1515
Annons

Smittofallen fortsätter öka i Sverige – splittrad bild mellan regionerna

Trenden med färre virusdöda fortsätter, enligt enhetschef Sara Byfors på Folkhälsomyndigheten.

Men nationellt sett ökade antalet smittofall även förra veckan. Skillnaderna mellan olika delar av Sverige är dock stor.

Sara Byfors, Folkhälsomyndigheten.
Sara Byfors, Folkhälsomyndigheten.Foto:Jonas Ekströmer/TT

”Vi har en fortsatt splittrad bild i regionerna”, konstaterar Sara Byfors på den myndighetsgemensamma presskonferensen.

Bland annat ligger Gävleborg, Halland och Norrbotten över rikssnittet.

”Gävleborg har en väsentligt högre kumulativ incidens. Det går emot den nationella bilden. Där ser man också en ökad belastning i vårdkedjan”, säger hon. 

Ytterligare 39 dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige, meddelar Folkhälsomyndigheten (FHM). Därmed har nu 13 042 smittade personer avlidit i landet.

Men det finns ljuspunkter i statistiken, enligt Sara Byfors:

”Vi ser att trenden med minskningen av antalet avlidna per vecka håller i sig. Vi tror att det handlar om den vaccinationsinsats som gjorts och görs. Det är så klart glädjande.”

De nytillkomna dödsfallen i myndighetens statistik har i de flesta fall inträffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som inträffat i närtid inte finns med på grund av eftersläpning i rapporteringen. Detta innebär att den dagliga uppdateringen visar inrapporterade dödstal, inte dödstalet för just den dagen.

Sammanlagt har 695.975 personer bekräftats smittade.

När det gäller vaccinationen har de flesta regioner nu påbörjat fas 2.

”Vi rör oss sakta men säkert framåt och hoppas att målet med vaccinering till halvårsskiftet kan hållas”, säger Sara Byfors.

Enligt henne hade till slutet av vecka 9 närmare en miljon vaccinationer rapporterats in till det nationella vaccinationsregistret.

669.950 personer har fått åtminstone en dos – vilket motsvarar 8,2 procent av den vuxna befolkningen. 316.439 personer har fått två doser – vilket motsvarar 3,9 procent.

Enligt Johanna Sandwall, krisberedskapschef vid Socialstyrelsen, är trycket på vården fortsatt högt. Av 655 tillgängliga intensivvårdsplatser med respirator i landet är 496 belagda och av dem vårdas 219 med covid-19.

”Så det är fortsatt en hög andel, 44 procent av dem som vårdas på iva är covid-19 patienter.”

Tillgången till personal som kommer att vara den stora utmaningen för regionerna den närmaste tiden, enligt Johanna Sandwall:

”Vi har en utarbetad personalstyrka och ett långt år bakom. Allting annat är på plats.”

Hur länge den ansträngda situationen kommer att pågå är också ”oerhört svårt” att säga, är hennes budskap.

”Det beror helt på smittspridningen. Sjukvårdens hantering av konsekvenserna ligger ju kvar tre veckor ungefär. Så allting handlar om hur vi följer rekommendationerna.”

Vice riksbankschefen gör sin sista dag på jobbet: ”Lite tråkigt”

Förste vice riksbankschefen Cecilia Skingsley slutar på Riksbanken och svarar på frågan om hon ville efterträda Stefan Ingves och vad hon prioriterar som chef för globala BIS Innovation Hub.

GÅR VIDARE. Förste vice riksbankschefen Cecilia Skingsley gör sin sista arbetsdag på Riksbanken den 15 augusti för att en månad senare bli chef för internationella centralbanksorganisationen BIS Innovation Hub i Schweiz.
GÅR VIDARE. Förste vice riksbankschefen Cecilia Skingsley gör sin sista arbetsdag på Riksbanken den 15 augusti för att en månad senare bli chef för internationella centralbanksorganisationen BIS Innovation Hub i Schweiz.Foto:Jack Mikrut

Din sista arbetsdag efter drygt nio år. Hur känns det?
”Lite tråkigt. Jag ser samtidigt fram emot mitt nya uppdrag, men det är mycket att plocka ihop och rensa ut och framför allt ska jag säga adjö till alla kollegor.”

Vad kommer du att sakna mest?
”Kollegorna, men också stoltheten över att vara en del i ett väldigt skickligt maskineri. Riksbankens hantering i början av pandemin var som en välspelande symfoniorkester. Dels alla stödåtgärder inom loppet av 14 dagar för att ta Sverige genom chocken, men också att man som chef är ansvarig för de anställdas väl och ve. Vi skickade i stort sett hem hela arbetsstyrkan.”

Vilken var din bästa dag på jobbet?
”När Riksbanken fyllde 350 år 2018 arrangerade vi en global konferens i riksdagshuset. Alla kom – med Fed-chefen Jerome Powell i spetsen! Det kändes som att hela världen kom när Riksbanken bjöd in. Det var en väldigt rolig känsla.”

Vad ångrar du?
”Ånger är inget konstruktivt tillstånd att vara i, men när jag var ganska ny 2013/14 underskattade jag kraften i inflationsnedgången.”

… och underskattade kraften i inflationsuppgången 2021/22?
”Det är väl uppenbart.”

Du har bolån med rörlig tremånadersränta i Swedbank. Vad säger du till dem som oroas över skenande boräntor?
”Jag ger inga privatekonomiska råd. Var och en är ansvarig för sitt risktagande och sina marginaler.”

Riksbankschefen Stefan Ingves slutar vid årsskiftet. Ville du bli hans efterträdare?
”BIS, Bank for International Settlements, erbjöd mig att bli chef för deras avdelning Innovation Hub. Arbetar man i direktionen måste man kontakta riksbanksfullmäktige och ansöka om att bli entledigad. Vad vi pratade om därefter är inget som jag vill utveckla.”

Du tillträder den 14 september i Basel, Schweiz. Vad står överst på din nya agenda?
”Att göra långdistansbetalningar enklare, snabbare och billigare. Inom EU kan det ta en dag, mellan kontinenter 7-14 dagar. De flesta tar pengar, det vill säga att göra ekonomiska värden flyttbara och värdestabila över tid, för givna. Så är det inte överallt. Det vill jag förbättra.”

 

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera