInduction känner automatiskt av kokkärlens storlek och form, och värmen genereras bara där det behövs.

– Jag har lagat mat på många olika hällar genom åren, men Siemens inductionAir Plus är speciell. Den har en massa smarta funktioner som verkligen gör livet enklare och hjälper dig i köket, säger Mårten Skoglund.

Sätter ny standard

Den teknologi som i dag finns i Siemens inductionAir Plus sätter på ett sätt en ny standard även om den är anpassad för dagens kök. Produkten finns i tre bredder - 80, 70 och 60 centimeter och kan passas in i standardköksskåp. 

I dag är hemmen dessutom mer uppkopplade och Siemens inductionAir Plus är inget undantag. Med Home Connect-appen kan du enkelt övervaka, använda och kommunicera med spisen i köket. 

– Siemens inductionAir Plus gör livet lite enklare, det är en nyhet som ger frihet och skapar oanade möjligheter, avslutar Mårten Skoglund.   

Läs mer om Siemens inductionAir Plus här. 

 

Mer från Siemens Vitvaror

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Siemens Vitvaror och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?