1515
Annons

Smittan skenar i Ryssland – rekordmånga döda

Ryssland rapporterar än en gång rekordhöga dödssiffror med covid-19. Samtidigt närmar sig landet den extra semestervecka som är tänkt att bromsa smittspridningen.

Foto:Alexander Zemlianichenko Jr

Under lördagen redovisar Ryssland att 1.075 personer avlidit med coronaviruset det senaste dygnet, och att 37.678 nya smittofall har registrerats. Det är den högsta siffran hittills under pandemin.

Dödssiffran är runt 33 procent högre än i slutet av september, och sjukdomsfallen har stigit med runt 70 procent den senaste månaden.

Bara drygt en tredjedel av jättelandets runt 146 miljoner invånare är vaccinerade.

Sammanlagt har 229.528 dödsfall med coronaviruset rapporterats från Ryssland, och runt 8,2 miljoner sjukdomsfall.

Landet räknar endast dödsfall där coronaviruset ansetts ha varit en direkt orsak. Den ryska statistikmyndigheten Rosstat har även rapporterat tiotusentals dödsfall där viruset har ansetts vara en bidragande faktor till dödsfallet.

Putin har sagt att han anser att vaccinering ska fortsätta vara frivilligt, även om han beklagar att många är skeptiska.

”Det finns bara två alternativ för alla – att bli sjuk eller att få ett vaccin.”

Bitcoinbedrägerier ökar: ”Numera är det varje dag”

Investeringsbedrägerierna i Sverige ligger fortsatt på höga nivåer. Under andra kvartalet har Finansinspektionen även noterat att bedragarna förfinat sina metoder ytterligare.

Fi uppmanar Sveriges konsumenter att vara försiktiga.
Fi uppmanar Sveriges konsumenter att vara försiktiga.Foto:SORAPOP UDOMSRI, Jesper Frisk.

Under förra veckan uppmanade Finansinspektionen (FI) återigen Sveriges konsumenter att vara försiktiga. Nuvarande bedrägerivågen är stor och omfattande. Det handlar framför allt om kryptovalutan Bitcoin, säger Lars Malmström, chef för konsumentavdelningen på FI. Han konstaterar att anmälningarna kring bedrägerierna ökat.

”Förut brukade jag säga att personer som blivit lurade hörde av sig flera gånger i veckan, numera är det varje dag.”

Bedragarnas metoder varierar, och de anpassar sig snabbt till vad som fungerar för tillfället. Lars Malmström beskriver ett typiskt händelseförlopp som att bedragarna först hittar sina offer via sociala medier. Där luras de att investera några tusen kronor i kryptovalutor eller populära aktier. I själva verket förs pengarna över direkt till bedragarna, det görs ingen investering.

”Oftast är det bara början. Den låtsasinvestering som gjorts framställs som lyckad, och offret dras med och luras att sätta in mer och mer pengar. Hela processen kan pågå i flera månader.”

”Första gången man möter det här så undrar man kanske hur personer kan gå på detta. I själva verket är det väldigt svårt att skilja bedragarnas hemsidor från den generelle nätmäklarens, och de är mycket skickliga i sin kommunikation. När konsumenterna till slut försöker realisera sina iscensatta vinster eller stoppa förluster inser de att de blivit lurade. Offren har i genomsnitt förlorat flera hundratusen kronor”, säger Lars Malmström.

I FI:s senaste varning lyfts även ett fall från Högsta Domstolen upp. FI konstaterar att offret fått tillbaka nästa hela sitt förlorade belopp, men att det för denna dom rört sig om att offret själv inte fört över sina pengar till bedragarna. Om man på egen hand initierat en överföring är det fortsatt nästan omöjligt att få tillbaka sitt förlorade belopp.

FI tror att det viktigaste för att komma till rätta med bedrägerierna är att göra konsumenter mer medvetna.

”Att motverka den här typen av bedrägerier är inte heller bara viktigt för den enskilda konsumenten, utan även för finansbranschen i stort. Alla ska kunna spara och känna sig trygga”, säger Lars Malmström.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera