Annons

Smittotalen ökar i Europa – risk för nya restriktioner

Trots en hög vaccintakt mot covid-19 vänder smittotalen återigen upp i Europa. Nu ser flera länder över att återinföra restriktioner. 

I Kroatien begränsas allmänna sammanträden till max 50 personer, med undantag för de fall där alla deltagare har ett giltigt vaccinpass.
I Kroatien begränsas allmänna sammanträden till max 50 personer, med undantag för de fall där alla deltagare har ett giltigt vaccinpass.Foto:Darko Bandic
En servitör skyddar sig enligt de italienska restriktionerna.
En servitör skyddar sig enligt de italienska restriktionerna.Foto:Henrik Montgomery/TT

I takt med att allt fler får sin andra vaccindos har världen börjat återgå till det normala, även om pandemin ser ut att vara närvarande ett bra tag framöver. 

Men i Europa börjar smittotalen återigen stiga, trots den höga vaccintakten. 

Tyskland befinner sig just nu i en fjärde smittovåg, och uppmanar vuxna medborgare att ta en tredje vaccindos ett halvår efter att det tagit den andra sprutan. 

Även i England, Italien och Frankrike ser man återigen smittotalen öka. Grekland har nått nya rekordnivåer den senaste veckan. Nyligen införde man nya restriktioner som innebär att ovaccinerade måste uppvisa ett negativt covid-test för att besöka somliga butiker, skönhetssalonger och restauranger. 

I Danmark har de dagliga smittotalen ökat kraftigt de senaste 10 dagarna, trots att över 75 procent av befolkningen är fullvaccinerade. Sören Broström, chef på Sundhedsstyrelsen, uppmanar nu regeringen att återinföra flera restriktioner. 

Även de baltiska länderna kan komma att införa fler restriktioner. Regionen har just nu några av världens högsta nivåer av infekterade per capita. I oktober inledde Lettland en fyra veckor lång nedstängning. Landet har även infört en ny lag som ger arbetsgivare rätten att avskeda ovaccinerade medarbetare. 

I Kroatien begränsas allmänna sammanträden till max 50 personer, med undantag för de fall där alla deltagare har ett giltigt vaccinpass. I Ungern vill premiärminister Viktor Orbán skärpa somliga restriktioner, till exempel det om att bära mask i kollektivtrafiken. 

Tjeckien registrerade nyss sin värsta vecka vad gäller infektioner sedan mars, och Rumänien har just nu högst dödlighet i världen vad gäller covid-19. 

Men utvecklingen går inte bara åt ett håll. 

I turistlandet Spanien har smittotalen hållit sig på låga nivåer sedan september, och allt färre behöver uppsöka sjukhus. Över 88 procent av landets medborgare över 12 år är nu fullvaccinerade, och över 1 miljon människor har fått en tredje dos. 

I grannlandet Portugal är runt 86 procent av befolkningen fullvaccinerad, vilket är bland de högsta andelarna i hela världen. 

I Sverige har 81,1 procent av befolkningen över 16 år fått sin andra vaccinationsdos. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera